Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Hamarosan újraindulnak az uniós pályázatok
Hamarosan újraindulnak az uniós pályázatok Nyomtatás E-mail
Írta: Dominkó Anita   
2014. szeptember 05.

Image

Megszületett az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodás, így hazánk a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési periódusban összesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatásra lesz jogosult. A 2014-ben kezdődő hétéves uniós költségvetési periódusban a magyar kormány tervei szerint a támogatandó kis- és középvállalkozások száma meghaladhatja a hatezret és az erre a célra összesen elkölthető forrás várhatóan több mint 460 milliárd forint lesz.
 
 
Ősszel hamarosan újra elérhetők lesznek a kis- és középvállalkozások személyi- és infrastruktúra-fejlesztéseit támogató új, uniós pályázati kiírások. A kormány korábbi bejelentései alapján idén ősszel napvilágot láthatnak az új fejlesztési periódus első pályázati kiírásai.
 
Mivel azonban a pályáztatás megindításához szükséges alapdokumentumok még egyeztetés alatt állnak Magyarország és az EU között, a hazai intézményrendszer csak a magyar költségvetés kockázatvállalása mellett írhat ki pályázatokat, így az idén elind pályázati kiírások várhatóan még szerény keretekkel fognak megjelenni.
 
A hazai vállalkozások a várakozások szerint a korábbi uniós költségvetési ciklusban végigvitt Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2.1 intézkedési keretében meghirdetett pályázatokhoz hasonló kiírásokra számíthatnak.
 
Mivel a még le nem zárt egyeztetések miatt a hazai intézményrendszernek biztosra kell mennie azzal kapcsolatban, hogy a most elindított kiírások később az EU megítélése szerint is elszámolhatók lesznek, az első pályázatok nagy eséllyel a piacra jutás, logisztikai beruházások, kutatás-fejlesztési projektek és a technológia-fejlesztés területén fognak megjelenni.
 
Valószínű tehát, hogy a várható pályázatok nagyrészt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) első prioritási tengelyében, a második beruházási prioritás intézkedései közül kerülnek ki: ezek azok, amelyek lehetőséget nyújtanak a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, és a kkv-szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére és fenntartására
 
A kiválasztási kritériumok fókuszában a projektötletek megvalósításának szakmai, pénzügyi és szervezeti szempontjai, a rendelkezésre álló időtávon belüli megvalósíthatóság és a költséghatékonyság állnak.
 
Mindehhez fontos hozzátenni, hogy a 2014-20 közötti uniós költségvetési időszak eljárási szabályai még szintén kidolgozás alatt állnak, tehát ezekben a kérdésekben is várható még némi finomhangolás - mondta Pető Gábor a MultiContact Consulting szakértője.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >