Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nyitott udvarok a XI. Tűzzel-Vassal Fesztiválon Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. június 20.

Image

„Kinyílik a Rác utca” mottóval rendezik meg június 21-én, szombaton a XI. Tűzzel-Vassal Fesztivált a palotavárosi Skanzenben. Újdonságként tíz ház udvarát nyitják meg az érdeklődők előtt, akiket 10.00 órától egész napos, izgalmas, látványos és maradandó élményt nyújtó programsorozattal várnak. Idén a vadászkések állnak a középpontban, illetve kapcsolódik a fesztivál a Szent Lászlóról szóló városi rendezvényekhez és a Nagy Háború kitörésének 100. évfordulójához is. – hangzott el a Kézművesek Házában rendezett sajtótájékoztatón.

 

 

A XI. Tűzzel-Vassal Fesztivál szervezői törekedtek arra, hogy június 21-én, szombaton minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő tevékenységet, látnivalót, hangsúlyozta a sajtótájékoztatónSzenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. A programokat ismertetve elmondta: a késes, tőrös, kovács- és fegyverkovács mesterek Rác utcai kirakodóvásárára és országos találkozójára hazánk számos pontjáról, sőt, még a Felvidékről is érkeznek résztvevők, akik egész nap kínálják díszes portékáikat, a késekhez használt alapanyagokat, illetve előadások keretében ismertetik a mestermunkák elkészítésének fortélyait. A „Kinyílik a Rác utca” az idei fesztivál újszerű kezdeményezése, amelyhez a felkért ingatlantulajdonosok nagyon szívesen csatlakoztak. Az Európa Nostra-díjas Skanzenben tíz ház udvarát nyitják meg, bennük kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

 


 

A 10.00 órakor kezdődő megnyitó után beszélgetés zajlik a Diana Vadászhölgy Klub tagjaival, majd a fesztivál központi témájaként a nézők megismerhetik a vadászkések használatát és a vadhús feldolgozásának fortélyait. Ugyancsak bekapcsolódik a programokba a Vadex Zrt. és a Fejér Megyei Vadászkamara.

A kézimunkát kedvelő hölgyek ezen a napon az „Asszonyműhely” udvarban megtekinthetik a női foglalatosságokat a régi technikával végzett kézi mosástól a bútorfestésig. A hely sajátos berendezéséhez régi konyhai falvédőkből rendeznek kiállítást. Bekapcsolódik a programokba a Magyar Kovácsmíves Céh is, melynek tagjai látványos bemutatókat tartanak a nap folyamán. Kovács versenyt is hirdetnek, ahol a versenyre nevező kovácsoknak egy darab patkószöget kell elkészíteniük, ami – bármilyen hitetetlen is - nem egyszerű feladat.

A szervezők gondoskodnak a gyerekek szórakoztatásáról is. Délelőtt vadász-, délután lovagpróbára várják a kicsiket, akik a feladatok sikeres teljesítése után Szent László király vadászává, vagy éppen lovagjává válhatnak. A Kereplő Színház interaktív mesejátékába is bevonják majd a vállalkozó kedvű kislányokat és kisfiúkat, akik bátor szereplőként irányíthatják a történet folytatását. Ugyancsak újdonság lesz az ólomkatonák öntésének megtekintése. A készülő figurák, illetve egy képkiállítás is a 100 éve kitört I. világháború, a Nagy Háború katonáit idézik majd.  A Kézművesek Háza melletti épületben a kisbabák számára foglalkoztatót rendeznek, ugyanitt lehetőség lesz az apróságok megetetésére, gondozására és pihentetésére. A XI. Tűzzel-Vassal Fesztivált 17.30 órakor a TáncolKODÓ táncegyüttes műsora, majd a hagyományos tűzugrás zárja.

 


 

Kezdetekben a Zichy-ligetben rendezték a Tűzzel-Vassal Fesztivált, de már évek óta a legmegfelelőbb helyen, a Rác utcában zajlik a program, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere. Köszönetet mondott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének a komoly szervező munkáért, és örömét fejezte ki a tekintetben, hogy az együttgondolkodás révén ezúttal minden olyan ház megnyitja kapuit, melyek működtetésében a város érintett. Az alpolgármester hozzátette: az év egyéb időszakaiban is számos programnak helyet adó Skanzennek érdemes turisztikai vonzerővé válnia, melyhez a mostani fesztivál is jelentősen hozzájárul. A Szent László évhez kapcsolódóan részt vesz a programon dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója is annak jegyében, hogy a teátrum és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete együttműködnek majd az augusztusi Koronázási Ünnepi Játékok kapcsán. Brájer Éva a város nevében szeretettel invitálta a vendégeket a szombati fesztiválra, melynek zárása után kezdődik a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája 23 helyszínen, 75 önálló programmal.  A résztvevők a Skanzenből átsétálnak a belvárosba, ahol 18.00 órakor, az Országalmánál a Helyőrségi Zenekar fellépésével elkezdődik a Múzeumok Éjszakája hivatalos megnyitója. Ezt követően a zenekar felvezetésével zenés séta indul a Tiszti Klubhoz.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >