Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Beszélgetés az amerikai elnökválasztásról Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas - Dömötör Csaba külügyi kabinetvezető   
2008. október 06.

ImageA Szabad Európa Klub legutóbbi rendezvényén Jeffrey Levine-t, az amerikai nagykövetség első beosztottját, valamint Patrick Egant, a Republicans Abroad Hungary elnökét láttuk vendégül. - Jeffrey Levine bevezetőjében felvázolta az amerikai választási rendszer főbb ismérveit, így bemutatta a sajátos elektori rendszer jellemzőit. A diplomata úgy vélekedett, hogy a Virginia állam-beli végeredmények dönthetik el az elnökválasztást.

Az első beosztott szólt arról, hogy a korábbi választásokhoz képest sokkalta megbízhatatlanabbak a közvélemény-kutatási adatok, így a jelenlegi számarányokból nem lehet egyértelmű következtetést levonni a leendő elnök személyére vonatkozóan. Úgy vélte, hogy az idei elnökválasztás során nagyon fontos szerepet játszanak a gazdasági kérdések, amelyet az Amerikából kiindult hitelválság csak megerősít.

Patrick Egan republikánus szemszögből világított rá az amerikai elnökválasztás főbb jellemzőire. Meglátása szerint a tengerentúli választók valóban változást akarnak, de az óvatosság is jellemzi őket. Éppen ezért, mint elmondta, John McCain döntéshozói tapasztalata sokat nyomhat a latban a végső elszámolásnál. Az Irakot is megjárt előadó előadásában szólt Sarah Palin alelnöki jelöléséről, egyúttal kitért az általa képviselt Republicans Abroad szervezet tevékenységére is.

Image
Fotó: Fidelitas

Az előadók egyetértettek abban, hogy a januárban felálló új adminisztráció nem fogja érdemben megváltoztatni a jelenlegi magyar-amerikai kapcsolatrendszert. Egyetértettek abban: ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nézeteltérések az egyes területeken, így például az energiapolitikai kérdésekben.

A beszélgetésnek különleges aktualitást adott, hogy aznap vált véglegessé: 2009 januárjától a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, pontot téve egy sok éves folyamat végére.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >