Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Játszóparadicsom a gyerekeknek
Játszóparadicsom a gyerekeknek Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. július 18.

Image

Bejárást tartottak tegnap délelőtt Székesfehérvár vadonatúj történelmi játszóparkjában, a Koronás Parkban. Július 25-én, pénteken 16.00 órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a csaknem kéthektáros terület, ahol a gyerekek birtokba vehetik majd a játszóeszközöket, és bepillanthatnak az egykori koronázóváros történelmi múltjába. A parkba történő belépés és a központi épületen kívüli játszóeszközök használata ingyenes lesz a nyitó napon és azután is.

 

 

Hosszú évek várakozása után végre rendeződött az egykori Vidámpark területének sorsa Székesfehérváron. A romantikus Rózsaliget és a Csónakázó-tó szomszédságában, közel kéthektáros fás, ligetes területen kapott helyet a város vadonatúj történelmi játszóparkja, a Koronás Park, melynek kivitelezése 2013 novemberében kezdődött. A város 350 millió forint, európai uniós pályázaton nyert forrásból valósította meg a beruházást, illetve jelentős összeggel, több mint 100 millió forinttal járult hozzá a környezet kialakításához. Több mint félszáz faeszköz csábít játékra hét játéktéren, köztük a játszófaluban, a fűszerek labirintusában, a várban, vagy éppen a koronázó dombon. A történelmi játszóparkban az egykori koronázóváros múltjába is bepillanthatnak a látogatók. A terülten interaktív feladatok vezetnek végig, melyek okostelefonnal és hagyományosan is elérhetők. A központi épületben választható programok között kinect játéksarok, középkort idéző programok, kosztümös bemutatók és előadások kínálnak számtalan élményt.

 


 

Tegnap délelőtt sajtónyilváson bejárást tartottak a Koronás Parkban többek között dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Szigli István ésGyóni András önkormányzati képviselők részvételével.

„A Koronás Park valóban cél közeli állapotban van, mindenben felkészültünk arra, hogy átadhassuk. Szeretettel invitálunk mindenkit jövő pénteken 16.00 órára a gyerekeknek szánt játszóparadicsom megnyitójára! A célunk az volt, hogy úgy történjen meg a terület rehabilitációja, hogy a park szolgálja a gyerekeket, a fiatalokat. Fontos, hogy az átadás még a nyár közepén, a vakáció ideje alatt megtörténik. Július 25-én a Bregyó-közben táborozó gyerekekkel nyitjuk meg a parkot, de  bárki részt vehet az eseményen!”
 – hangsúlyozta a bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta, hogy a Koronás Park szeptember 30-ig, naponta 09.00 és 21.00 óra között, a központi épület 20.00 óráig tart nyitva, október 1-től április 30-ig pedig 10.00 és 18.00 óra között fogadják a látogatókat. A parkba történő belépés és a külső játszóeszközök használata minden nap ingyenes lesz, a központi épületben található játékokat pedig elérhető, kedvező áron használhatják a gyerekek. Székesfehérvár polgármestere bízik abban, hogy a Koronás Park egy új attrakciója lesz a városnak, szolgálni fogja az itt lakókat és a turistákat is.


Szigli István önkormányzati képviselő szavai szerint a park egy csodálatos, új színfoltja lett a városnak. A Szedreskerten élők is megnyugodhatnak, hiszen rendeződött az egykori Vidámpark területének sorsa. A képviselő bízik abban, hogy a tervezett, szervezett nyitva tartással és az őrzéssel sikerül megőrizni a park értékeit. Gyóni András képviselő a bejáráson hangsúlyozta: tavaly nyáron még kaotikus állapotok uralkodtak a területen. Mára azonban sikerült megvalósítani egy csodálatos létesítményt, amely idegenforgalmi, turisztikai központja lesz a városnak, az ifjúságnak.

A Koronás Park ünnepélyes megnyitója 2014. július 25-én, pénteken 16.00 órakor kezdődik, a bejáratnál óriásbábok és az Ifjúsági Fúvószenekar fogadja az érkezőket. 
A programon részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve verset szaval Liska Richárd, a Székesfehérvári István Király Általános Iskola tanulója.                        

 

 

                                                      

A megnyitó alkalmából számos programmal kedveskedek a gyerekeknek. 

16:30 és 18.30 óra - Kákics Együttes gyerekkoncertje
17:30 és 19.00 óra - Élő Képes Krónika a Szabad Színház előadásában. A város legendáinak vidám, interaktív feldolgozása amatőr színészekkel a középkori vásári komédia műfajában.
16.00  és 20.00 óra között - Középkori Kaszinó, autentikus középkori táblás kártya-, és kockajátékok jelmezes játékmesterekkel.

 

A megnyitón a park interaktív informatikai játékait is kipróbálhatják a gyerekek:
- Kinect játéksarok
 - virtuális koronázás és harc Székesfehérvár visszafoglalásáért
- Titkok parkja - QR kód alapú okostelefonos kalandjáték.


A nyitó napon kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal és rajzos programokkal is szórakoztatják a gyerekeket.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >