Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Átadták a Prohászka Plébánia új közösségi terét Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. szeptember 08.

Ünnepélyes keretek között adták át a Székesfehérvár - Vasútvidéki Prohászka Plébánia új közösségi terét, melyet a „Zarándokház” projekt keretében alakítottak ki a plébánia épületében. A közösségi, kulturális és egyházi élet fejlődését jelentősen szolgáló beruházás Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával, továbbá pályázati és saját forrás bevonásával valósult meg. Az ünnepségen Tóth Tamás plébános, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila önkormányzati képviselő mondott köszöntőt.

 

 

A „Zarándokház” projekt célja olyan közösségi tér létrehozása, amely alkalmas arra, hogy az egyre bővülő plébániaközösségnek energiatakarékos, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, összejövetelekre alkalmas teret biztosítson. Prohászka Ottokár püspök és a templomban nyugvó Kaszap István, Székesfehérvár Díszpolgára iránti tisztelet és hívő elkötelezettség okán a plébánia jelentős zarándokhellyé fejlődhet a jövőben. Ennek ékes bizonyítéka, hogy 2013-ban itt került megrendezésre a Szent Mónika Közösség Országos Találkozója mintegy másfélezer ember részvételével.  

 


 

Az egyházközség régi álma volt egy olyan közösségi tér létrehozása, amely alkalmas helyszínt biztosít az iskolai hittancsoportok, a cserkészek és a felnőttek részére létrehívott két katekéta csoport rendezvényeinek, az önszerveződő egyházközségi kórus próbáinak, valamint az irodalmi és alkotó délutánoknak. Többek között itt tartja összejöveteleit a Szent Mónika Közösség, a Prohászka Baráti Kör, valamint az Egyházközségi Karitász csoport, amelyek a környék rászoruló családjainak nyújtanak segítséget.

A közösségi tér gyakorlati megvalósítása már 2012-ben elkezdődött a Prohászka Plébánián. Megtervezték és - a munka nagyságára tekintettel – szakaszolták a beruházást.  2012 nyarán az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium diákjai önkéntes munkában, a közösség tagjaival együtt elvégezték a bontási munkák egy részét, így létrejött a nagy létszámú csoportok befogadására alkalmas, új padlózattal burkolt nagyterem az új bejárattal. 2013-ban önerőből kicserélték az épület nyílászáróit. A nagyberuházás alprojektjeként 2014-ben korszerűsítették a víz- és fűtésrendszert, valamint teljesen felújították a szociális blokkot. Az idei beruházások összköltsége 8,5 millió forint, Székesfehérvár Önkormányzata 3,5 millió forint támogatást nyújtott, az egyházközség 3 millió forintot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán és további 1,5 millió forint saját forrást is biztosított. Az egyházközség köszönetét fejezi ki Spányi Antal megyés püspöknek és dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, amiért pártolták és segítették a projekt megvalósítását.

 


 

A délelőtti szentmisét követően a plébánia udvarán megrendezett ünnepség keretében adták át és áldották meg az új közösségi teret. A résztvevőket elsőként Tóth Tamás plébános köszöntötte, aki elmondta: „Azért építünk falakat akár téglából, akár lelki kövekből, hogy megvédjük magunkat és biztonságban legyünk. Ugyanakkor ezek a falak határokat is emelnek a másik felé, a világ felé, és megakadályozzák a személyes és egymást kölcsönösen gazdagító találkozások megélését. Ezek az újra megnyitott ajtók és ablakok lehetőséget kínálnak arra, hogy a Prohászka Egyházközségben találkozhassunk egymással és fogadjuk az újonnan érkezőket."

Dr. Cser-Palkovics András
 polgármester szavai szerint az új közösségi tér megadja a lehetőséget arra, hogy az emberek találkozzanak, beszélgessenek és segítsék egymást abban, hogy a határokat emelő falak és téglák eltűnjenek. A városvezető hangsúlyozta: „Székesfehérvár városának feladata, hogy létrehozzon közösségi tereket, és segítséget nyújtson azoknak, akik jót szeretnének tenni, és mi pontosan tudjuk, hogy a Prohászka Egyházközség jót szeretne tenni. A jövőben is igyekszünk támogatni a közösséget építő célokat.” 

 


 

Ugyancsak részt vett az ünnepségen Mészáros Attila önkormányzati képviselő, aki a kezdetektől segítette a beruházás megvalósulását.„Nekünk városvezetőknek akkor van könnyű dolgunk, és akkor tudunk egy aktívan működő közösséget támogatni, ha annak vannak céljai és tervei. Úgy érzem, hogy az Önök közösségét ilyennek ismerhettük meg. Kívánom, hogy a Prohászka Egyházközség lelkileg és egyéb tekintetben is tovább erősödjön a jövőben!” 

A köszöntők után Tóth Tamás plébános megáldotta a közösségi teret, melyet együtt tekintettek meg az ünnepség résztvevői.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >