Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Már zajlanak a munkálatok a Károlyi kastélykertben
Már zajlanak a munkálatok a Károlyi kastélykertben Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. június 02.

Image

Május elején megkezdődtek a munkálatok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélykertben. Jelenleg a park egyik fő értékét adó tó helyreállításával kapcsolatos munkák előkészületei zajlanak, melynek keretében kitisztítják a tómedret, valamint lőszermentesítik a tó területét, továbbá kertészmérnök felügyeletével belekezdett a kivitelező a faállomány felmérésébe. A projekt eredményeként Magyarország egyik legszebb tájképi kertjének jelentős része nyeri vissza egykori fényét.
 
 
Megkezdte a kivitelező "A fehérvárcsurgói Károlyi kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete, és a tó helyreállítása" című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0002 azonosító számú projekt munkálatait május elején.
 
A fejlesztések eredményeként a Károlyi-kastély épületegyüttesét körülölelő 22 hektár nagyságú történeti kert csaknem 240 millió forintból nyeri vissza egykori állapotát 2014 végére. A beruházás az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) koordinálásában valósul meg. A kivitelező belefogott a park egyik legfőbb értékét adó, mintegy 1,5 hektáros tó helyreállításába.
 
Jelenleg a tó rekonstrukciós munkálatait megelőző előkészítő munkálatok zajlanak: kikotorják a tó medrét, valamint lőszermentesítik annak területét. A beruházás keretében megszüntetik a tó helyén található jelenlegi nádast, valamint megoldják a tó folyamatos vízpótlását.
 
Helyreállítják továbbá az egykori kőhidat, és felújítják a tavon található szigeten kialakított pergolát. A kastélykert felújítása a faállomány felmérésével kezdődött meg, a munkálatokat felügyelő kertészmérnök irányításával kijelölésre kerültek a kiszáradt, elöregedett fák.
 
A kastélykert rekonstrukciója során a kivitelező ezeket az idős, sok esetben veszélyes fákat kivágja majd, és helyükre friss, fiatal facsemetéket ültetnek ősszel, mikor az időjárási viszonyok erre a legmegfelelőbbek.
 
A projekt eredményeként Magyarország egyik legszebb, az elmúlt évtizedekben méltatlan állapotba került kastélykertje nyeri vissza egykori fényét.
 
A helyreállított környezet nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is hozzájárul majd az oktatás, a szemléletformálás, a turizmus, és a tágan értelmezett rekreáció, sport és felüdülés térségfejlesztésben betöltött szerepének erősítéséhez is.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >