Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Csütörtökön kezdődnek a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok
Csütörtökön kezdődnek a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. augusztus 13.

Image

Ismét országos jelentőségű, Székesfehérvár történelmi rangjához méltó programsorozattal készül a város a 2014-es Királyi Napokra, melynek nyitó napját augusztus 14-én, csütörtökön tartják. Délelőtt történelmi emlékülést szerveznek, délután megnyitják az Osszáriumot, majd a fogadalmi misét követően 20.30 órakor a Mátyás emlékműnél kerül sor a merőben új nyitó programra és a Fény utca felkapcsolására. A napot Boban Marković és zenekara koncertje zárja a Zichy színpadon.

 

 

 

A programokat sajtótájékoztatón ismertette dr. Cser-Palkovics András polgármester, egyben szeretettel invitálta a fehérváriakat és minden érdeklődőt a Székesfehérvári Királyi Napokra. 

 

„Régóta mondjuk, hogy az augusztus 20-i magyarországi ünnepkör egyik legfontosabb központja Székesfehérvár kell, hogy legyen. Ez jogos és természetes elvárása a fehérváriaknak. Tavaly a Fő utca átadásával teljesen átalakítottuk a Királyi Napok struktúráját, idén már ennek megfelelően szerveztük meg a rendezvényeket. Úgy gondoltuk, hogy a programkavalkád lelki és szellemi bevezetéseként augusztus 14-re, a fogadalmi szentmise napjára külön programokkal, új elemekkel készülünk.” – mondta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester, majd részletesen ismertette a csütörtöki rendezvényeket.

9.00 órakor ünnepélyesen átviszik a Magyar Szent Család ereklyéit a Püspökségről a Szent István Bazilikába.
 Ez a tavalyi Szent Jobb körmenethez hasonlóan fog történni. 10.00 és 17.00 óra között hívek és a polgárok tiszteletüket tehetik a Bazilikában Szent István fejereklyéje, illetve Boldog Gizella és Szent Imre csontereklyéje előtt. A belépés természetesen ingyenes lesz.

10.00 órától a Városháza Dísztermében emlékülés kezdődik „Fehérvár az Árpád-korban” címmel
. A Városi Levéltár és Kutatóintézettel közös szervezésben megvalósuló, a nyilvánosság számára is nyitott rendezvény kifejezetten a szellemi alapját, tudományos hátterét teremti meg az augusztus 20-i ünnepkörnek. A konferencián a koronázóváros történelmi múltjáról és az Árpád-ház Programról szóló szakmai előadásokat hallhatnak az érdeklődők neves kutatók tolmácsolásában. Az emlékülést Fodor Pál, az MTA BTK TTI (Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Társadalomtudományi Intézet) főigazgatója, az Árpád-ház Program OT (Árpád-ház Program Operatív Testület) elnöke nyitja meg és moderálja. Az előadásokon szó lesz az Árpád-kori Székesfehérvárról, a középkori város gazdasági életének jogi hátteréről és a középkori királykoronázásokról.

15.00 órakor a Nemzeti Emlékhelyen ünnepélyesen megnyitják az egykori uralkodók földi maradványait őrző Osszáriumot. 
A csontkamrát augusztus 20-ig, naponta 9.00 és 20.00 óra között lehet megtekinteni, a Nemzeti Emlékhelyre pedig a hónap végéig ingyenes a belépés. Az ünnepi műsorral egybekötött megnyitón beszédet mondFodor Pál, az MTA BTK TTI főigazgatója, az Árpád-ház Program OT elnöke.

18.00 órakor kezdődik a hagyományos fogadalmi Szentmise a Bazilikában,
 majd visszaviszik a Magyar Szent Család ereklyéit a  Püspökségre.

Merőben új elemként 20.30 órakor a Fő utcai Mátyás-emlékműnél kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok nagyszabású nyitó programja. Ilyen korábban nem volt Székesfehérváron, idén viszont a szervezők úgy gondolták, hogy a széles körű, másfél hetes rendezvénysorozatot illik egy külön programelemmel bevezetni. A nap vendége lesz Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki dr. Cser-Palkovics Andrással együtt köszöntőt mond, majd Keresztes Ildikó ésVarga Miklós előadásában részletek hangzanak el az „István a király” című rockoperából.

21.00 órakor a városvezetők együtt kapcsolják fel a Fény utcát
, ami tavaly óriási siker aratott. A Fő utca épületeinek homlokzatára vetített, mozgó történelmi képregényen Szent László legendáriuma jelenik meg 1.200 négyzetméteren.  A monumentális alkotás négy napon keresztül, 21.00 órától éjfélig tekinthető meg.

A Fény utca felkapcsolásával párhuzamosan 21.00 órakor kezdődik az egyházi kórusok koncertje a közelmúltban megújult Ciszterci templomban. Egy sárbogárdi, egy alcsútdobozi és három székesfehérvári kórus lép fel a programon, zenei kíséret nélkül.

Augusztus 14-én a Zichy-színpad is belép a rendezvényhelyszínek közé, ahol több napon keresztül lesznek programok. Itt csütörtökön, 22.00 órakor Boban & Marko Marković Orkestar koncertet rendeznek.   

Székesfehérvár polgármestere nagy tisztelettel és szeretettel invitálta a székesfehérváriakat, a turistákat és minden kedves érdeklődőt a Királyi Napok nyitó napjára, egyúttal kérte a lakók türelmét és megértését a rendezvények idejére. „Úgy érzem, hogy a csütörtöki nap egy olyan rendezvénynek a kezdete, melyre a fehérváriak büszkék lehetnek. A Királyi Napok országos tekintetben is jelentős, és egyértelművé teszi mindenki előtt, hogy Szent István hova kötődik.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere köszönetét fejezte ki mindenkinek – a rendezőknek, a szervezőknek, az intézményeknek és a sajtónak – aki közreműködött a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok előkészítésében

 

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >