Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Csillagászat Napja a fehérvári csillagdában
A Csillagászat Napja a fehérvári csillagdában Nyomtatás E-mail
Írta: Trupka Zoltán   
2014. május 09.

Image Az Amerikai Csillagászati Liga évtizedekkel ezelőtt hirdette meg a Csillagászat Napja nevű kezdeményezést annak érdekében, hogy az érdeklődők világszerte minél szélesebb körben ismerhessék az égbolt tudományának fontosságát és érdekességeit. Az eseménynek már Magyarországon is jelentős múltja van, évről évre több tízezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak.

 
 
A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (Székesfehérvár, Fürdő sor 3.) több mint 50 éve fogadja a látogatókat, és természetesen május 10-én, szombaton 19 órától is nyitva áll a nagyközönség számára, várhatóan 23 óráig. Ezen az estén több szép égi látványosságot lehet majd megfigyelni.
 
A 30 cm átmérőjű távcsövön keresztül a Holdon akár 1 km átmérőjű kráterek is megpillanthatók. Megfigyelhető a vörös színű Mars bolygó, a Jupiter a felhősávjaival és legfényesebb holdjaival, a gyűrűjéről híres Szaturnusz, továbbá csillaghalmazok, ködök, galaxisok is.
 

 
Az égi kalandozásokhoz a csillagda munkatársai idegenvezetést biztosítanak és remélik, hogy az időjárás is hozzájárul az ünnepi bemutató sikeréhez.
 
Minden érdeklődőt szeretettel várnak! A belépés díjtalan.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >