Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Teljes Fejér megye járási mentőcsoportjainak köre
Teljes Fejér megye járási mentőcsoportjainak köre Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados   
2014. május 20.

Image Két helyszínen összesen öt járás mentőcsoportja szerezte meg a nemzeti minősítést. Mindkét településen, Adonyban a Dunaújvárosi, Martonvásári és Gárdonyi Járások, míg Enyingen az Enyingi és Polgárdi Járások Önkéntes Mentőcsoportjai feleltek meg a megmérettetésen. Az elsőnél 106-an, a másodiknál pedig 68-an szereztek jogot arra, hogy szükség esetén bevethetőek legyenek.

 
 
Az adonyi gyakorlat megnyitóját megtisztelte jelenlétével a térség országgyűlési képviselője és a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója is. Köszöntőjében a képviselő kiemelte, hogy az önkéntes és önzetlen feladatvállalás nemes emberi értékeken alapul, szükséghelyzetben pedig nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a hivatásos erőknek.
 
A feltételezett szituációk sorában számos veszélyhelyzetet kellett felszámolniuk a mentőcsoportoknak. Többek között földrengés következtében megrongálódott épületből történő életmentést, árvízi védekezést és veszélyes fa kivágását végezték el a résztvevők.
 
A lakóház romjainál mentőkutyával történő keresést, továbbá aprólékos, méterről-méterre történő kutatást is végre kellett hajtani. A fa kivágásánál szintén szükség volt az életmentésre, mivel a törzs több mázsás darabja alatt rekedt egy ember, akit természetesen egy bábuval helyettesítettek.
 
A kiemeléséhez speciális, sűrített levegővel működő, úgynevezett emelőpárnákat vettek igénybe. A megyei vöröskereszt munkatársai mindkét helyszínen ellátták a kimentett sérültek, valamint a beavatkozásban résztvevők egészségügyi biztosítása is a feladatuk közé tartozott.
 
A gyakorlat befejeztével az enyingi helyszínen a kormányhivatal főigazgatója megköszönte az elvégzett munkát, és külön kitért arra a tényre, hogy a résztvevők szabadidejükben, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül vállalják a nehéz feladatokat.
 
A gyakorlatokat követően Fejér megye mind a kilenc járása rendelkezik önkéntes mentőcsoporttal, akik veszélyhelyzetben, legyen akár ember vagy természeti eredetű az állampolgárok mentésére sietnek.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >