Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Zászlófelvonás az Aranybulla-emlékműnél Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. május 13.

Image Két lobogó jelzi tegnap óta már messziről a városba érkezőknek, hogy a több mint ezer éves történelemmel rendelkező királyi koronázóváros máig hűen őrzi hagyományait. Az Aranybulla-emlékműnél ünnepélyes zászlóavatással Székesfehérvár megkezdte a felkészülést a város előtt álló következő történelmi évfordulók méltó megünneplésére. A Csúcsos-hegyen több száz érdeklődő jelenlétében dr. Cser-Palkovics András polgármester méltatta a II. András által kibocsájtott Aranybulla jelentőségét.

 

 

A Corpus Rézfúvós Quartet fanfárját követően részleteket olvasott fel az Aranybulla szövegéből Horváth Gergely előadóművész, majd Székesfehérvár polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „Mi itt, Európa közepén sokszor és sokat adtunk a magyar kultúrán, értékeken keresztül Európának is. Többek között 1222-ben a második írott alkotmányt.  Az Aranybulla-emlékmű városunk egyik szimbóluma. Jelképezi Székesfehérvár történelmi főváros szerepét, és azt, hogy mi az ebből fakadó felelősséget tudatosan felvállaljuk. A két lobogó mától jelzi azt is a városba érkezőknek, hogy a koronázóváros szertettel fogadja őket, de elvárja az ebből adódó tiszteletet is. Ez az, amit mi a 2013-as Szent István Emlékévben megfogadtunk. Számomra nagy öröm, hogy ilyen sok fiatal vett részt a mai ünnepségen, hiszen ők fiatal felnőttként, vagy már a város irányítóiként viszik tovább ezeket a gondolatokat a 2022-es és a 2038-as emlékévben.”

 

 


 

Székesfehérvár polgármestere idézett a város 2013-ban készült 2038-ba szóló üzentéből. „ Szent István alakja fölénk magasodik. Hangja tisztán szól hozzánk, céljaink, feladataink új dimenzióban nyernek értelmet. Megerősíti egész közösségünket és minden egyes tagját külön-külön is, hogy igen, tennünk kell a nemzetért és Székesfehérvárért! A városért, mely valaha szakrális székhely volt, a koronázási ékszerek őrzője, államigazgatási és kulturális központ, a nemzet és az ország szíve. Székesfehérvár lakosai lokálpatrióta büszkeséggel ma is ezen dolgoznak, és küldjük el üzenetünket 2022-n keresztül 2038-ba, hogy utódaink lemérhessék, mit sikerült végül megvalósítanunk.” Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: „Ezek a zászlók felkiáltójelek is egyben! A saját felelősségünk iránti szolidaritás és annak felvállalása tekintetében. Emlékeztessen ez bennünket, fehérváriakat arra, hogy van feladatunk a következő esztendőkben, hogy 2022-ben méltóan emlékezhessünk elődeink nagy tettére.” – hangsúlyozta a polgármester.

 

 


 

Az ünnepi gondolatokat követően Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművésze szavalta el Babits Mihály: Hazám című versét, majd zene kísértében a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság katonái vonták fel a nemzeti és a városi zászlót, amelyek mellé a közeljövőben egy harmadik, az Aranybulla pecsétjét már messziről hirdető zászlót is készíttet a város.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >