Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Digitalizált belügyi parancsok
Digitalizált belügyi parancsok Nyomtatás E-mail
Írta: A Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtóközleménye   
2014. június 12.

Kinevezéseket, fenyítéseket, átszervezéseket, belső utasításokat és a rendszerváltás előtti időszak számos más fontos belügyi dokumentumát digitalizálták a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) munkatársai.
 
 
Az uniós forrásból megvalósuló projekt első szakaszában az 1945. és 1958. között keletkezett iratokat dolgozták fel a szakemberek, de a tervek szerint hamarosan megkezdődhet az 1958. és 1989. közötti időszak dokumentumainak digitalizálása is. A projekt eddigi eredményeit a Magyar Nemzeti Levéltárban tartott rendezvényen mutatták be az érdeklődőknek.
 
Az eseményen Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora elmondta, hogy a több, mint harmincezer oldalas iratanyag kutatói szempontból olyan kincset jelent, amely nem csak a belügyi és a rendészeti tevékenység, hanem a magyar társadalom és politika történetének új területeit nyitja meg.
 
Patyi András a feldolgozott anyag részletességével kapcsolatban megjegyezte, hogy az iratokban az internálótáborokkal összefüggő, de még a szolgálati kutyák kiképzéséről szóló utasítások is szerepelnek. Dr. Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója kiemelte, hogy ez volt az első közös projektjük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel és reméli, hogy ennek lesz folytatása is:
 
"A levéltárosok biztosították azt a szakmai hátteret, amely az iratanyag adatbázisba való szerkesztéséhez kellett, de ehhez szükség volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárainak a munkájára is, hogy ezeket a dokumentumokat feldolgozzák és tudományos publikációkban hozzáférhetővé tegyék".
 
A rendezvényen elhangzott, hogy bár „csak” 13 év parancsait dolgozták fel a mostani projekt keretében, a kutatások szempontjából azonban ez az egyik legizgalmasabb időszak: a rendvédelmi szervek II. világháború utáni újjászervezése, a Rákosi-rendszer, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc és az azt követő megtorlások is ekkor történtek.
 
A projekt keretében mintegy 30000 oldalnyi dokumentum restaurálását követően több, mint 40000 felvétel készült az iratanyagról.
 
A szakemberek az iratok feldolgozását és digitalizálását 1958-ig végezték el, de a tervek szerint a munka a későbbiekben folytatódhat, így egészen a rendszerváltásig meglévő dokumentumok is elérhetőek lesznek majd digitális formában. Az eddig elkészült iratanyagot júliustól a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján tekinthetik meg az érdeklődők
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >