Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ki a mester négy keréken? Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados   
2014. június 02.

Image

A fenti címet a tűzoltógépjármű-vezetők versenyének adták, amelyet a Véd-Sz. Kft. – papírgyári létesítményi tűzoltóság – a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen szervezett és Dunaújvárosban került megrendezésre.
 
 
A jellemzően tíz és húsz tonna feletti tűzoltóautók balesetmentes irányítása rendkívüli felkészültséget és figyelmet igényel a katasztrófavédelem gépjárművezetőitől. A feladatukat tovább nehezíti, amikor mindezt riasztásszerűen, tehát a megkülönböztető hang- és fényjelzés használata mellett teszik.
 
Egyszerre kell vigyázniuk a közlekedésben résztvevőkre és a mellettük, illetve mögöttük ülő bajtársaikra. Közben pedig a biztonság szem előtt tartása mellett minél hamarabb ki kell érkezni a bajbajutottakhoz.
 
Az ismeretek felmérésére adott remek alkalmat a „Ki a mester négy keréken” elnevezésű verseny. A rendőrség részéről Nagy Zoltán rendőr ezredes, Dunaújváros rendőrkapitánya és Geiger Zoltán tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelem tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg a versenyt, amelyre megyénk tűzoltóságairól várták a kétfős csapatokat.
 
Az elméleti tesztírásnak a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság adott otthont, ahol a székesfehérvári-, a dunaújvárosi- és a sárbogárdi hivatásos, a Véd-Sz. Kft. és a Dunaferr létesítményi, valamint a váli önkormányzati tűzoltók vállalták a megmérettetést. A toll és a papír után a gyakorlati tudás került előtérbe.
 
A gépjárművezetőknek egy olyan tesztpályát kellett teljesítenie a lehető legkevesebb hibával és a legrövidebb időn belül, amely nagy gyakorlatot és koncentrációt igényelt. Az esélyegyenlőség érdekében valamennyien ugyanazzal a gépjárművel teljesítették a pályát.
 
Ezzel még nem ért véget a feladatsor, mivel egy gépjárművezető-oktató és egy vizsgabiztos ellenőrzése mellett forgalomban is bizonyítaniuk kellett KRESZ tudásukat egy személyautó kormánya mögött ülve. A „Ki a mester négy keréken” verseny eredményei 2014-ben
 
Csapat összetett sorrend:
 
1. Váli Önkormányzati Tűzoltóság
2. Véd-Sz Kft., Létesítményi Tűzoltóság
3. Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
4. Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
5. ISD Dunaferr Zrt. Létesítményi Tűzoltóság
6. Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 
Egyéni összetett sorrend:
 
1. Vabrik Zoltán, Váli Önkormányzati Tűzoltóság
2. Schwarz Róbert, Véd-Sz Kft., Létesítményi Tűzoltóság
3. Horváth László, Váli Önkormányzati Tűzoltóság
 
Egyéni különdíjak
 
A legjobb KRESZ és szakmai teszt összesített eredmény: Horváth László, Váli Önkormányzati Tűzoltóság
 
A legjobb tesztpálya eredmény: Zádori Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 
< Előző   Következő >