Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUMBAN LÁTHATÓK A SEUSO-KINCSEK
A SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUMBAN LÁTHATÓK A SEUSO-KINCSEK Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2014. augusztus 20.
Páratlan és kivételes lehetőséget kapott Székesfehérvár azzal, hogy október 4-étől a Szent István Király Múzeumban is bemutatják a Seuso-kincseket. A Polgárdi és Szabadbattyán között, a mai Kőszárhegy környékén talált római eredetű ötvösremekmű-együttes hét darabját márciusban hozták haza Magyarországra hosszas titkos tárgyalások eredményeként. A kiállításról a város polgármestere és a Miniszterenökség parlamenti államtitkára közösen tartott sajtótájékoztatót.
 
 
Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy "L. Simon László államtitkár úrral közösen kezdeményeztük miniszterelnök úrnál azt, hogy Fehérváron kerülhessenek először kiállításra a kincsek. Kérésünk meghallgatásra talált, így október 4-én a Múzeum Dísztermében nyithatjuk meg a nyilvánosság előtt a kiállítást. Mikor meghallotuk a jó hírt, hogy Székesfehérvárra érkezhetnek a Seuso-kincsek, azóta a Múzeum szakembereivel azon dolgozunk, hogy a szoros határidőre való tekintettel mihamarabb megtörténjen az előkészítő munka. Bízom benne, hogy minél több ilyen érték ideiglenesen, vagy véglegesen visszakerülhet városunkba."
 
Mint mondta megtörténik annak az ajtónak a kialakítása, mely lehetővé teszi a Díszterem megközelítését közvetlenül a múzeum udvaráról. A felújítás után pedig már minden olyan biztonsági berendezéssel bírni fog a Múzeum, mely a Seuso-kincsekhez hasonlóan nagyértékű kiállítások bemutatására is alkalmas.
 

 
"Köszönöm államtitkár úrnak és a kormánynak, hogy meghallották a kérésünket, biztos vagyok abban, hogy október 4-től egészen január közepéig sokan fogják megtekinteni majd a kincseket."
 
A kormány célja, hogy minden egyes megyei hatókörű múzeumban legyenek olyan kiállítások, amelyekért érdemes ellátogatni oda az ország minden részéből – hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Seuso-kincsek székesfehérvári kiállításáról rendezett keddi sajtótájékoztatón.
 
L. Simon László elmondta, hogy a Seuso-kincsek székesfehérvári kiállítása egyben egy szimbolikus ügy betetőzése is. A múzeumi rendszer átalakítása után az intézmények fenntartása visszakerült a településekhez, a szellemi értelemben vett decentralizációnak pedig meg kell jelennie a tárlatokban is. Jelezte, hogy a Seuso-kincsek Szabadbattyán mellett kerültek elő, vagyis a fellelési helyhez közeli megyei hatókörű múzeumban lesznek láthatók október 4-től.
 
Mint mondta: a község határában a kincsek „használati korával megegyező korú”, mintegy 13 ezer négyzetméter alapterületű palota és abban talált ezüstleletek is igazolják a kincs szabadbattyáni származását, ezért jogos igény volt a városvezetés részéről a székesfehérvári bemutatás.
 

 
L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról is beszélt, hogy a fehérvári kiállítás után januártól Budapesten azt a kutatómunkát fogják lezárni, ami a többi darab visszaszerzését is szolgálja majd.
 
Mint mondta érdemes lesz Fehérvárra látogatni, hogy megnézzék a Seuso-kincseket, melyek kiállítása valószínűleg nemzetközileg elismert szakemberek figyelmét is felkelti majd. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy „remélhetőleg lesz arra lehetőség, hogy kincs további darabjait is visszaszerezze Magyarország.”
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >