Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Foci vb: eltűntek a különbségek Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2014. július 03.

Image

Véget ért a XX. labdarúgó-világbajnokság második "nagy szórása", az egyenes kieséses szakasz első fázisa, a nyolcaddöntők sora. Bizony, meg kell barátkozni a gondolattal: már csak a hajrá van hátra, jövő vasárnap (július 13.) a döntővel véget ér a nagy foci-seregszemle. Ideje mérleget vonni, s kicsit előre is tekinteni, mit kaptunk eddig a csapatoktól, s mit várhatunk az állva maradt 8 válogatott csatájától?

 

 

Először is le kell szögezni: nincsenek már a játékerőt tekintve kis- és nagy csapatok, csak jó csapatok! Vannak persze kiemelkedően erős kerettel rendelkező, nagy neveket felvonultató és tradicionálisan sikeres "nagyhatalmak", de már messze sem ők döntik el egymás között a legjobb helyek sorsát. Ez talán a legnagyobb vívmánya ennek a mostani vb-nek. Előzetesen nem lett volna épelméjű ember, aki elhiszi, ha azt mondják neki, hogy a csoportmeccsek közepén már nem lesz versenyben a címvédő Spanyolország, de nem jut tovább sem Anglia, sem Olaszország, sem pedig Portugália, míg a nyolcaddöntőkben a párharcok többsége -nyolcból öt!- csak a hosszabbításban, kettő pedig büntetőkkel dől el!

Azt sem sokan gondolták volna, hogy a házigazda brazilok vergődnek, de a szintén klasszisok sorát foglalkoztató argentin válogatott is csak az eredményeket hozta többnyire, de a teljesítménye harmatos. Nem lehet elsöprő játékról beszélni a sokak által legnagyobb favoritnak kikiáltott németek, a szintén hullámzó produkciót nyújtó hollandok és franciák esetében sem. Rengeteg a kérdőjel ezeknél a sztárgárdáknál. Eljutottak a legjobb 8 közé, de erősen kérdéses a sikeres folytatás esetükben.

Ott van a negyeddöntőben az egész vb legnagyobb meglepetése, Costa Rica, amely az angol-olasz-uruguay-i "halálcsoportot" nyerte meg, majd a görögöket 11-esekkel búcsúztatta a nyolcaddöntőben, az egyre jobb focit produkáló, immár nem csak titkos esélyesként emlegetett Kolumbia és az USA ellen szenzációs meccsen továbbjutó Belgium. Ezek a gárdák mind sikerre éhesek, s készen állnak arra, hogy megküzdjenek az elődöntőért!

Nézzük a párosításokat: Franciaország - Németország: a két aranyra pályázó együttes közül egy búcsúzik. Mindkettőnek voltak jó és kevésbé jó meccsei, nehéz jósolni, de a talán picit jobb erőnléttel, erősebb fizimumú játékosokkal rendelkező németek egy hajszállal esélyesebbk. Nem lennénk meglepve, ha ez a derbi sem dőlne el 90 perc alatt...

Brazília - Kolumbia: nehéz dió! A brazilok otthon vannak, világklasszisokkal rendelkeznek, akik közül Neymar kiemelkedik. Rá épül a csapat játéka, s ha neki jó napja van, el is döntheti a párharcot. Igen ám, de eddig -Neymar villanásaitól és 4 góljától függetlenül- csapatként nem volt meggyőző a Selecao. A védekezése kissé szellős, elöl pedig Neymaron kívül nem nagyon tudott senki pluszt adni csapatának. Kolumbia ellenben remekül menetelt eddig, meggyőzően nyerte meg csoportját, s a nyolcaddöntőben is -a többiekhez képest- simán verte 2-0 -ra Uruguayt, miközben "kitermelt" egy klasszist, a már 5 gólos James Rodríguez személyében, aki 22 éves kora ellenére extra teljesítményt tett le a gyepre, igazi vezére a "kávésoknak". Ha mindent mérlegre teszünk akkor sem lehet Brazíliát ebben a párharcban egyértelmű esélyesnek tekinteni, mindazonáltal a hazai pálya, a sok rutinos klasszis komoly érv a továbbjutásuk mellett. Egy biztos: ha mindkét csapat csak annyit nyújt ezen a meccsen, mint eddig ezen a vb-n, nem kérdés Kolumbia győzelme.

Brazíliának hatalmas formajavulás kell  a sikerhez, hiszen esetleges győzelme és továbbjutása esetén a németek jöhetnek szembe velük az elődöntőben, szóval el kell felejteniük a lazaságot, a szellős védekezést, különben nem lesz helyük a legjobbak között!

Argentína - Belgium: szinte ugyanaz a "szitu", mint a brazil - kolumbiai párosnál. Argentínának van egy Messije, aki jól is muzsikál, 4 gólt lőtt és gólpasszokat adott döntő pillanatokban, ezen kívül azonban nem sok érv szól mellette. A sok jó játékos náluk sem garancia a jó csapatra. Eddig legalábbis nem muzsikált igazán jó csapatként az Albicéleste, melynek szintén elég gyengécske a védelme, kapusa, Romero pedig nagyon-nagyon bizonytalan volt eddig. Tőle és társaitól is hatalmas javulás kell ahhoz, hogy ne érje meglepi őket az egyre acélosabb belgák ellen. Bárki továbbjuthat ebből a párosból is, s itt is akár a böntetőkig fajulhat a csata.

Hollandia - Costa Rica: Amennyiben Robben és Van Persie ihletett formában lesz, s az ingatag védelem jobbik formáját hozza, nem kérdés, hogy a hollandok ott lesznek a 4 között. Sok azonban a HA, amelyből Costa Ricánál is van bőven: HA nem fáradt el az eddigi menetelésben, HA Campbell jó fomában lesz elől, és a hátsó alakzat olyan jól bekkel, mint eddig, akkor van esélye tovább írni a meglepetéstörténelmet. Összességében ez sem lefutott párharc, de Hollandia picit azért esélyesebb.

Pénteken és szombaton minden eldől! Mindkét napon (itthoni idő szerint) 18 és 22 órakor lesznek a meccsek. Pénteken lesz a francia - német és a brazil - kolumbiai csata, majd szombaton az argentin - belga és a holland - costa ricai összecsapás.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >