Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Különleges programokkal készülnek
Különleges programokkal készülnek Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. május 20.

Image A Honvédelem Hetére minden évben kiemelt programokkal készül a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete. Az idén az országos kör fennállásának 20 éves, valamint a helyi szervezet létrejöttének 19 éves jubileumát is ennek keretében ünneplik, emellett pedig szorosabbra fonták a kapcsolatokat Szent László városával, Nagyváraddal is. Több mint ezer alkotás érkezett a közösen meghirdetett gyermekrajz-pályázatra és még májusban felavatják a széleskörű összefogással felújított Emlékgúlát Szlovéniában.

 

 

Mindezekről sajtótájékoztatón számolt be Dr. Görög István, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének első alelnöke. Az általa összeállított anyag az alábbiakban olvasható.

A HTBK 20 éves jubileuma:

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör 20 éve alakult
 Nemeskürty István kezdeményezésére, a nevében foglalt kapcsolat tartalmassá és mindennapivá tétele érdekében. Székesfehérváron 19 éve alakult önálló szervezete Dr. Gyuricza Béla nyugállományú tábornok vezetésével. A kétszáz tagot számláló szervezet május 20-án rendezi meg a 20. közgyűlését, amely összefoglalja a korábbi évek tapasztalatait és újabb feladatokat fogalmaz meg, de továbbra is a fő célja a társadalom honvédelmi tudta fejlesztése, az ifjúság hazafias és honvédelmi nevelésének segítése. 

 


 

A szervezet két évtizedes munkája eredményességét jól mutatják az általa megfogalmazott és másfél évtizeden át megrendezett, mára már valóban „városivá nemesedett” Székesfehérvár Köszönti Katonáit ünnepi est, vagy a szervezet tagjai szorgos munkájával megvalósult Katonai Emlékpark Pákozd létesítménye, ami 2012-től Nemzeti Emlékhely. 

A szervezet igyekezett feldolgozni városunk katonai múltjának kevéssé ismert eseményeit, így több kiadványban mutatja be a Magyar Királyi 17. honvéd gyalogezred doberdói harcainak történetét. Munkájának köszönhető, hogy megmenekült a pusztulástól és öt éve újjáépülhetett a vizintini Magyar Emlékkápolna és a Nova Gorica közelében található emlékgúla is. 

 


 

A „Szent László, a lovagkirály” című nemzetközi rajzpályázat

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Pro Liberta Partium Egyesület – Nagyvárad, a Tanoda Egyesület – Nagyvárad, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely együttműködésben 2014. január 23-án hirdették meg a „SZENT LÁSZLÓ, A LOVAGKIRÁLY” című nemzetközi gyermekrajzpályázatot. A 8-15 éveseknek szóló felhívásunkra 1.005 pályamunka érkezett. Tekintettel arra, hogy a pályázat lehetőséget adott max. 4 fős alkotócsoportoknak, ebből adódóan kijelenthető, hogy közel 1.100 gyermek készített alkotásokat. A pályázatok 3 ország 111 tanintézményéből érkeztek. 

Erdélyből és a Partium területéről közel 200 alkotás érkezett (Nagyvárad több iskolája, Gyergyóalfalu, Gyimesfelsőlok, Tatrosforrás, Székelyudvarhely, valamint egy-egy alkotás érkezett Élesdről és Kálmándról). Horvátországból az eszéki diákok kapcsolódtak be. Magyarország 89 településéről érkeztek pályamunkák, szinte az ország minden szegletéből. 

Az alkotások bemutatása és értékelése két helyszínen kerül megszervezésre: 

A nagyváradi helyszín a Gyermek Palota (Palatul Copiilor), ahol Bíró Rozália szenátor és dr. Cser-Palkovics András fővédnökök május 15-én délután mutatták be az alkotásokat. 

Az alkotások témái: Szent László királyhoz nagyon sok, szép monda fűződik, melyek megjelentek a gyermekrajzokon is. Ez is azt mutatja, hogy a diákok és felkészítő tanáraik sokat foglalkoztak a nemzetünk hadtörténelmével, s annak kiemelkedő személyével. 

A székesfehérvári helyszín a Szent István Művelődési Ház Szent László terme lesz, június 27-én a koszorúzási ünnepséget követően. 

 


 

A leggyakrabban megjelenített mondák:

-          Tordai hasadék
-          Szent László füve
-          Szent László vizet fakaszt
-          Szent László megmenti az elrabolt lányt 

Egy 10 éves, gyimesi csángó kisfiú – Ferencz Attila-Norbert – egy kevésbé ismert mondát elevenített fel, a Csíkszépvíz-hez kötődőt, melyet lerajzolt és a kísérőlevelében szépen meg is fogalmazott (a kép és a szöveg is kiállításra kerül). 

Az egyik képen az elevenedik meg, amikor az angyalok kísérik, tolják a szekeret, mely a király holttestét szállítja Nagyváradra. Néhány alkotás napjaink honvédelméhez is kapcsolódik, hiszen Szent László a szárazföldi katonák védőszentje is. Az egyik ilyen képen a harcoló katonák felett ott lebeg a védőszent. 

Az alkotásokról: 

Az alkotások kivitelezése is a gyermekek ötletességét, kreativitását és a felkészítő tanáraik módszertani segítségét tükrözi. A pályamunkák között vannak grafit és szénrajzok, festettek, zsírkrétával, színes ceruzával készítettek, de vannak üvegre festett vagy fába vésett képek is. Vannak, akik száradó gyurmát használtak, de sok a vegyes technika, illetve az egyedi, ötletes megoldás. 

ÉRTÉKELÉS:

A több mint ezer alkotást zsűrizni sem volt egyszerű, s az értékelés is komoly fejtörést okozott. Ezer alkotásból lehetetlen lett volna egy első, egy második és egy harmadik helyezettet választani, főleg azért, mert nagyon sok, szépen – sőt már művészien – kivitelezett, a kiíráshoz tartalmilag jól kapcsolódó, a gyermeki lélek csodáját visszaadó alkotás érkezett. 

Azért úgy döntöttünk, hogy a legjobb pályamunkákat „Arany Ceruza”, „Ezüst Ceruza” és „Bronz Ceruza” minősítéssel díjazzuk, illetve több különdíjat is át kívánunk adni. 

(Háttér információ: a két helyszínen összesen közel 80 díjat adunk át, valamint mintegy 60 iskola kap elismerő oklevelet.)


Honvédelem Hete rendezvénysorozat

Székesfehérvár városa, a MH Összhaderőnemi Parancsnoksága, aKatonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete ezévben is megrendezi a Honvédelem hete rendezvénysorozatot (Plakátja aGalériából letölthető).

A szervezők programjaik során igyekeznek minél több városi és térségi polgárt megszólítani. Reményeink szerint a korábbi 20 év során megszokott magas színvonalon megtartott programok méltón mutatják be a magyar honvédek életét, reprezentálják elkötelezettségüket. 

Szeretnénk elérni, hogy 25-én minél több polgártársunk venne részt az emlékezésben is, és egy főhajtással emlékezne azokra a HŐSÖKRE, akik életüket áldozták a HAZÁÉRT! A Hősök Napja székesfehérvári programjain túl látogassanak el a Pákozdra, sétáljanak a Katonai Emlékparkban, vegyenek részt a Doni emlékkápolnánál tartandó püspöki misén. Kezdeményezzük, hogy a nagyszülők hozzák el unokáikat, sétáljanak és meséljenek az általuk átéltekről, az elődökről, akik fegyverrel a kézben küzdöttek egykoron. 


„Mind egy szálig”
 jótékonysági gyűjtés

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár kezdeményezésére idén május 21-e és 25-e között ismét jótékonysági gyűjtés zajlik a Városház téren és a Hősök terén. Célja a társadalmi együttműködés, és nemzeti összefogás keretében a hadigondozottak megsegítése és a hadisírok gondozása. Álljanak meg a „Mind egy szálig” pontoknál és adományaikkal segítsék a város elhagyott katonasírjainak karbantartását! 

 

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >