Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow SELMECI HAGYOMÁNYOK SZERINT BÚCSÚZTAK A GEO-S VÉGZŐSÖK
SELMECI HAGYOMÁNYOK SZERINT BÚCSÚZTAK A GEO-S VÉGZŐSÖK Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2014. május 19.
A GEO egyik legszebb, legszentebb hagyománya a Selmecről származó valétálás, ballagás. Szombaton este a valétálók, végzős hallgatók elbúcsúznak az Alma Matertől. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának végzős hallgatói végigvonulnak fáklyákkal és lámpásokkal Fehérvár utcáin a fáklyát tartó balekok, kohlenbrennerek sorfala között, így véve búcsút a nekik évekig otthont adó várostól.
 
 
A végzősök az iskola előtt sorakoznak fel a fáklyát tartó balekok, kohlenbrennerek sorfala között. A szalamanderes, fáklyás menet a Géza nagyfejedelem térre ment, melynek elején vitték Magyarország és az intézmény zászlaját, amit a szalamander és a májusfa követett. A végzősök után a volt hallgatók, veteranissimusok, a tanári kar és a vendégek csoportja vonult. Székesfehérvár nevében a város polgármestere Cser-Palkovics András búcsúzott a diákoktól.
 

 
Mint mondta „tavaly ilyenkor egy kicsit izgultunk, hogy idén is együtt állhatunk-e a valétálókkal a belvárosban. Köszönöm a jelenlegi diákoknak, oktatóknak, tanároknak és külön köszönöm azoknak a diákoknak, akik korábban jártak a GEO-ra, hogy kiálltak az iskola Székesfehérváron maradása mellett. A diákok elkötelezettsége nélkül nem ment volna a kar itt tartása, amit minden fehérvári nevében köszönök."
A Valétálók a tér közepén körbeálltak és a körbejáró évfolyamkorsóból minden valétáns ivott egyet és miután kiürült, a Valétaelnök a kövön összetörte, amiből mindenki hazavitt egy-egy darabot. Ezután a végzősök tér másik oldalára vonultak, ahol az alsóbb évesek jelképesen kirúgták őket a városból.
Végül Valétabál zárta le a programot, ahol a közös vacsora után éjfélkor vették le szalagjukat a valétánsok, és ekkor adta át tisztségét a Valétaelnök az utódjának. Ettől kezdve már az új Valéta Bizottság kezdi meg - hivatalosan is - működését.
 

 
A valétálás minden karon más és más:
 
Selmecen a valétálás első lépése a Szalagavatás volt, amikor is az utolsó tanítási napon a végzősök magukra vették a valétaszalagot. Ez régen kétféle volt. Volt egy nagy, amelyet a jobb vállon vetettek át, és amelyre rá volt hímezve az, hogy „Ballag már a vén diák…” , illetve volt egy kisebb, egy karszalag, melyre az évfolyam kezdete és vége volt ráhímezve.
 
Az Akadémia Sopronba költözése után már csak a karszalag maradt meg. A nagy vállon átvethető szalagot csak a Valétaelnök viseli, amire az előző Valétaelnökök neveit ráhímezték. A szalagot a végső búcsúig, a valétamenetig viselték, mely akkoriban az államvizsga után volt.
 

 
A valétamenetben régen Selmecen csak a végzős diákok vonultak, egymással összekarolva, és dalolva mentek az Akadémiától a város egyik kapujához, ahová a balekjaik kísérték el őket, majd a balekok városkapun kiporolták Firmáikat, mondván, hogy ők most már az urak Selmecen. Ezután a valétálók a városi Vigadóba mentek, ahol a Valétabál, a végzősök búcsúbálja zárta az ünnepséget.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >