Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A példás szentek tárlata Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2014. május 21.

Image A szentek nem hősök önmagukban, hanem hozzánk hasonló emberek, akik azonban engedték, hogy Jézus szentté formálja őket. Szolgálatuk révén, tevékenységük által Isten országát, már itt, a földön képesek voltak megvalósítani. Ezen gondolatok jegyében 40 szent és boldog ember élete elevenedik meg a látogatók előtt, szobrok, rajzok, festmények és fotók segítségével, korszerű multimédiás technika alkalmazásával a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum május 16-án megnyitott tárlatán.

 
 
- Szeretnék megajándékozni Szent István Király város lakóit a „Szentek titkai” című kiállítás megrendezésével - ezzel a gondolattal köszöntette a megjelenteket Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke az egyházmegyei múzeum legújabb tárlatának megnyitóján a Szent Imre templomban.
 
Emlékeztetett arra is, miközben a megnyitó idején a világban számos harc, küzdelem és békétlenség zajlik, s Európa csatát vív a befolyás, a hatalom megszerzéséért, közben sok ember éppen a békére, a megnyugvásra vágyakozik.
 
- A kiállításon olyan emberek életpéldáit tekinthetik meg a látogatók, akik kétezer éves keresztény hagyományok és az ezer éves magyar múlt által egyaránt a jelenben élők számára mutatnak példát - fogalmazott a megyéspüspök, aki azt is hozzátette, törekvésük célja nem az önző ember volt, hanem mindig azt keresték, hogyan tudnak eljutni az Istenhez?
 
A felebaráti szeretet hősei ők, akik mások sebeinek gyógyítását végezték úgy, hogy közben Isten országát kívánták építeni. Spányi püspök arról is szólt, hogy a tárlaton ez alkalommal nem a szentek kultuszát igyekeztek hangsúlyozni, hanem életüket kívánták bemutatni a régiektől egészen a kortársakig.
 
Pilinszky János sorival köszöntötte a megnyitó hallgatóságát Kubik Anna Kossuth-, Jászai Mari-, és Magyar Örökség díjas színművész, aki felelevenítette, művészként is volt „némi köze” a szentekhez, hiszen Katona József, Bánk bánk Gertrudisaként Türingiába küldte el darabbeli négy éves lányát, a későbbi Szent Erzsébetet, s a Székesfehérváron bemutatott Bizánc című darab Iréne császárnéjáként, gyakran gondolt Szent Piroskára.
 
Élete feledhetetlen és egyben meghatározó pontjának tekinti a Gyulai Várszínházban Szent Johanna címszerepét, amelyben este, a csillagos égre felpillantva beszélgethetett Istennel. Még ebben az évben Debrecenben, Ratkó József drámájában boldog Gizellát alakítja majd.
 
A rendezvény zárásaként a Hermann László Zeneiskola tanárainak előadásában női és férfi szentekről szóló énekek csendültek fel. Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a megnyitót követő tárlatvezetésén arról beszélt a látogatóknak, hogy nem véletlenül esett a választás a kiállítás (és egyben a meghívón is szereplő) nyitó képre, Aba-Novák Vilmos „Jézus szent szíve” című freskótervének temperaváltozatára, hiszen az alkotás megfelelő összefoglalása mindannak a mondanivalónak, amellyel a tárlat összeállításával és bemutatásával üzenni szeretnének. Aba-Novák vázlata, a jelenleg magántulajdonban lévő mű, eredetileg a csornai templom falképéhez készült, ám a kivitelezése végül elmaradt.
 
- Csak nagy művészek képesek megjeleníteni elvont tartalmakat. Aba- Novák remeke így alkalmas arra, hogy napjaink embere számára közel hozza a mennyország üzenetét és a látogatót a segítségével vezessük be a kiállítás által üzent világba – fogalmazott az intézmény igazgatója.
 
A szentekről szólva Ferenc pápa szavait idézte: A szentek nem hősök, ugyan olyan emberek, mint bárki más, csak hagyták, hogy Jézus szentté formálja őket. Ezért képesek arra, hogy Isten országát megvalósíthassák, hiszen a földi életük során már a mennyországban éltek. A „Szentek titka” című kiállításon mintegy 40 szent és boldog személy, üdvösségre jutott nő és férfi életútja elevenedik meg festmények, fotók, rajzok, szobrok, filmek és korszerű multimédiás installációk segítségével.
 
A kiállított anyagok sorában a múzeum épületében elsőként tekinthetik meg a látogatók Szent Gellért Székesfehérváron őrzött sípcsont ereklyéjét, melyet Simor János hercegprímás 1870-ben adományozott szülővárosának.
 
A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum tárlat anyagához Lisieux-ből, Dijonból, Madridból, Rómából és Torinóból is érkeztek felvételek, így a világhírű fotógráfus, Yousuf Karsh fényképeit is megtekinthetik az érdeklődők.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >