Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Megkezdődött a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata
Megkezdődött a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2014. augusztus 15.

Image

Méltó keretet adva a Székesfehérvári Királyi Napoknak idén ünnepélyes megnyitóval gazdagodott az idei programkínálat. A Mátyás-emlékműnél Székesfehérvár és Veszprém polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd a fehérváriak örömére az „István a király” rockoperából hangzottak el részletek. Mától látható a Fény utca is, amely Szent László életének főbb mozzanatait mutatja be a Fő utcai házfalakon. Az estét egyházi kórusok műsora, majd a Boban & Marko Marković Orkestar koncertje zárta.

 

 

A Corpus Rézfúvós Kvartett Koronázási fanfárja adta hírül mindenkinek a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitóját. Elállt az eső is, így az eredeti tervek szerint a Mátyás-emlékműnél került sor a hagyományteremtő programra - először tartottak ugyanis hivatalos megnyitót a tavaly óta tíznapossá bővült, az államalapításunkhoz kapcsolódó ünnepkör alkalmából. 

Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket és Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét, aki az ünnepségsorozatot megnyitotta.  Mint elhangzott, májusban dr. Cser-Palkovics András nyitotta meg a Gizella-napokat a Királynék Városában, most pedig Porga Gyula jött el a Királyok Városába. Ezzel is a két város szoros, történelmi barátságát szeretnék hangsúlyozni. 

 


 

„Reméljük, hogy az elkövetkező napokban a Székesfehérvári Királyi Napokon nagyon sokan fogják jól érezni magukat úgy, hogy közben értékeket is kapnak. Olyan értékeket, amelyeket csak a nemzet történelmi fővárosában, bölcsőjében lehet megkapni; ahogy majd a Koronázási Szertartásjátékban hallhatják: csak itt, Fehérváron. Ezzel a büszkeséggel készültünk és vártuk ezeket a napokat. Bízom benne, hogy ugyanúgy nagyon-nagyon sokan vesznek majd részt a rendezvényeken, mint ahogy tették azt tavaly, a Szent István Emlékév keretében. Mindenkinek szép napokat, sok élményt és jó szórakozást kívánok, azzal, hogy közben ne feledjük: fehérvárinak lenni lehetőség, büszkeség és felelősség is egyaránt!” - köszöntötte a résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

Az ünnepségsorozatot Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitotta meg, elhozva a Királynék Városának üdvözletét a Királyok Városába, a fehérváriaknak.

„Sok példa volt arra, hogy a veszprémiek és fehérváriak közös ünnepre hívták egymást és a sok közös ünneplés, sok közös öröm hasonlóvá tett bennünket. Hasonlóság az is, hogy Székesfehérvár szintén ezer éves település, ám soha nem öregszik, köszönhetően a fehérváriak kitartásának, szorgalmának és annak a pezsgő kulturális életnek, amit nap mint nap megtapasztalhatnak az itt élők. Fehérvárnak és Veszprémnek nemcsak pezsgő jelene van, hanem a jövője is bíztató: mindkét településen sokat teszünk azért, hogy ne csak a mának éljünk, hiszen az elődeink olyan terhet róttak ránk, hogy kötelességünk fejleszteni városainkat.”- mondta el Porga Gyula. Veszprém polgármestere kiemelte, hogy nemcsak várost, hanem közösséget is építenek mindkét megyeszékhelyen. A két várost a kulturális események mellett a 8-as út fejlesztése is „közelebb hozza” egymáshoz – hangsúlyozta. 

Államalapító királyunk emlékezetét zenével is megidézték a megnyitón. Az ünnep hangulatához méltóan az „István a király” című rockoperából hangzottak el részletek Keresztes Ildikó és Varga Miklós előadásában. 

 


 

Fehérváriak sokasága jött el, hogy elsők között nézhesse meg idén a Fény utcát. A Fő utca házainak falán, 1.200 négyzetméter felületen Szent László életének legfőbb mozzanatai, a hozzá kapcsolódó legendák kelnek életre. A mozgó történelmi képregény augusztus 18-áig tekinthető meg, minden este 21 órától éjfélig. 

Az este egyházi kórusok hangversenyével folytatódott a közelmúltban megújult Ciszterci templomban. Egy sárbogárdi, egy alcsútdobozi és három székesfehérvári kórus lépett fel a koncerten, akiknek énekeit a Fő utcán sétálók is meghallgathatták.

A Székesfehérvári Királyi Napok első napja a Boban & Marko Marković Orkestar koncertjével zárult a Zichy-színpadon. Boban a kilencvenes évek első felében tett szert hatalmas népszerűségre, amikor zenekarával sorra elnyerte a híres Guca Trombitás Fesztivál első díját, ezt követően pedig több meghatározó Kusturica-filmben is közreműködött. Az alma sem esett messze a fájától, hiszen Boban fia, Marko Marković is örökölte a nagy elődök tehetségét és muzikalitását. A zenélést 12 éves korában kezdte, majd 2002-ben csatlakozott a csapathoz, amelyet 2006 óta ő vezet. 

 


 

A Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata augusztus 15-én, pénteken a II. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivállal folytatódik. Délután fél négytől a Városház téren, a Zichy ligetben, a Szent István téren és az Alba Plaza előtti téren zenélnek, majd mindannyian a Városház térre vonulnak. 16 órától itt adnak látványos show-elemekkel tarkított koncertet a résztvevő veszprémi, debreceni és kaposvári zenekarok, valamint a házigazda fehérvári katonazenészek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >