Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Királyok emlékezete
Királyok emlékezete Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. augusztus 15.

Image

Ünnepélyes keretek között megnyitották az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen. A magyar királyaink földi maradványait rejtő csontkamra a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt, augusztus 14-20-a között minden nap 09.00 és 20.00 óra között látogatható, a Nemzeti Emlékhelyet pedig egész augusztusban térítésmentesen nézhetik meg az érdeklődők.

 

 

Államalapításunk ünnepkörének idején ismét látogatható a királyi csontokat őrző Osszárium, amely a Szent István király által alapított koronázó bazilika feltárásakor talált magyar királyaink földi maradványait rejti. A csontkamra ünnepélyes megnyitására a Székesfehérvári Királyi Napok első napján került sor. Az eseményen részt vett Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester, a megyei és a városi képviselőtestület tagjai, valamint az egyházak, katonai, rendvédelmi és civil szervezetek képviselői is.

 

 


 

Az Osszárium ünnepélyes megnyitásán Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, az Árpád-ház Program Operatív Testületének elnöke mondott köszöntőt, amelyben Szent Istvánt és korát idézte fel. „A magyar ember számára Szent István király történelmi jelentősége szinte kifejezhetetlen. (…) Azért lett Szent István és nem Géza fejedelem az államalapító, mert ő nemcsak alkalmazkodott, hanem meggyőződésből, hitből hosszú távú elgondolások alapján alkotott. (…) Egyedülálló teljesítményt mutatott fel, hiszen ki mondhatná el magáról, hogy műve ezer évig fennmaradt. Ráadásul ő úgy változott és változtatott, hogy minden újat a megőrizhető régi megtartásával vezetett be. Ahogy saját maga vallotta, a görögöket nem lehet latin, a latinokat nem lehet görög módra kormányozni. S bár az államszervezéskor számos idegen intézményt ültetett át magyar földre, azt mindig az itteni viszonyok és a hagyományok figyelembe vételével tette. Szent István közelgő ünnepén tehát nem kívánhatunk mást magunknak, mint hogy adjon nekünk az ég olyan államférfiakat, akik hozzá hasonlóan európai kitekintéssel korszerűen, mégis magyar módra akarják kormányozni azt az országot, amelyet Magyarországnak hívnak.” – zárta beszédét Fodor Pál.

 

 


 

Az ünnepi gondolatokat követően a résztvevők Szent István szarkofágjánál egy-egy szál virággal tisztelegtek államalapító királyunk emléke előtt. Az Osszárium megnyitását követően Rácz Piroska antropológus tartott rövid előadást.

Az Osszárium a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt, augusztus 14-20-a között minden nap 09.00 órától 20.00 óráig látogatható. Szakvezetéssel augusztus 17-én vasárnap és augusztus 20-án, szerdán 15.00 órától tekinthetik meg az érdeklődők a csontkamrát, míg a Nemzeti Emlékhely egész augusztusban térítésmentesen látogatható.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >