Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvárra költözhet a Honvédelmi Minisztérium
Székesfehérvárra költözhet a Honvédelmi Minisztérium Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. június 10.

Image

Történelmi lehetőség - Székesfehérvárra költözhet a Honvédelmi Minisztérium.

 

 

Az új kabinet első ülésén kérte fel Orbán Viktor Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig. A pénteki miniszterelnöki bejelentést rendkívüli sajtótájékoztatón üdvözölte Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint elhangzott: egy város életében ritkán adódik ilyen fontos pillanat, amely hosszú távon is a legjelentősebb magyar városok közé emeli Székesfehérvárt. Éppen ezért már kedden megkezdik a munkát, hogy minden feltétel biztosított legyen a minisztérium székhelyének, valamint munkaszervezetének itteni működéséhez. 
 
 
A péntek esti sajtótájékoztatón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője ismertette Orbán Viktor miniszterelnök délutáni bejelentését, amelyben felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert annak megvizsgálására, hogy a Honvédelmi Minisztérium nem egészen két éven belül Székesfehérváron működhessen. 
 
„Székesfehérvár ezer éve katonaváros, Szent István óta visszük tovább ezeket a hagyományokat. Éppen ezért nagy öröm mindenki számára, hogy Magyarország miniszterelnöke úgy gondolja, hogy Székesfehérvár adjon otthont a jövőben a Honvédelmi Minisztériumnak. Európában több példa is van arra, hogy nem a fővárosban működik az összes minisztérium. Székesfehérváron nemcsak élhető környezetet, hanem minden egyéb szükséges feltételt is biztosítani tudunk, hogy itt működhessen a Honvédelmi Minisztérium. Hosszú évek óta hisszük, mondjuk: Székesfehérvár ennek a térségnek a központja, és ez a mai bejelentés is azt támasztja alá, hogy Székesfehérvárnak vonzása és súlya van.” – emelte ki Vargha Tamás országgyűlési képviselő, aki a pénteki bejelentést annak bizonyítékaként értékeli, hogy „nemcsak Székesfehérvárról vezet Budapestre az út, hanem Budapestről Székesfehérvárra is.”
 
Mint elhangzott, a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar állománya összesen 520 fő, ám ahogy azt Székesfehérvár polgármestere kiemelte, közülük sokan családjaikkal együtt költözhetnek ide, amely miatt a város nagy felelősséggel készül a 2016. március 15-ig tartó időszakra.
 
„Egy város életében ritkán kerül sor ilyen fontos bejelentésre, ami Székesfehérvár számára azt üzeni, hogy a magyar kormány – jelképesen - visszaemeli városunkat történelmi rangjára, hiszen az államigazgatásban olyan jelentős szerepet tölthetünk majd be, amely megkerülhetetlenné teszi Székesfehérvárt. A szimbolikusan is jelentős Honvédelmi Minisztérium fehérvári székhelyének megteremtése, munkaszervezetének itteni működtetése komoly kihívást is jelent a megtiszteltetés mellett, éppen ezért azonnal megkezdjük az előkészítő munkát. Jövő héten keddre rendkívüli közgyűlést hívtam össze, ahol – remélem – egyhangú döntéssel köszönjük meg ezt a megtisztelő döntést és nyilatkozni fogunk arról, hogy az önkormányzat mindent megtesz a Honvédelmi Minisztérium fehérvári működéséért. Tartozunk mindezzel a város múltjának, jelenének és jövőjének, valamint azoknak a katonáknak, akik az Összhaderőnemi Parancsnokságon, vagy megbízásukból a világ bármely pontján szolgálatot teljesítenek.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.
 
Újságírói kérdésre válaszolva az elkövetkező hónapok kihívásai között a megfelelő ingatlanok megtalálása szerepelt elsődlegesen, amelyekben a Honvédelmi Minisztérium és munkaszervezete jó otthonra találhat. Komoly feladatot jelent majd az ide költöző családok és gyermekeik számára a megfelelő intézményi háttér biztosítása is. A város kész mindenben együttműködni, hogy a felmerülő kérdésekre közösen megoldást találva nem egészen két év múlva már Székesfehérváron működhessen a Honvédelmi Minisztérium.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >