Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Segítség az adózóknak
Segítség az adózóknak Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2014. május 06.

Image Közeleg a 2013. évi jövedelemadó-bevallás végső határideje. Az adózóknak már évek óta rendelkezésére áll az a lehetőség, hogy a befizetett adójuk legalább egy részét arra a területre irányíthassák, amelynek szerintük erre a legnagyobb szüksége van. A magánszemélyek és vállalkozások befizetett jövedelemadójuk 1 százalékát valamely nonprofit szervezetnek címezhetik.

 

Róth Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere, Kovács György, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum munkatársa, valamint Kriston Renáta, a Civil Margaretta Közhasznú Egyesület elnöke számos lehetőségre, szolgáltatásra hívta fel a figyelmet, amely megkönnyíti az adózók életét. Macher Judit, az Echo Szociológiai Kutatóintézet szociológusa pedig egy, az adó 1 százalékról készült felmérést ismertetett a Fehérvári Civil Központban tartott sajtótájékoztatón. 

Róth Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy lehetőleg helyi szervezetnek ajánlják fel a lakosok adó egy százalékukat: „Az utóbbi hónapokban nagyon sok hírt hallhattunk az 1 %-os felajánlásokkal kapcsolatos civil szervezeti visszaélésekről, hatósági vizsgálatokról. Ne engedjük magunkat elbizonytalanítani! A megoldás, ha a helyi közösség által ismert és a napi működésben is kontrollált szervezetekhez juttatjuk adón 1%-át! Olyan helyi szervezetekhez, mely a helyi igényeknek megfelelően, a helyi emberek érdekében hasznosítja a felajánlásokat. A fehérvári civilek számítanak a fehérváriak adófelajánlására!”

Több, a nonprofit szervezetek működését érintő változás is életbe lépett 2014-ben, így még nagyobb szüksége van a civileknek az egy százalékos támogatásra. „A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azt a listát, amely megmutatja, mely nonprofit szervezetek nem számoltak el helyesen adó egy százalékukkal kapcsolatba az elmúlt négy évben, őket kizárta a 2013. évi egy százalék fogadó szervezetei közül. Akik fel szeretnék ajánlani adó egy százalékukat, azt tanácsolom, mindenképpen tájékozódjanak, nehogy olyan szervezeteknek ajánlják fel a pénzt, amely szerepel a tiltólistán. 
A kis szervezeteknek ez a felajánlás egy nagyon komoly mentőöv a mindennapi munkájukhoz, ezért is fontos, hogy minél több fehérvári szervezet kapjon egy százalékot. Ez az egy százalék a szervezetek munkájában hasznosul, amelyek esetlegesen fehérvári programokban, szociális szolgáltatásokban nyilvánulhat meg.     
Tehát mindenképpen tájékozódjanak az adózók arról a szervezetről, akinek adó egy százalékukat adni szeretnék, ebben nyújt segítséget awww.niok.hu, a www.adhat.hu, valamint a www.szekesfehervar.hu civil oldala.„ - mondta el Kovács György, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum munkatársa.  
A nonprofit szervezetek segítenek abban, hogy elkészüljön a magánszemélyek adóbevallása. Kriston Renáta, a Civil Margaretta Közhasznú Egyesület elnöke egy olyan szolgáltatásukra hívta fel a figyelmet, amelyet már évek óta nyújtanak a Székesfehérváron és környékén élőknek: „Egyesületünk térítésmentesen vállalja magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának elkészítését, amennyiben adójuk 1%- át valamely, a Fehérvári Civil Központban működő civil szervezetnek ajánlják fel.”

Felmérés készült a székesfehérvári lakosok személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásával kapcsolatos terveikről. Az Echo Innovációs Műhely adatfelvételi részlege 300 főt kérdezett meg telefonon a témáról. Az Alba Radar kutatásra 2014. március 20. és április 4. között került sor.
„A fehérvári lakosság 99 százaléka hallott már arról, hogy a jövedelemadó 1 százalékát felajánlhatja valamilyen egyesületnek vagy alapítványnak, ebből 80 százalék azok aránya, akik már korábban is felajánlották adójuk 1 százalékát, 19 százalékuk viszont eddig még nem. Mindössze 1 százalék azok aránya, akik még nem is hallottak erről a lehetőségről.”- ismertette Macher Judit szociológus a felmérés eredményeit.
ado01.jpg




Az elmúlt évek eredményeit összehasonlítva látszik, hogy növekszik azok aránya, akik hallottak erről a lehetőségről, emellett pedig csökken azok száma, akik nem ajánlják fel a kérdéses 1 százalékot. 
ado02.jpg



A székesfehérvári felnőtt lakosság 77 százaléka nyújt be jövedelemadó igazolást, amiből 59 százalékuk tervezi is, hogy valamilyen egyesületnek vagy alapítványnak fogja felajánlani az adója egy százalékát. Ebből 41 százalék azok aránya, akik helyi szervezetnek, és 18 százalék azok aránya, akik nem helyi szervezetnek tervezik adni. 
ado03.jpg



Az utóbbi négy év kutatási eredményeit összevetve, jól látszik, hogy 2013-ig a fehérvári lakosság felajánlási szándéka igen csak megnőtt, majdnem 80 százalékuk tervezte, hogy kihasználja ezt a lehetőséget, viszont nagymértékben megnőtt azok aránya, akik nem helyi szervezeteket segítenének ezzel. A tavalyi évig 2011-hez és 2012-höz viszonyítva a lakosság további 30 százaléka, így már 43 százaléka máshova tervezte adni jövedelemadója egy százalékát. Az idei kutatási eredmények azt mutatják, hogy 2013-hoz viszonyítva némileg csökkent azoknak az aránya, akik tervezik a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlását, azonban nőtt azoké, akik fehérvári szervezetnek tervezik felajánlani.
ado04.jpg

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >