Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Bibliatörténeti kiállítás - a Szentírás egy személyes kapcsolathoz segít hozzá... Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. október 04.

ImageBibliai tájakkal, szír, arab, kopt, örmény és etióp bibliafordításokkal, latin nyelvű kézirat-másolatokkal ékesített bibliatörténeti kiállítás járta tavasz óta a Dunántúli Egyházkerületet. A tárlattal a Magyarországi Református Egyháznak az volt a célja, hogy Jézus felé fordítsa ez emberek figyelmét. - A kiállítás néhány hónappal ezelőtt már látható volt Székesfehérváron, s most ismét várja az érdeklődőket!

Amikor meghirdették a Biblia Évét, a Magyar Bibliatársulat rögtön elhatározta, hogy minden eszközt megmozgat a Biblia népszerűsítésére. Így hamarosan össze is állítottak egy kiállítási anyagot, hogy végigjárhassa az egész Magyar Református Egyházat. (A Magyar Bibliatársulat ugyanis hosszú évtizedek óta támogatja hazánkban a bibliakiadást, s nagyon szoros kapcsolatban áll a református egyházzal, illetve a protestáns közösségekkel.)

A többi egyházkerülethez hasonlóan a Dunántúli Egyházkerület is megkapta év elején e kollekciót. Az első tárlat-megnyitó Székesfehérváron volt, a Széchenyi úti imaházban, méghozzá január 20-án, az ökumenikus imahét kezdetén. Tíz nap múlva már Polgárdin láthatták a hívek, majd vándorolt tovább a Mezőföldi Egyházmegye különböző pontjaira, hogy aztán a nyolc egyházmegyét meglátogatva az ősz folyamán visszatérjen Budapestre. S bár visszatért „kiinduló pontjára”, ma mégis „kölcsönkapta” újra a Székesfehérvári Református Egyházközség, hogy a Régó Házában bemutassa a nagyközönségnek.

Image
Fotó: Temesvári Márta
 

Szűcs Gábor, a székesfehérvári reformátusok „média-felelőse” elmondta: a kiállítás érdekessége, hogy a Biblia keletkezésével, hátterével, valamint tartalmi kérdéseivel egyaránt foglalkozik. Mindezt színes képekkel, régészeti leletekkel illusztrálva, kortörténeti elemekkel kiegészítve és irodalmi adalékokkal tűzdelve. Ennek köszönhetően a Szentírást nem ismerő emberek számára is közérthető és érdekes, ahogy a gyermekeknek is egyedülálló élményt nyújt.

Somogyi László református lelkész, lelkészi elnök szerint e tárlat odatereli az emberek figyelmét a Bibliára. János apostol evangéliumába azt olvashatjuk: „Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az õ nevében." (Ján. 20,31) Krisztus pedig ki merte mondani azt a fajta önazonosságát, hogy "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanem csak én általam." (Ján. 14.6) 

Szentírás tehát azt állítja magáról, hogy ő a kapu, az út, a kulcs az örök élet felé, amit a hit által érhetünk el. Somogyi László elmondta, hogy a Biblia Évében, a Biblia közismertté tételében is Jézus felé szeretnék fordítani az embereket.

„A XVI. században a reformáció egy „könyvhöz kötődve” indult el, de milyen érdekes, hogy idén már a Római Katolikus Egyház a protestáns egyházakkal közösen hirdette ki a Biblia Évét. Ma tehát már mindenki tudja, hogy nem magát a könyvet imádjuk, hanem azt kell észrevenni, hogy egy élő személyről beszélünk. De ha valaki nem veszi kezébe a Szentírást, akkor nem fogja tudni megismerni Jézust. Ő ma az érzékszerveink számára közvetlenül már nem tapasztalható, mégis, ha valaki el kezdi olvasni a Bibliát, megmagyarázhatatlan módon, de feltámad benne a hit. Érzi, hogy van valaki, aki szereti. A Biblia egy személyes kapcsolathoz vezet el bennünket. Ez a bensőséges élmény, a szerető Isten személyes megismerése csak ezen a könyvön keresztül adatik meg, amelyhez reményeink szerint ez a bibliatörténeti kiállítás is egy kicsit közelebb viszi az embereket.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >