Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Jan maci kalandjai kilenc országon át Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. május 07.

Image 2012 óta zajlik a „Pleased to meet you!” elnevezésű program, amelyben kilenc ország intézményei, köztük a székesfehérvári Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája működik együtt. A Comenius nemzetközi együttműködési program célja, hogy a résztvevő országok óvodásai, kisiskolásai megismerjék egy más életét és kultúráját. A magyar pályázati részt Nagy Tamásné készítette, aki több hasonló projektet koordinált már és aki kollégájával részt vett a finnországi tanulmányúton is.

 

 


Immár végéhez közeledik az a kétéves projekt, amelynek megvalósítására a Comenius nemzetközi együttműködési program biztosított lehetőséget. Kilenc európai ország óvodái, illetve általános iskolái működnek együtt, akiknek közös logója egy Jan nevű maci. Az ő segítségével valósították meg a különböző projektelemeket és az ő kalandjai által ismerték meg egymás életét, kultúráját a résztvevő gyermekek.

 


 

Belgium, Finnország, Magyarország, Írország, Olaszország, Málta, Spanyolország, Románia és Törökország egy-egy intézményének részvételével zajlik a „Pleased to meet you!” projekt. A magyar partner a székesfehérvári Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája, Nagy Tamásné koordinátor vezetésével. A projektindító, első személyes találkozót 2012 őszén Írországban tartották, ezen ott volt Kulbertné Virág Zsuzsa óvodaigazgató is. Tavaly októberben Máltán, idén februárban pedig Finnországban találkoztak a tagok, amelyen Nagy Tamásné és egy kolléganője vett részt. A szakmai program keretében ismerkedtek az ottani intézményrendszerrel és oktatási módszerekkel, valamint magyar sajátosságként népviseletet, ugrós táncot mutattak be a többieknek. Nagy öröm volt látni, ahogy a finn gyerekek megtanulták lerajzolni a magyar zászlót, sőt néhány magyar szót is leírtak.

 


 

Már több szakaszt sikeresen lezárták a projekttagok, ezek mindegyikének van az élményeken túl maradandó eredménye is. Amikor például láncmesét készítettek a partnerek egy boldogtalan hercegkisasszony világjárásáról, akkor a fehérváriak egy Bory-várat mutatták be a többi nyolc ország kisgyermekeinek. Minden ország készített már fotóalbumot, amelyből egy közös könyv készült. 

A modern technika segítségével folyamatosan kapcsolatban vannak a program résztvevői, hiszen az ünnepekre elektronikus képeslapot küldenek egymásnak és folyamatosan töltenek fel tablókat a mindennapjakról is. Az óvodások nevelői segítséggel, a kisiskolások saját maguk kezelik ezeket a közös webes felületeket. 

 


 

Nagy Tamásné így vall a Comenius program fontosságáról: „Óvodapedagógusként több Comenius projekt indítójaként és helyi koordinátoraként tapasztaltam, hogy milyen hasznos nemzetközi projektben részt venni. Elsősorban az egészséges életmód és a multikulturalitás, a nemzetek életének és kultúrájának megismerése foglalkoztat az IKT alkalmazásának lehetőségével.”

A „Pleased to meet you!” projekt május végén zárul, akkor Spanyolországban találkoznak a kilenc ország pedagógusai, sőt itt már 4-5 országból várhatóan 50 kisgyermek is részt vesz a találkozón. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >