Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow VÁLLALKOZÁSOK MODERN MENTŐÖVEI
VÁLLALKOZÁSOK MODERN MENTŐÖVEI Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Mihály   
2014. július 15.

Image

Mészáros György az üzleti kapcsolatépítés és a stratégiai partnerszerzés professzionális szakértője. Az elmúlt 3 évben 160 üzleti kapcsolatépítő rendezvényt vezetett, melyeken lehetőséget teremtett cégvezetőknek arra, hogy megismerjék egymást, stratégiai-partneri szövetségeket kössenek, és megbízható partnerekkel üzletelhessenek az ország bármely részéről. Korábban multinacionális cégeknél dolgozott középvezetőként, értékesítési és pénzügyi területeken.

 

 

Mészáros György – a Magyar Vállakozók Üzleti Köreinek vezetője – az elmúlt 7 évben trénerként, tanácsadóként is több téma szakértője lett: értékesítési- és vezetői képzések, szervezetfejlesztés KKV-k számára, valamint üzleti kapcsolatépítés és stratégiai partnerszerzés tartoznak repertoárjába. 2014-ben életre hívta az Elite-PRO Akadémiát, amely új, hatékony módszereket hozott a vállalati képzési piacra: újraértelmezte és radikálisan megújította a vállalati tréningeket. Az Akadémia képzései nemzetközi viszonylatban is a leghatékonyabbak közé tartoznak.

A Coach and Lead vezetői képzéssorozat módszertana egy mai magyar vállalkozásnak milyen segítséget jelent?

Mészáros György: – A magyar vállalkozói társadalom számára remek kitörési pontot jelentene az, hogy ha a vállalkozók minél erőteljesebb menedzsment-tudással rendelkeznének. Ennek egy része az, hogy hogyan kezeljük a kollégáinkat, hogyan irányítjuk őket, milyen vezetési stílust alkalmazunk velük szemben, illetve hogy hogyan képezzük, fejlesztjük őket.

A Coach and Lead Program a vezetőket úgynevezett coaching típusú vezetésre tanítja elsősorban, de érinti a legismertebb módszereket és technikákat is, a vezetés szinte minden területét átfogva.

Különböző modellekkel közgazdászok, tudósok más és másfajta módokon határozzák meg, hogyan érdemes vezetni. Ken Blanchard, amerikai Nobel-díjas közgazdász szerint például alapvetően négyféle menedzsment-stílust (vagy magatartást, kommunikációt) lehet megkülönböztetni. Természetesen e stílusok részletes megismerését és alkalmazásának begyakorlását is tartalmazza a Coach and Lead program, de nem ez van fókuszban. Azért nézzük röviden, miről is van szó!

Az egyik - általánosan használt - vezetői magatartás, vagy stílus a delegálás (1) – a vezető elmondja, hogy mi a feladat, de a feladat kivitelezését lényegében teljesen a munkavállalókra hagyja.

Ehhez részben hasonló az úgynevezett irányítói stílus (2), amikor a vezető ismerteti a feladatot, ugyanakkor ellenőrzési pontokat is beépít a megvalósításba, vagyis részekre bontja az adott feladatot.

A támogató vezetői stílus (3) annyiban hasonlít a delegálásra, hogy kiadjuk a feladatot, nem bontjuk részekre, csak ismertetjük a végcélt, ahová meg kívánunk érkezni, ugyanakkor itt már bejön valami egészen más is, az úgynevezett érzelmi támogatás. E stílus, kommunikáció alkalmazásakor folyamatosan támogatjuk a munkavállalót a feladat elvégzése alatt, például különböző dicséretekkel, biztatással, folyamatos pozitív visszajelzésekkel.

A legnehezebben megvalósítható, ugyanakkor nagyon sokszor a legjobb megoldás a fejlesztő vezetői stílus (4) alkalmazása lenne. Itt a vezető folyamatosan végigkíséri a munkát, mérföldkövek segítségével ellenőrzi, méri azt, s mindezt úgy teszi, hogy folyamatosan pozitív visszajelzéseket is ad dolgozójának.

 

Ez utóbbi stílussal egyébként el is érkeztünk a Coach and Lead vezetői program lényegéhez, ugyanis a coaching típusú vezetés nagyon hasonlít a Blanchard-féle fejlesztő vezetéshez, de természetesen új köntösben jelenik meg, modern vezetői tudással felvértezve a résztvevőket. Ami talán a legizgalmasabb lehet egy magyar kkv vezető számára, az pedig az, hogy a legmodernebb módszertanok alkalmazása révén vezetői képzéssorozatunk teljes mértékben az ő tudására, felkészültségére szabott.

– Vezetői oldalról valóban hasznosnak tűnik ez a tudás. De mivel tudják magukat menedzselni a dogozók? Ők hogyan viszonyuljanak a vezetőkhöz?

Mészáros György: Nos, a munkavállalónak általában nincs meg a lehetősége előre felmérni a vezetést. Ha munkaadóként válaszolok erre a kérdésre, azt mondom, hogy ha valaki tényleg odaadóan, jól dolgozik, és el tudja sajátítani azt a szemléletet, hogy „ez a cég az ő cége is”, akkor teljesen mindegy, hogy ehhez milyen vezetői stílus társul, mert ebben az esetben nagyon jól meg fogják érteni egymást a főnökével.

Ha pedig egy dolgozónak sok problémája van a vezetéssel, legjobban akkor jár, ha „elküldi” főnökeit hozzánk a Coach and Lead vezetői programunkra…

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >