Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Önállóvá válik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Önállóvá válik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. május 27.

Image

Egy régóta tervben lévő folyamatot indít el pénteki közgyűlésén Székesfehérvár Önkormányzata azzal, hogy napirendre kerül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szervezeti átalakítása. Az eddig a Vörösmarty Színház részeként működő együttes az elképzelések szerint 2015. január elsejétől működne önálló intézményként. A Zenekar száz éves fennállása alatt mindvégig a város zenei életének meghatározója volt, ennek a szellemiségnek megfelelően kapnák meg a méltó szervezeti formát a szimfonikusok.

 

 

A részletekről esett szó tegnap azon az egyeztetésen, amelyet délelőtt a tagokkal, délután pedig a zenekarral együtt dolgozó kórusok vezetőivel és a város zenei életében résztvevő szervezetekkel folytatott dr. Cser-Palkovics András polgármester. 


Székesfehérváron 1913-ban alapították meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, amely immár egy évszázada a város zenei életének meghatározója. Szervezetileg 1979 óta működnek a Vörösmarty Színház részeként, az Önkormányzat a Zenekar fenntartásához szükséges tárgyi és személyi feltételeket saját forrásai terhére, a Vörösmarty Színház éves költségvetésében biztosítja. 

 


 

Az önállóvá válás első lépéseként pénteken tárgyal a közgyűlés egy előterjesztésről, amely szerint feladatainak hatékonyabb ellátása, valamint az átláthatóbb és előadó-művészeti szervezetként történő működtetés érdekében új kulturális intézményt alapít Székesfehérvár Önkormányzata. Ez a költségvetési szerv 2015. január 1. napjával jön létre a zeneművészeti tevékenység ellátására. 

„A közös gondolkodás ebben a témában már hosszú évekkel ezelőtt elindult. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar további fejlődésének ugyanis nem megfelelőek a mostani működési keretek, ezért kereste az önkormányzat a lehetőségeket. Az önkormányzat pénzügyi lehetőségei is jobbak az adósságkonszolidáció révén, mint néhány éve. Átgondolva ezeket a kérdéseket, most jött el a konkrét lépések, azaz a szervezeti önállóság ideje. Nem egyik napról a másikra, hanem évek alatt felépítve kell egy szakmai fejlődési pályát felvázolni, erre szeretnénk lehetőséget adni az intézménnyel. Sok még a nyitott kérdés, hiszen ki kell írni egy intézményvezetői pályázatot, tisztázni kell a státuszok számát, a foglalkoztatási formákat és a költségvetési lehetőségeket. Ez az elkövetkező hetek feladata, de nagyon fontosnak tartom, hogy döntünk a szimfonikus zenekar önállóvá válásáról. Ezzel a lépéssel tudjuk szándékaink komolyságát megmutatni a zenekar, a zeneszerető fehérváriak, az intézmények  és az együttműködő kórusok felé is.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester.  

 


 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és Drahos Béla karnagy is üdvözölték az önkormányzat által felvázolt terveket. Mint elhangzott: a zenetanárként és zenészként dolgozó tagok számára egyaránt fontos ez a lehetőség. A fejlődéssel nemcsak tradicionális koncertjeiket tarthatják majd meg, hanem a városhatárokon is kitekintő komolyzenei produkciók születhetnek. 

A találkozón szóba kerültek az elkövetkező évek feladatai is. A legfőbb, hogy önálló jogi szervezetként az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásába bekerüljön az Alba Regia Szimfonikus Zenekar – a törvényi előírásoknak megfelelően -, és így tevékenységéhez állami támogatást is kaphasson. A kamara-szimfonikus zenekar besorolás elnyerése szerepel a tervek között, de a kidolgozás alatt álló kulturális koncepció kapcsán egy, a jelenlegi énekkarok mellett  működő professzionális városi kórus alapítása is felmerült.

Az új, kulturális célú költségvetési szerv alapításával kapcsolatos további teendők között a vezető személyére vonatkozó pályázat kiírás is szerepel. Az ő megválasztása már ősszel megtörténhet, hogy a szükséges előkészületeket 2015 elejéig megtegye. Az intézmény élére olyan személyt szeretnének választani, aki ötéves megbízási idejére egy, a szakmai fejlődést biztosító koncepciót vázol fel és emellett menedzseli is az immár önállóan működő szimfonikus zenekart. A témáról pénteki ülésén dönt majd a közgyűlés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >