Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Atlétikai Magyar Nagydíj Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. július 08.

Image

Egy utolsó, verseny előtti sajtótájékoztatót tartottak hétfőn délelőtt a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői. 44 ország közel 300 atlétája áll majd rajthoz, akik között rengeteg olimpiai-, valamint világbajnok és világcsúcstartó fogadta el a szervezők meghívását. A Hotel Magyar Királyban már a Székesfehérvárra megérkezett versenyzők is ott voltak, akik közül öten sajtóbeszélgetés keretében meséltek arról, hogyan készülnek a holnapi napra és milyen teljesítményt várnak el maguktól a versenyen.

 

Gyulai Márton István versenyigazgató köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit és osztotta meg örömét a jelenlévőkkel, hiszen immár a negyedik Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra kerül sor idén. A verseny édesapja emlékének megőrzése miatt fontos számára, valamint büszke arra is, hogy igazán rangos, nemzetközi szinten is elismert egynapos versennyé sikerült fejleszteni az elmúlt évek alatt. „Holnap a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban nem kevesebb, mint 12 olimpiai bajnok, 22 világbajnok és 6 jelenlegi világcsúcstartó lesz jelen. Ha pedig az érmek számát nézzük, az is meggyőző: 14 olimpiai arany, 7 ezüst és 11 bronzérem, valamint  21 világbajnoki arany, 18 ezüst és 20 bronzérem gazdája lép pályára. Ilyen felhozatalt, ilyen sportteljesítményt én nem emlékszem rá, hogy Magyarországon bármilyen sportág bármikor egy nap alatt elő tudott volna vezetni. És azt se feledjük, hogy a legmodernebb atlétikai centrumban, a Bregyó-közben kerül erre sor.” 

 


 

A házigazda város nevében Mészáros Attila tanácsnok köszöntötte a jelenlévőket. „A labdarúgó VB mellett a sportvilág ezen a héten biztosan Székesfehérvárra figyel, hiszen a keddi Gyulai Memorial után Öttusa Eb kezdődik városunkban. Nagyon köszönöm az Atlétikai Magyar Nagydíj szervezőinek, hogy ezt a versenyt hozzánk hozták, hiszen ha fél évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy ennyi olimpiai és világbajnok, ennyi kiváló atléta lesz egyszerre Székesfehérváron és ilyen rangos nemzetközi versennyel tudjuk a sportvilág számára megnyitni a Regionális Atlétikai Központot, akkor jót mosolyogtam volna. Mára pedig mindez valósággá vált!” – emelte ki Mészáros Attila. A tanácsnok bízik abban, hogy holnap este a verseny zárultával bebizonyosodik, hogy jó helyszínnek bizonyult a kormányzati támogatással megépült sportcentrum. Mint elmondta, négyezer embert várnak a keddi versenyekre, amelyeknek szerencsére folytatása is lesz, hiszen három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár a verseny rendezőivel. 

Deutsch Péter
, a Szervezőbizottság elnöke arról beszélt, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a versenyek is küzdenek egymással a világban. „Éppen ezért nagy szó, hogy a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj tavaly 20. lett az egynapos versenyek között. A szervezők arra törekszenek, hogy hosszú évekre az ország védjegye legyen ez az atlétikai verseny. Emellett a tervezhetőség is fontos, hogy idén megismerve a versenyt a fehérváriak jövőre már várják a programot. Holnap déltől koraestig összesen 26 versenyszámot láthat a közönség. Ebben 17 nemzetközi, 4 magyar szuperliga és 5 ifjúsági versenyszám zajlik majd a Regionális Atlétikai Központban. Felvesszük a versenyt a legnagyobb nemzetközi versenyekkel.” Deutsch Péter a szakmai program ismertetése mellett egy „személyes menüpontra” is kitért. Egykori magasugróként ő a sok világsztár és kimagasló atléta közül leginkább az olimpiai és a világbajnok keddi összecsapására kíváncsi. Sajnálja, hogy versenyzőként már nem lehet ott, nézőként azonban érdeklődve figyeli majd a magasugrás versenyszámot, Ivan Ukhov és Bohdan Bondarenko versengését. 

 


 

Spiriev Attila versenyigazgató nem sorolta végig az impozáns és igen hosszú rajtlistát, de több érdekességet is kiemelt a sajtótájékoztatón. „Minden kontinens képviselteti magát az idei versenyen, jelen állás szerint 44 ország közel 300 atlétája áll rajthoz kedden a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj keretében. Nagyon fontos szerintem, hogy a nagy sztárok mellett kik alkotják a mezőnyt, merthogy az is nagyon nívós és erős. Büszke vagyok arra, hogy ilyen minőségű egynapos verseny még nem volt Magyarországon.” A fő attrakció idén a magasugrás lesz, megfogalmazása szerint a „gigászok összecsapása” várható itt. Spiriev Attila kiemelte még a női 100 métert, hiszen itt „A” és „B” futamot is indítani kell, sőt az elsőbe csak aranyérmes indulók „fértek be”. „A kalapácsvetésben is erős a mezőny, mind a férfiaknál, mind a nőknél. Lesz olyan versenyszám, ahol a résztvevőknek köszönhetően úgymond megismételjük az idei amerikai bajnoki döntőt és szerencsére sok számban magyar atlétáknak is szurkolhatunk.” 

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj 11 órakor a „Te mennyit futsz 100-on?” versenyszámmal indul, amelyre bárki jelentkezhet. Az eredményhirdetéseket a versenyszámok között folyamatosan rendezik, a verseny végén pedig átadják a legjobb teljesítményt nyújtó atlétának a dr. Spiriev-Bozsidár Trófeát, a legjobb magyar versenyző pedig Székesfehérvár különdíját veheti át. 

 


 

A parkolási kérdésekre külön is kitértek a sajtótájékoztatón. Mészáros Attila elmondta, hogy nagyszámú, ingyenesen használható parkolóban tehetik le járművüket azok a sportbarátok, akik kilátogatnak a Regionális Atlétikai Központba a sportesemények alatt.  A parkolót a Központ mögötti úgynevezett „kiserdő” területén alakították ki, amelyet a Kereszttöltés utca felől közelíthetnek meg. Az érkezők a parkoló felől kialakított ideiglenes beléptető kapun juthatnak be a verseny területére, így nem kell megkerülniük a teljes területet. 

A tájékoztatót követően sajtóbeszélgetésre került sor, amelyen BohdanBondarenko Világbajnok, Ashton Eaton Világcsúcstartó, Olimpiai és Világbajnok, Pars Krisztián Olimpiai és Európa-bajnok, Tianna BartolettaVilágcsúcstartó, Olimpiai és Világbajnok, valamint Kim Collins Világbajnok vett részt és beszélt saját versenyszámairól, valamint a keddi versenyen remélt szerepléséről. 

 


 

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra korlátozott számban még a helyszínen is lehet jegyet váltani. További információ:www.gyulaimemorial.hu.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >