Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Bővülnek Székesfehérvár szellemi értékei
Bővülnek Székesfehérvár szellemi értékei Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. augusztus 18.

Image

Ünnepélyes keretek között, idén ismét a Bory-várban adták át a Lánczos - Szekfű és a Deák Dénes Ösztöndíjakat a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. Az eseményen a Székesfehérvárért végzett áldozatos, magas színvonalú, elkötelezett városépítő és szépítő munkájáért Csutiné Schleer Erzsébet vehette át a Deák Dénes Díjat dr. Cser-Palkovics András polgármestertől.

 

 

A 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére az elmúlt évben először a Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű és a Deák Dénes Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat.  A Bory-család jóvoltából immár hagyományosan idén is a város egyik legszebb helyszíne adott otthont a hangulatos eseménynek.

A Tilinkó zenéje invitálta az ünnepségre érkezőket a Bory-vár Elefántudvarába, ahol dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a megjelenteket. „Székesfehérvár megtelt élettel, és az idei pályázatok szép száma is azt mutatja, hogy tele van lélekkel! Ez nagyon fontos, hiszen többek között a szellemi élet határozza meg azt, hogy milyen irányban fejleszthető közösen egy város. A díj és az ösztöndíjak ennek az erősítését szolgálják már hosszú évek óta. Egy város és közössége akkor tud épülni és szépülni, ha megtalálható benne a szellem, az élet, valamint a lélek is, amely mindennek az alapját biztosítja.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

 

 


 

 

A köszöntőt követően adták át a Deák Dénes Díjat, amelyet a Székesfehérvárért végzett áldozatos, magas színvonalú, elkötelezett városépítő és szépítő munkájáért Csutiné Schleer Erzsébetnek ítélt oda a kuratórium 2014-ben. A Deák Dénes Ösztöndíjatművészettörténészeknek, várostörténészeknek, illetve e tudományterületeken belül doktori iskola hallgatóinak ítéli oda a Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma. Az alapító végrendelete értelmében a pályázatot elnyerő alkotó számára a kuratórium évi 1500 dollárnak megfelelő összeget ajánl fel, és egy évre biztosítja a tulajdonában levő budapesti lakás használatának jogát. 2014-ben Reich Szabina Gréta régész, történész nyerte el az ösztöndíjat. Az elismeréseket a Deák Dénes Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Cser-Palkovics András adta át.

A Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjat a Székesfehérváron élő, dolgozó vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók, kutatók, művészek nyerhetik el. Egyéni alkotók és alkotóközösségek is pályázhattak az elméleti és az alkalmazott tudományok minden ágában, eredeti, máshol nem publikált, másutt még nem hasznosított pályaművekkel, pályatervekkel, kiemelkedő szellemi értékeket teremtő, tartalmazó művészeti alkotásokkal.

 

 


 

A díjakat Székesfehérvár polgármestere és Bobory Zoltán, a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Alapítvány Kuratóriumának elnöke nyújtotta át az alábbi személyeknek.

dr. Adorján Viktor 
 „A Laboratórium” c. tanulmánykötet megjelentetése

Gőczéné Molnár Anikó – Csillag László alkotópáros
A Kodolányi Műveltségi Vetélkedő teljes tartalmi fejlesztése és lebonyolítása

Heiter Tamás

Fehéregyensúly című verseskötet

Izinger Katalin
A „Fehérvári kiállítások 1994-2014” című könyv szerkesztése

Kodolányi János Főiskola szépírói kurzusának hallgatói
Irodalmi antológia – Kodolányi J. Főiskola hallgatóinak 2013/2014 válogatása

Lángi József
Az oklándi unitárius templom középkori falképeinek kutatása, dokumentálása

László Zsolt
„Rajzolt tárlatok” c. verseskötet megjelentetése

Magony Imre
Székesfehérvár szobrai c. kötet 3. javított és bővített kiadása

Pásztor Bertalan
Kard és kereszt; Zrínyi Ilona kálváriája

Szegedi Kovács György
„Enyhítő körülmények” verseskötet

Szikra János
Így áldalak, élet - új verseskötet írása, szerkesztése, kiadása

Dr. Szőcs Huba László
Tudományos örökség átmentése VI. rész (oktatók, kutatók élete)

Vályi Csilla
Ignaz Pleyel vonósnégyesek hangrögzítése – CD készítés

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >