Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Ismét kinyitja kapuit a Városháza a Múzeumok Éjszakáján
Ismét kinyitja kapuit a Városháza a Múzeumok Éjszakáján Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. június 20.

Image

A Múzeumok Éjszakája programjai között hagyományosan kiemelt helyszín a Városháza, ahol évről-évre különlegességekkel és újdonságokkal találkozhatnak a látogatók. A Belváros központi épülete idén is megnyitja kapuit. Az érdeklődők megtekinthetik többek között a felújított nagytanácstermet - új nevén a Dísztermet - a Szent Korona hiteles másolatát és a polgármesteri irodát.

 

 

Szakvezetések a Városházán

Székesfehérvár ismét önálló intézményi összefogással készül június 21-én, szombaton a Múzeumok Éjszakájára. 23 helyszínen 75 programmal várják az érdeklődőket, a hivatalos megnyitó 18.00 órakor a Helyőrségi Zenekar koncertjével kezdődik az Országalmánál. A hagyományokhoz hűen a Városháza is nyitva áll a látogatók előtt, 19.00 és 20.00 órakor szakvezetéssel egybekötött séta indul az épület portájától. A vendégek bepillantást nyerhetnek a felújított és tavaly augusztusban átadott Díszterembe, ahol a Szent Korona hiteles másolatát őrzik, illetve megtekinthetik Székesfehérvár polgármesterének irodáját is.

A Városház téren a barokk építészet legszebb fehérvári emlékei közül az egyik meghatározó épületegyüttes a Városháza kettős tömbje. Az épület jobb oldali része középkori alapokon és falak felhasználásával 1690 körül épült és már 1717-ben elnyerte jelenlegi formáját. Thomas Walch, kismartoni szobrász készítette el díszes, kosáríves záródású kapuzatát a korinthoszi oszlopokkal, emeleti kőerkéllyel valamint Justitia és Prudetnia szobraival. Az épület jobb oldali szárnyát az 1698. évi telekkönyv már városházaként tartja nyilván. A városban látható három Aba-Novák Vilmos által készített monumentális alkotás egyikét is a Városháza őrzi. Az épület Dísztermében látható a Szent Korona hiteles másolata, amely a tervezést követően tíz hónapig készült.  A korona alapját finom ezüst adja, a bevonathoz színaranyat használtak. A másfél kilogramm súlyú alkotáson 19 zománckép, 8 ablakos zománckép látható. Összességében 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt és 1 türkizkő díszíti.

 

 


 

 

Burján Zsigmond: „Fehéredő múlt”  3. rész – Filmvetítés

Tavaly a Múzeumok Éjszakája keretében mutatták be a Székesfehérvár történetét feldolgozó „Fehéredő múlt” című várostörténeti trilógia második részét. Idén Burján Zsigmond alkotásának harmadik, befejező epizódját láthatják az érdeklődők 21.00 órától a Városháza udvarán, rossz idő esetén a Díszteremben. Az „Áttörő fény” című fejezet a Kiegyezéstől napjainkig dolgozza fel a város történetét, magába foglalva a dualizmus korát, a világháborúk idejét a rendszerváltáson át napjainkig. A nyilvános és ingyenes filmvetítés időtartama másfél óra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >