Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ünnepségen és díjátadón emlékeztek Szent Lászlóra Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. június 30.

Image

László napján közös megemlékezést szervezett Szent László király tiszteletére Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, a Székesfehérvári Egyházmegye és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága. Megkoszorúzták az Árpád-házi uralkodó sírját a Prohászka ligetben, ahonnan a résztvevők közösen vonultak át a Szent Lászlóról meghirdetett nemzetközi gyermekrajz-pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és kiállítás-megnyitójára a Szent István Művelődési Házba. Három országból ezernél is több alkotást küldtek be a gyerekek.

 

 

Régi hagyománya van annak, hogy Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, az egyház, a fegyveres testületek, a rendvédelmi szervek és a honvédelmi hagyományokat ápoló civil szervezetek közös ünnepségen emlékeznek meg Szent László Árpád-házi királyról. A mai ünnepségre a Prohászka ligetben, az uralkodó szobránál került sor, ahol a díszőrök felállása, a történelmi zászlók bevonulása és a Himnusz elhangzása után Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszönőt. Beszélt többek között a XI. század derekán kitört trónviszályokról, Szent István királyságának válságáról és főként az 1077-ben trónra került Szent László jelleméről, diadalairól, érdemeiről.  Elmondta, hogy az ifjú herceg az államalapító király politikáját követve úrrá lett az ország züllésén, a pártoskodáson. Szent László személye szimbólummá vált, neve fohászává lett a kemény harcoknak. A nemzet megérezte történelmi hivatását, hogy a nyugati keresztény kultúrkörhöz kapcsolja az országot. Vargha Tamás utalt arra, hogy a király erős akaratú, hajthatatlan jellemű, kemény férfi, kitűnő hadvezér, bölcs államférfi volt, de nem volt idegen jellemétől a krisztusi türelem és a kegyesség sem. Szent László király vitézsége, lovagiassága, kormányzó tehetsége és bölcsessége megszerezték számára nemzete tiszteletét, és ma is ezzel a tisztelettel idézzük meg emlékét.

 


 

Ugyancsak Szent László jelleméről és érdemeiről szólt beszédébenSpányi Antal megyés püspök. Elmondta: történelmünk nagyjai között is a legnagyobbak közé tartozik Szent László király, akire ma országszerte emlékezünk. Sokan védőszentjükként tisztelik, a honvédség pedig benne látja mennyei oltalmazóját. Szent László kivételes magasságba emelkedett, erre predesztinálta őt fizikai adottsága, lelki alkata, emberi jelleme. Hatalmas volt termetben és erőben, ám ezt az adottságot soha nem mások rovására használta, hanem a rábízottak védelmére, a nemzet szolgálatára és az ország felemelésére. Kiváló jellemet formált magában, eljött Fehérvárra, kinyittatta az államalapító sírját, és Istvánt a szentek sorába emelte, abba a sorba, ahova később maga is követte őt. Ez a nagyszerű jellem példa kell, hogy legyen minden korok minden emberének, különösen azoknak, akiknek hatalom adatik, akiknek erővel kell fellépniük, és akiknek küldetése, hogy másokat szolgáljanak, védjenek, őrizzenek. – mondta Spányi Antal.

A beszédeket követőn koszorúzásokra került sor. Székesfehérvár képviseletében dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke, Fejér Megye Önkormányzata nevében pedig Balogh Gergely képviselő közösen helyeztek el koszorút Szent László sírjánál.

A megemlékezés után a résztvevők a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar felvezetésével közösen átvonultak a Szent István Művelődési Házba, ahol sort került a „Szent László, a lovagkirály” című nemzetközi gyermekrajzpályázat eredményhirdetésére és kiállítás-megnyitójára. A pályázatot székesfehérvári és nagyváradi civil szervezetek – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, a nagyváradi Pro Liberta Partium Egyesület, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület – hirdették meg 8-15 éves diákok számára. A cél az volt, hogy a fiatalok minél kreatívabban, ötletesebben ábrázolják az uralkodó személyiségét, a hozzá kapcsolódó eseményeket, helyszíneket. Az alkotásokat április 4-ig lehetett benyújtani, az eredményhirdetésre Nagyváradon még májusban, Székesfehérváron pedig ma került sor. A szervezők nagy örömérre óriási érdeklődés kísérte a pályázatot. Magyarország, Románia (ezen belül Erdély és Partium), illetve Szerbia 111 iskolájából összesen 1005 pályamunka érkezett, ami azt jelzi, hogy tanulók, iskolai közösségek és családok sokasága foglalkozott a magyar nemzet hadtörténelmével és annak kiemelkedő személyiségével, Szent Lászlóval. A Szent István Művelődési Ház Szent István termében 402 alkotást állítottak ki, 45 gyermek és 32 iskola kapott elismerést, bronz-, ezüst, - és aranyceruza minősítést, valamint különdíjakat.

 

 

A díjátadó előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester üdvözölte a vendégeket, köszönetét fejezte ki a nemzetközi rajzpályázat szervezőinek és valamennyi alkotójának. Szavai szerint nagyon magas színvonalú alkotások születtek, melyek közül néhányat meg is vásárolt a város. Szent László öröksége ismét emlékeztet minket arra, hogy mekkora felelősség egy olyan városban élni, mint Székesfehérvár. A mai esemény nagyon szép megalapozása a Szent Lászlóhoz és korához kötődő nyári rendezvényeknek. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a következő években is lesznek olyan programok, melyek Nagyváradot és Székesfehérvárt összekötik, a Kormány által meghirdetett Árpád-ház Program pedig számos lehetőséget kínál a két város közötti együttműködés erősítésére.

A díjátadón Szent Lászlóról szóló történelmi játékot adtak elő a nagyváradi, színmagyar Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai. Spányi Antal megyés püspök megnyitotta a kiállítást, amely a következő hetekben a Szent István Művelődési Házban tekinthető meg. A rajzokból később vándortárlatot szerveznek, illetve a nyári időszakban a Belváros különböző pontjain állítják ki az alkotásokat. A www.htbkszfvar.hu címen mától elérhető lesz az az önálló honlap, ahol bemutatják az összes pályamunkát, illetve beszámolók és képek láthatóak a székesfehérvári és nagyváradi eseményekről.

 

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >