Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Indul a Várkörút felújítása Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2014. augusztus 08.

Image

Székesfehérvár Önkormányzata megkapta a hivatalos értesítést a közreműködő szervezettől az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” című pályázat támogatásáról. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség levele megerősíti: a kormány 567,5 millió forintot biztosít a fejlesztésre. A támogatás elnyeréséről és az egy év alatt megvalósuló felújításokról sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András, Molnár Tamás ügyvezető igazgató és Égi Tamás alpolgármester, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

 

 

Székesfehérvár az elmúlt években sokat tett a Belváros rehabilitációja terén, amelyet többek között a megújult Fő utca és a Hiemer-ház is mutat. Ennek a folyamatnak a folytatására kapott most lehetőséget az Önkormányzat azzal, hogy a kormány támogatja az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” címmel benyújtott pályázatot. Az 567,5 millió forintos támogatás elnyerését Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője hétfőn sajtótájékoztatón erősítette meg. 

„Mint ismert, a  Közép-Dunántúli Operatív Program keretében a 2007-2013-as tervezési időszakban mintegy 170 milliárd forint uniós forrás állt a pályázók rendelkezésére régiónkban. Az Operatív Programon belül a „Fenntartható településfejlesztés” prioritás keretösszege 27 milliárd forint volt. A város-rehabilitációs pályázati kiírások keretében Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata eddig közel 3 milliárd forint uniós pályázati forráshoz jutott a Belváros rehabilitációjának folytatásához, azaz a Fő utca rekonstrukciójához, valamint a Szociális város-rehabilitáció Szárazréten elnevezésű projekt megvalósításához. Az „Új Belváros – a Várkörút rehabilitációja” pályázat esetében a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 2014. június 30-án hozta meg támogató döntését, mely szerint a megítélt támogatás összege 567,5 millió forint, a támogatási intenzitás pedig 100 %.” – mondta el Molnár Tamás ügyvezető igazgató. 

Nemcsak a Várkörút felújításához biztosít lehetőséget az elnyert pályázat, hanem a Belváros rehabilitációjának folytatását is jelenti. A gyors szakmai elkészítő munka után benyújtott és az elkövetkező egy évben meg is valósuló projekt részleteit dr. Cser-Palkovics András polgármester ismertette. 

„Nagyon örülök a sikeres pályázatnak, hiszen jelentős forrást, 567,5 millió forintot nyertünk el. A Várkörút és környéke kerül felújításra, amely egyúttal a szűken vett Belváros kiszélesítésére is lehetőséget ad. A Belváros rehabilitációja eddig is jó példa volt arra, hogy ha megfelelő környezetet alakítunk ki, akkor az emberek örömmel mennek ki ezekre a közösségi terekre. A Koronás Parkot például egy hét alatt 24.500-an keresték fel. A most induló pályázat újabb hangulatos, de a 21. századi igényeknek is megfelelő teret hoz létre, a megvalósítás idejére azonban mindenki türelmét szeretnénk kérni. A projekt keretében a Várkörút mellett a Lakatos és az Arany János utca burkolata is megújul, parkosítunk a Zsuzsanna-forrás mellett, valamint körforgalom létesül a Rákóczi utcán, két helyszínen. A Városháza előtti pódium és a lánckorlát mellett a Városháza 2-es épületét, valamint a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvodát is érinti majd a felújítás.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy a pályázat 100 százalékos támogatási intenzitású, de az Önkormányzat 20 millió forintos saját forrást is biztosít a többlet műszaki tartalom megvalósítására. Emellett már ezekben a hetekben is zajlik az ivóvíz-vezetékek cseréje, amely saját forrásból valósul meg és szintén a Várkörút felújításához kapcsolódik. 

A városrész önkormányzati képviselője, Égi Tamás alpolgármester a Belváros megújulásának többéves folyamatáról szólt.

„Az elmúlt időszakban is sok mindent elértünk, hiszen megújult a Fő utca és elkészült a Koronás Park. A mostani kedvező döntésnek köszönhetően most pedig elindulunk a Várkörút, a Rákóczi, a Lakatos és az Arany János utca irányába is. Régóta készültünk már a Várkörút közműveinek felújítására, amelyhez az idei Vízgazdálkodási Alapban szerepelt a forrás, valamint kész tervekkel rendelkezett a város az útfelújításra is, ezért tudtunk ilyen rövid előkészítési idővel sikeresen pályázni. A Várkörút nemcsak új burkolatot kap, hanem odafigyelünk arra is, hogy funkcionálisan jól szolgálja a használóit, ezért fontos a kerékpársáv kiépítése. Az Önkormányzat célja, hogy tágítsa a tereket és ezzel párhuzamosan megújítsa, valamint új funkciókkal bővítse a Belvárost.” – ismertette a részleteket Égi Tamás. Az önkormányzati képviselő emellett a Zsuzsanna-forrást, a parkosítást, a Prohászka ligetben a várfal megtisztítását, a megújuló intézményi homlokzatokat, valamint a projektben szintén szereplő Arany János és Lakatos utcai burkolat-felújítást is kiemelte.

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott: a következő lépés a nyertes pályázatra vonatkozó támogatási szerződés megkötése lesz. A projekthez kapcsolódóan egyébként a magas-, valamint az útépítési feladatokra és a csapadékcsatorna kivitelezésére vonatkozóan már kiírták a közbeszerzési eljárásokat. A munkálatok egy része a tervek szerint már ősszel elindul, az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja”című pályázat 2015 nyarán zárul.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >