Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow TUSVÁNYOS 25 - A MEDVE NEM JÁTÉK
TUSVÁNYOS 25 - A MEDVE NEM JÁTÉK Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. július 22.
Huszonötödik alkalommal kerül megrendezésre július 22. és 27. között a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az 1990-ben az erdélyi Bálványoson induló, majd 1996-ban Tusnádfürdőre költöző – azóta Tusványosként emlegetett – rendezvény évről-évre a magyar nemzetpolitikai kérdések megvitatásának legfontosabb helyszíne, határon inneni és túli közéleti szereplők részvételével. De Tusványos ennél jóval több.
 
 
Átmenet a diktatúrából a demokráciába – ezzel a címmel indult útjára huszonöt évvel ezelőtt a Kovászna megyei Bálványosfürdőn a mára tömegeket megmozgató szabadegyetem és diáktábor. A politikai-közéleti tematikán – és az apró település határain – hamar túlnőtt a rendezvény, a határon innen és túl élő magyarság közös sorskérdései mellett jól megfért a diáktábor jelleg, Olt-parti sátorozással, sörrel, miccsel, koncertekkel, reggelig tartó bulikkal és beszélgetésekkel.
 
Azon túl, hogy Tusványos a Kárpát-medencei fiatalság tömegeinek nyújt tartalmas és igényes nyári szórakozást immár negyedszázada, komoly politikai események helyszíne is: évről-évre megfordulnak itt a vezető román és magyar politikusok, utóbbiak a határ mindkét oldaláról. A rendezvény politikai-közéleti jelentőségén túl évről-évre nagyon igényes zenei kínálattal jelentkezik. Megfordul itt a magyar zenei életből mindenki, aki számít.
 

 
Az idén is komoly nevekkel találkozhatunk, ha a fellépők listáját böngésszük:
 
Július 22. kedd: Role, Heaven Street Seven, Kiscsillag, Four People One Pack, Stereogám
Július 23. szerda: Edda, Quimby, Loyal Apples’ Club, Transylvania Rock Band
Július 24. csütörtök: Vad Fruttik, Tankcsapda, Orpheusz, Transylmania
Július 25. péntek: Pannonia Allstars Ska Orchestra, Rúzsa Magdi, Longerstep, Még 5 perc
Július 26. szombat: Fölszállott a páva gálaműsor, Baricz Gergő, 30Y, Intim Torna Illegál, DJ Goranga, Face Today, Bagossy Brothers Company
 
A rendezvény teljes programja a http://tusvanyos.ro/ oldalon olvasható. Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szerint Tusványos révén a külhoni magyarság ügye és a nemzeti elkötelezettség szinte szinonimává vált. Véleménye szerint a rendezvény hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltó nemzedékek valamint a külhoni magyarság között intenzív kapcsolat jött létre. Tusványosnak is köszönhető, hogy „Erdély divatba jött”, hiszen ma már százezrek járnak Csíksomlyóra, és rengeteg testvérvárosi kapcsolat alakult ki magyar és erdélyi városok között.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >