Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nem kérünk a kordonból!
Nem kérünk a kordonból! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. október 03.

ImageMiután lemondták a bejelentett ellentüntetést, a "Tarka Magyar!" - elnevezésű, szombat délutáni erőszak és kirekesztés elleni békedemonstráció szervezői nem tartják indokoltnak és céljaikkal összeegyeztethetőnek a felvonulás kordonok közé szorítását. - „Mi a 2008. október 4-i, szombati Tarka Magyar! demonstráció szervezői, kérjük a rendőrség illetékes képviselőt, hogy a demonstráció biztosítása során ne zárjanak bennünket kordonok közé!” – fordulnak ezúton a szervezet tagjai a hatóság felé.

”Demonstrációnk célja az erőszak és a kirekesztés elleni békés fellépés. Rendezvényünket szándékosan a világ egyik legismertebb békeharcosának, Mahatma Gandhi születésének napjára időzítettük.” – nyilatkozta honlapunknak Bódis Kriszta szóvivő - „Tüntetésünk olyan megmozdulás, melyen kizárólag békés eszközökkel kívánjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a többségi Magyarországnak elege van az erőszakból, a félelemkeltésből és a diszkriminációból. Tüntetésünk céljaival és az általunk hirdetett értékekkel nem tartjuk összeegyeztethetőnek, hogy felvonulásunkra a félelemkeltő, az elmúlt időszak rossz emlékeit idéző kordonok között kerüljön sor.”

A szóvivő kifejtette: Az elmúlt időszakban sajnálatos módon Magyarországon a fém kerítések a békés gyülekezések rendszeres kellékei lettek. A Tarka Magyar! demonstráció szervezői ugyanakkor ezt a helyzetet nem kívánják elfogadni. Az általuk szervezett tüntetés elleni demonstráció bejelentését tudomásuk szerint visszavonták. Amennyiben a rendőrségnek olyan információk vannak birtokában, melyek alapján feltehető, hogy rendezvényüket bármilyen támadás fenyegeti, kérik, hogy haladéktalanul osszák meg velük, a szervezőkkel és a nyilvánossággal ezeket az információkat!

Ha azonban a kordonokra a rendőrség álláspontja szerint puszta elővigyázatosságból van szükség, akkor kérik, hogy vizsgálják felül a kordonok felállításával kapcsolatos álláspontjukat, figyelembe véve az alábbi érveket és szempontokat.

1. A júliusi „meleg” felvonuláson történtek alapján álláspontuk szerint kijelenthető, hogy a felállított kordonok egyfelől nem voltak képesek megóvni a békés felvonulókat az inzultusoktól (pl. a tojásdobálástól), ugyanakkor bizonyíthatóan kontraproduktívnak minősültek. A felállított kordonok agressziót eredményeztek ahelyett, hogy biztonságot nyújtottak volna a gyülekezési jogukat gyakorlóknak.

2. A teljes felvonulási útvonal kettős kordonokkal való biztosítása rendkívül drága, becsléseink szerint több millió forinttal terheli meg a rendőrség költségvetését. Sem adófizető állampolgárokként, sem szervezőkként nem kívánják a szűkös költségvetést - álláspontuk szerint és a jelenleg rendelkezésükre álló információk alapján - feleslegesnek tűnő kiadásokkal megterhelni.

3. Demonstrációjuk célja többek közt annak a kinyilvánítása, hogy Magyarországon bárkinek joga van élni alkotmányos jogaival, de csak addig, amíg ezt békésen teszi. Rendkívül sajnálatos lenne, ha ezen cél érdekében, valamint az erőszakmentesség és a kirekesztés ellen ma hazánkban csak ketrecek közé szorítva lehetne felvonulni.

4. Természetesen elfogadják, hogy a rendőrség feladata a demonstráció biztosítása és a résztvevők biztonságának megóvása. Amennyiben a rendőrségnek vagy bármely illetékesnek olyan információ van a birtokában, amely a kordonok felállítását valóban szükségessé teszi, kérik, osszák meg ezen információkat velük, szervezőkkel is.

„Ilyen információ hiányában a kerítések felállítása véleményünk szerint azonban nem tekinthető sem szükségesnek, sem arányosnak.” – foglalta össze Bódis Kriszta

Kapcsolódó hírünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1350&Itemid=31

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >