Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Fehérvári sikerek sakkban és karatéban
Fehérvári sikerek sakkban és karatéban Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2014. június 16.
A Városházán találkozott Székesfehérvár polgármestere három fehérvári sportolóval. Kardos-Kovács Mónika karatéka Európa-bajnokságot nyert, Szabó Krisztián sakkozó egy közép-európai viadalon bizonyított a magyar csapat tagjaként, a 13 éves Havasi Gergő pedig másodszor teljesítette a nemzetközi mesteri normát. Legutóbbi versenyélményeikről beszélgettek dr. Cser-Palkovics Andrással, sőt megismerkedtek a sakkgép működésével is.

 

Kötetlen hangulatú találkozóra került sor a Városházán, amelyet dr. Cser-Palkovics András hívott össze, hogy személyesen gratuláljon három, az elmúlt héten sikeresen szerepelt fehérvári versenyzőnek. A találkozón részt vett Mészáros Attila tanácsnok, Matus Gábor, az Alba Regia SC sportigazgatója, valamint edzők és családtagok kísérték el a meghívottakat a pénteki találkozóra.

Székesfehérvár polgármestere érdeklődve hallgatta a legutóbbi versenyekről szóló beszámolókat és maga is gratulált az elért eredményekhez. „Jó látni, hogy a Bajnokok Városában a legismertebb csapatok mellett még milyen sok sportágban vannak tehetséges fehérvári fiatalok, akik szép sikereket érnek el. Mindannyian tudjuk, hogy ezeket az eredményeket nem adják ingyen, hanem kemény és hosszú időn át tartó munka van minden mögött. Ehhez a komoly teljesítményhez nemcsak a versenyzőknek, hanem az őket segítő edzőknek, sportkluboknak és családoknak is gratulálok.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki az Önkormányzat segítségét is felajánlotta a város hírnevét öregbítő, tehetséges versenyzőknek.

Kardos-Kovács Mónika, az Alba Regia SC karatékája Azerbajdzsánban nyert felnőtt Európa-bajnokságot. Bakuban ott volt edzője, Kovács Ferenc is, aki versenybíróként is közreműködött az Európa-bajnokságon. Mónika formagyakorlat kategóriában versenyez, idén az Országos Bajnokság megnyerése után szerepelt sikeresen az Eb-n is.

A szintén alba regiás Németh Katalin sikerét követően, huszonegy év után sikerült  újra  Európa-bajnokságot nyerni fehérvári karatékának – emelte ki Kovács Ferenc, aki tanítványa eddigi pályafutásáról és terveikről is beszámolt. Kardos-Kovács Mónika most egy újabb öv-fokozat, a 3. dan megszerzésére, azaz vizsgákra készül, és nyári tábort vezet majd, hiszen a mindennapokban testnevelő tanárként dolgozik.

Szabó Krisztián pályáját régóta nyomon követik már a fehérváriak. A fiatal sakkozó legutóbb a magyar válogatott tagjaként a Mitropa Kupán, azaz a Szlovákiában megrendezett Közép-Európa Bajnokságon szerzett aranyérmet a válogatottal.  Mint elmondta, ebben az évben sikerült elérnie azt, amit már régóta szeretett volna. A nemzetközi nagymesteri cím után tagja lett a nemzeti válogatottnak, illetve ő az  egyik  edzője a magyar női olimpiai sakkválogatottnak. Krisztán célja, hogy egyszer versenyzőként is olimpiai, illetve VB-kerettag legyen. Addig is nagyon büszke arra, hogy Lékó Péterrel, a legsikeresebb magyar sakkozóval edz, az elmúlt öt napot is nála töltötte  Szegeden .

Még csak 13 éves Havasi Gergő, akit édesapja kísért el a találkozóra és aki a MÁV Előre SC sakkozójaként a zalakarosi Nyílt Magyar Sakk Bajnokságon másodszor is teljesítette a nemzetközi mesteri normát. A találkozón tudta meg edzőjétől,  Szabó  Krisztiántól a jó hírt, hogy beválogatták az U16-os magyar válogatottba. Gergő a Németh László Általános Iskola magántanulója, családja segíti abban, hogy kibontakoztassa tehetségét a sakkban. Örömmel mesélt arról, hogy négy éve édesapja ismertette  meg az alaplépésekkel, amelyeken azóta már jóval túlnőtt. Büszke arra, hogy a magyar sakkozás színe-java felvonult a zalakarosi versenyen és ő előttük is bizonyíthatott. Tervei között nyárra a középfokú angol nyelvvizsga szerepel, amelyre tanár nélkül készül, valamint még idén szeretné harmadszor is teljesíteni a nemzetközi mesteri címet, mert akkor ő lehetne a legfiatalabb  magyar , akinek ez sikerült.

A találkozó legérdekesebb pillanati azok voltak, amikor Krisztián elővette sakkgépét és megmutatta a játszmánként több ezer lépést tartalmazó jegyzetgyűjteményt, amelyet a sakkozók közösen bővítenek, és amellyel naponta edzenek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >