Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Zene, nyár, Fehérvár
Zene, nyár, Fehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. július 11.

Image

Komolyzenei, akusztikus jazz és világzenei koncertekkel, valamint látványos fényfestéssel, DJ programokkal várják pénteken és szombaton esténként a Belvárosban sétálókat Székesfehérváron. A júliusi és augusztusi eseményekről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

 

Székesfehérvár nem bízza a véletlenre, hogy az idelátogató turisták és a város lakói kultúrában gazdagon tölthessék idejüket a nyári szezonban. KultúrKorzó címmel különböző zenei produkciók költöznek a történelmi belváros utcáira, tereire a hétvégi estéken. Péntek esténként komoly- és historikus zenékkel várják az érdeklődőket a Nemzeti Emlékhelyen és a belvárosi udvarokban. Szombat este az akusztikus dzsesszé és a világzenéé a Városház tér és a Fő utca, a Magyar Király Szálló előtti teret pedig DJ-program keretében fényfestéssel rajzolják át.

 „Élettel és zenével tölti meg a Belvárost a KultúrKorzó, amelyet hagyományteremtő szándékkal szerveztünk meg az idei évben.” – mondta el a szerdai sajtótájékoztatón Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte: „A 2013-as Szent István Emlékév bőséges és színvonalas programkínálata, valamint a megújult Fő utca ezreket vonzott tavaly. Azt tapasztaltuk, hogy a fehérváriak és az ideérkezők azóta is szívesen sétálnak és szerveznek találkozókat a Belvárosban. Jelentősen nőtt a látogatók száma Székesfehérváron, és szeretnénk, ha ez így maradna. Ennek érdekében a már megszokott és bevált rendezvények mellett a köztes időszakokban is kínálunk zenei programokat a város zenei életének meghatározó művészeivel a KultúrKorzó keretében.” – tette hozzá.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a Belváros másfajta élményt adott évekkel ezelőtt, mint manapság, amikor hangulatos, élő utcakép várja a látogatókat. „A koncerteknek három fő irányzata van: komolyzenei-régizenei, akusztikus formációk (dzsessz és világzene), valamint épületek fényfestésével színesített DJ-programok. Így a KultúrKorzó adta élményekkel tovább fokozható az érdeklődés a város iránt.” F. Szegő Krisztina azt is elmondta, hogy a műsor összeállításában Bányai Balázs, Bágyi Balázs és Stadler Attila segítették a szervezők munkáját.

A sajtótájékoztatón a fellépők közül jelen volt Major István, a Hermann László Kamarazenekar karnagya, aki elmondta, augusztus 1-jén a Nemzeti Emlékhelyen 20.00 órakor kezdődő szabadtéri koncerten a hely szellemének megfelelő műsort adnak elő. A XVII. századi szerzők (Vivaldi, Bach) mellett Mendelssohn-Bartholdy és az angol Gustav Holst egy-egy műve is felcsendül. A koncertet egy XX. századi mű zárja, amely, mint azt Major István hozzátette, meglepetés lesz a zenekedvelő hallgatóság számára.

A komolyzenei koncerteket péntekenként este 20.00 órától rendezik meg. Az akusztikus jazz és világzenei koncertek szombaton szintén 20.00 órakor kezdődnek, amelyeket követően 21.00 órától indul a DJ program és fényfestés. A fellépők között van a Shodeinde Dorka – Csóka Péter duó, a kamarazenei ritkaságokat játszó Kalló-Vályi duó, a Hermann László Zeneiskola énekmondó együttese, a Copacabana Bossanova Trió, a Mimage Ensemble, a Szalay Gábor Trió, a Hermann László Kamarazenekar, a Musicolore énekegyüttes, valamint a Gáspár Szilvi-Horváth Bence duó. A nyáresti koncerteknek helyszínül szolgál a Hiemer-ház Gesztenyés udvara, a Városház tér, a Magyar Király Szálló előtti tér, a Nemzeti Emlékhely, illetve a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének belső udvara.

 

 


 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >