Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Klasszikus művekre való kortárs reagálás Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. május 09.

Image 22 szervező, 25 helyszín, 42 féle program 47 alkalommal, összesen 59 produkció, több mint nyolcvan művész és alkotó közreműködésével rendezik meg a 15. Kortárs Művészeti Fesztivált május 13-18. között Székesfehérváron. A helyszínek az Alba Pláza mozijától kezdve, a Bory-váron át körbeölelik a városi intézmények tereit, termeit, udvarait. A hagyományos fesztiválnyitót a felújított Fő utcán, a megszokott és megszeretett művész-zászlók alatt, az Igéző előtti téren tartják majd május 13-án, kedden 19.00 órától.

 

 

Klasszikus művekre való kortárs reagálás. Ezzel a gondolattal indították útjára másfél évtizeddel ezelőtt a Kortárs Művészeti Fesztivált Székesfehérváron. Az évről évre bővülő kínálatban idén 42 program közül lehet majd válogatni: kiállítások, performance-ok, színházi, irodalmi események, koncertek, mozi, épület-bevilágítás, közönségtalálkozók, beszélgetések az alkotókkal, sok-sok találkozási lehetőséggel fűszerezve.

Bár a Fesztivál hivatalos megnyitója a jövő héten lesz, mától már több, az eseményhez kapcsolódó kiállításra várják az érdeklődőket. A programokat beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta: „Érdeklődve várom a Kortárs Fesztivál programjait minden évben. Szeretem ezt a tavaszi programot, mert a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan számos intézményünk, rengeteg civil szervezet, magánszemély vesz részt benne, és képviseli a különböző művészeti ágakat. A programfüzetet forgatva jóleső érzéssel látom, hogy igen komoly és nagy fesztivállá nőtte ki magát ez a városi rendezvény az elmúlt több mint másfél évtized alatt. Remélem, hogy nagyon sok embert meg tudunk szólítani és ide tudunk hívni Székesfehérvárra.”  Új elemmel bővült a program, hiszen idén az Igéző előtti területen rendezik a megnyitót május 13-án, kedden 19.00 órakor. „Remélem, ezzel a kezdeményezéssel elindulunk abba az irányba, hogy jövőre talán már egy nagyobb, kültéri színpadi programmal nyitjuk meg a fesztivált, hiszen a törzsközönség mellett szeretnénk megszólítani és felhívni minél többek figyelmét a Kortárs Művészeti Fesztivál színes, értékes eseményeire.” – tette hozzá Brájer Éva.

 

 


 

A Fesztivál keretén belül hirdette meg a Szent István Király Múzeum a „Ne mozdulj!” fotópályázatot  10–18 éves fiatalok részére. A Csók István Képtárban rendezett „Németalföldtől Rómáig – Válogatás a Zichy-gyűjtemény legszebb festményeiből és szobraiból” című időszaki kiállítás kísérőprogramjaként a diákok portré, csoportportré, vagy akár csendélet alakjaivá válhatnak. A pályázat céljáról Izinger Katalin, a múzeum Kiállítási Osztályának vezetője szólt. „Szeretnénk, hogy a diákok megfigyeljék a kiállításban szereplő figurák, alakok, személyek mozdulatait, gesztusait, és emlékezet útján azt maguk is igyekezzenek ábrázolni egy szabadon választott helyszínen. A pályázat elbírálásánál figyelembe vesszük a pontos mimikai megjelenítésre való törekvést, valamint a tárgyak és drapériák kreatív használatát, melyekkel közelebb hozzák a választott műtárgy hangulatát a szemlélőhöz.” A pályázatokat elektronikus formában várják május 9-én, pénteken éjfélig a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  címre. Szintén a múzeum szervezi meg a Klassz-Szike Trió koncertjét, akik ismert komolyzenei témákat mutatnak be kevésbé ismert stílusokban. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében május 17-én 15 órakor nyílik meg Szegedi Csaba „kolorista” kiállítása, amely térben és időben távoli munkák együttese.

 

 


 

Idén a Vörösmarty Színház is csatlakozott a Kortárs Művészeti Fesztiválhoz. „Kortársunk” címmel négy most futó előadáshoz kapcsolódó beszélgetést szerveznek - tájékoztatott Matuz János, a színház művészeti intendánsa. Május 14-én, szerdán 17 órakor a Kozák András Stúdiószínpadon a „Pillangó” című előadást veszi górcső alá Horváth Csaba, az előadás rendezője és három szereplője, Törőcsik Franciska, Kádas József és Krisztik Csaba. Május 15-én, csütörtökön 17 órakor Pownall „Mesterkurzus” című színműve kerül terítékre, a beszélgetés előtt a darab látványtervezője, Bukta Imre „Másik Magyarország” című filmjét vetítik le. A beszélgetés vendége Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja és a darab rendezője, Cserhalmi György. Május 16-án, pénteken 17 órakor a teátrum legfrissebb bemutatója, „A Mester és Margarita” kerül terítékre a stúdiószínpadon. A beszélgetés vendégei Hargitai Iván, az előadás rendezője és három szereplője, László Zsolt, Egyed Attila és Törőcsik Franciska lesznek. Május 18-án, vasárnap 20.30 órakor pedig a Cyrano Cafféban, a „Lear király” előadása után a darabról és szerzőjéről rendeznek beszélgetést, amelyben Bagó Bertalan, az előadás rendezője, valamint négy szereplője, Gáspár Sándor, Cserhalmi György, Földes Eszter és Radnay Csilla vesz részt.  

 

 


 

A Kortárs Fesztiválnak idén is üde színfoltja lesz május 17-én, szombaton a MéhKasAula és a Bory-vár által tizenhatodszor megszervezett, az egész várat birtokba vevő összművészeti piknik. Szepesi Imre, a MéhKasAula Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, a délután a gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek is szánt programmal indul 16.00 órakor a pécsi Retextill és fehérvári Fonalkommandó tagjainak szervezésében. Ezt követően a kiemelt programokon kívül zenés és táncos kulturális rendezvényekkel várnak mindenkit a Jam-Bory-vár Kisfesztiválra.

 


 

 

A 15. Kortárs Művészeti Fesztivál főszervezője, főkoordinátora, mint mindig, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény. Vadász Imre program koordinátor hozzátette, a Fesztivál filmes szekciójának kiemelkedő eseménye lesz a „Grunwalsky Ferenc 70+1” című rendezvény a Cinema Cityben május 14-én, szerdán 18 órától. Levetítik a „Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten” című, 1999-ben készült filmet, majd a „Múlt-idő” című, 1984-ben forgatott dokumentumfilmet. A vetítés után a mozi vendége lesz Grunwalsky Ferenc filmrendező, operatőr.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >