Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fiatal higiénikusok sikere Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. május 27.

Image

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve két munkatársa, Marton János és Varkoly Eszter díjat nyertek a Fiatal Higiénikusok tizedik, jubileumi fórumán Pécsett.
 
 
A „higiénikus” szóról sokaknak a kézmosás, a tisztaság jut eszébe első sorban, pedig ez egy 150 éves orvosi fogalom, melynek jelentése napjainkig alakul, fejlődik.
 
Magába foglalja a járványtant, a sok más mellett a víz és levegő tisztaságát felügyelő település egészségügyet, a táplálkozás egészségügyet, a gyermek- és ifjúság-egészségügyet és újabban a nem fertőző népbetegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás gyakoriságát, megelőzési lehetőségeit, az egészségügyi ellátás szervezését is – Kertai Pál professzor bevezető gondolataival nyílt meg jubileumi, Fiatal Higiénikusok X. Fóruma Pécsett.
 
Ez a népegészségügyi szakma egyik fontos tudományos konferenciája. Mint nevéből is kitűnik, ez az ifjú tehetségek seregszemléje. Fejér megye képviseletében Marton János és Varkoly Eszter, az Egészségfejlesztési Osztály munkatársai vettek részt a konferencián, ahol 56 előadás versenyében a megosztott második helyezést érték el.
 
Mindkettőjük munkáját jól ismerik a megyében. Marton János a dohányzás visszaszorításával foglalkozik. Ő indította el a „Füstmentes óvodák” kampányt két éve.
 
Mára 35 óvoda csatlakozott, ahol a dolgozók közül senki sem dohányzik és rendszeresen foglalkozásokat tartanak a gyermekek számára is a megelőzés céljával. Varkoly Eszter nagy sikerű vetélkedőt szervezett a középiskolások számára a felelős szexuális magatartás témakörében.
 
A megye minden városából érkeztek csapatok, a döntőt több százan izgulták végig, a diákok kreatív alkotásai pedig azóta is járják az iskolákat egy vándorkiállítás keretében.
 
A Fiatal Higiénikusok Fórumát idén tizedik alkalommal szervezték meg. A korábbi konferenciák szereplői mára a népegészségügy megbecsült szakemberei.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >