Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Igéző  itt Szabad a Színház!
Igéző  itt Szabad a Színház! Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2014. május 06.

Image Esti mese a kirakatban, gyermekfoglalkozások és színházi előadások – csak ízelítő a kínálatból, amellyel a Fő utcán sétálók az Igézőben találkozhatnak. Az év eleje óta működő új közösségi tér mára a Belváros szerves része lett. A Szín-Tér/Színjátszó és Versmondó Egyesület tevékenységét a kezdetektől támogatja Székesfehérvár Önkormányzata, működésük további garanciáját pedig az a közművelődési megállapodás adja, amelyet hétfőn este írt alá Nagy Judit elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

A Szín-Tér/Színjátszó és Versmondó Egyesület még tavaly év végén kereste meg Székesfehérvár Önkormányzatát azzal az elképzeléssel, hogy az üresen álló Basa utca 1. szám alatti helyiséget ők szívesen birtokba vennék. Kulturális tevékenységük új színt hozott év elejétől a megújult Belváros életébe. A kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen visszajáró közönsége van az Igézőnek, sőt követőik száma egyre gyarapodik. Ennek megerősítésére és a működési kiadások támogatására közművelődési megállapodást kötött a város az Egyesülettel, amelyet hétfőn este írtak alá.

 


 

„Ez egy nagyon jó év és fordulópont az Egyesület életében, hiszen nemcsak a Pro Cultura-díjat kaptuk meg Székesfehérvár városától, hanem az Igézővel egy multikulturális közösségi tér létrehozásának lehetőségét is a Belvárosban. Az eddigi négy hónap alatt azt tapasztaltuk, hogy elementáris igény van az általunk szervezett programokra, és bármihez kezdtünk eddig, minden teltházas és sikeres rendezvénynek bizonyult. Javaslatokat is kapunk folyamatosan, aminek szintén örülünk, sőt várjuk is őket, amelyeket az ötletbankként szolgáló Mackóba is bedobhatnak a látogatóink.” – mondta el Nagy Judit, az egyesület elnöke. Mint kiemelte: sokszínű, multikulturális a programkínálat, sőt közösségszervező tevékenységük kapcsán már azok a civil szervezetek is megtalálták őket, akik rendezvényeikkel a családok számára kínálnak foglalkozásokat. Ezért is nagyon fontos az a támogatás, amellyel a város a közüzemi díjak terhét leveszi a vállukról. „Amit én még fontosnak tartok, hogy nincs a városban művészeti impresszárió, mi pedig ezt a szerepet is be tudjuk tölteni. Sarkalljuk a helyi művészeket, hogy rendezzenek kiállításokat és azokat érdekes formában mutassák be nálunk. Megszerette a fehérvári közönség a programjainkat, sőt a turisták is felfedeztek már minket, március 15-én például a „labancok szálltak meg bennünket” és az osztrák turisták nagy érdeklődéssel vitték a kokárdákat.”

 


 

A közművelődési megállapodásban Székesfehérvár Önkormányzata 1.330.000 forintos támogatást biztosít a Szín-Tér/Színjátszó és Versmondó Egyesület részére. Az egyelőre december 31-éig szóló együttműködés keretében a szervezet a maga eszközeivel segít „élettel megtölteni” a tereket. „Fontos az épített környezet, ám a kövek mellett sokkal nagyobb jelentőségű az, hogy közösség térré tudjuk formálni a történelmi Belvárost. Ehhez tartalommal, programokkal kell megtölteni a tereket, amiért érdemes bejönni ide a fehérváriaknak, a Fejér megyeieknek és a turistáknak is. Egy városi tulajdonú ingatlanban vagyunk, ám az önkormányzat mégsem piaci szemléletű hasznosításban gondolkozik, hanem abban, hogy minél több pontja legyen a közösségépítésnek a Belvárosban. Ezt a hosszú távú kulturális célt szolgálja az Igéző, amelyre az anyagi forrást egyelőre év végéig biztosítjuk, de úgy érzem, hogy érdemes lesz ezt az elkövetkező időszakra is átgondolni.” - emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette: az Önkormányzat a működési támogatás mellett elkötelezett abban is, hogy a Basa utca 1. szám alatti helyiségek használati jogát biztosítsa az Egyesületnek. 

 


 

A közművelődési megállapodás keretében a Szín-Tér/Színjátszó és Versmondó Egyesület több mint tízféle programsorozat folytatását vállalja, ezek mindegyikét kipróbálták és megszerették már az Igézőbe ellátogatók. A legkisebbekre gondolva így folytatódik a baba- és bábszínházi előadások sora, a csoportos gyermekfoglalkozások mellett egészen középiskolás korig közösségfejlesztő programokat is szerveznek. A családokra gondolva közös Esti mesével, interaktív társas játék estekkel is készülnek. Az év során hangszerbemutatóknak és táncházaknak, valamint hagyományőrző bemutatóknak is otthont ad majd az Igéző. Emellett audiovizuális estek, dia- és filmvetítések, kiállítások, különböző irodalmi rendezvények, illetve magyar és idegen nyelvű kamaraszínházi előadások is szerepelnek az Egyesület idei tervei között. A tagok megkezdték a Mátyás király Bábszínház alapjainak lerakását is, amelynek keretében Fehérvárhoz kötődő történeteket, meséket adnak elő. Az első bemutatót május végén, a Gyermeknaphoz kapcsolódóan tartják majd. Fontos azonban, hogy míg az érték és a tartalom elvárás, addig az előadások, kiállítások és egyéb programok tematikáját maga az Egyesület határozza meg, ahogy az el is hangzott: itt Szabad a Színház.

 


 

A sajtótájékoztatón jelen volt torontói testvérszervezetük képviselője, Takács Katalin is. A Magyarokért Kanadában Egyesülettel egy augusztusi rendezvényt készítenek elő közösen a Szín-Tér Egyesület tagjai. Az ünnepélyes szerződés aláírást követően a résztvevők közösen hallgatták meg az Esti mesét az Igézőben. Ez a leggyakoribb Basa utcai program, hiszen 2014-ben legalább 280-szor hangzik majd el egy-egy kedves történet, az Egyesület valamelyik tagjának tolmácsolásában. A mesélők is nagy örömmel vállalják a felolvasást a kirakatban, amelyet az Igézőben üldögélő, vagy a Fő utcán éppen arra sétáló gyermekek és felnőttek hallgatnak. Hétfőn este Pintér Ildikó tolmácsolásában Benedek Elek egyik történetét ismerhették meg a résztvevők.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >