Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szabadidősport szakosztály és a Magyar Csapatbajnokság döntője Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. szeptember 09.

Image

Hónapról-hónapra beigazolódik a Regionális Atlétikai Központ életre hívásának, valamint kialakításának fontossága. A Bregyó-közben átadott sportlétesítmény adott otthont a sportág valamennyi idei rangos versenyének és nap mint nap százak róják a köröket a külső, amatőr futóknak kialakított rekortános pályán.

 

 

A szeptemberi tervekről és a szabadidősport szakosztály munkájáról sajtótájékoztatón számolt be Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Miklósa Erika operaénekes, az ARAK alelnöke, valamint Tölgyesi Előd szakosztályvezető és Woth Klára, a szakosztály szakmai vezetője. 


Régóta tervezett beruházás, valós igények által életre hívott sportlétesítmény jött létre Székesfehérváron a Regionális Atlétikai Központ megépítésével. A kormányzati támogatással megvalósult fejlesztés célja már a kezdetektől a helyi profi klub, az ARAK számára egy méltó otthon kialakítása, emellett nem titkoltan a másik fő irány a sportág rangos versenyeinek helyszín biztosítása, valamint a fehérváriak számára egy jó minőségű szabadtéri futópálya létesítése volt.

Az elmúlt hónapokban – a Gyulai István Memorial – Magyar Atlétikai nagydíj, valamint a 119. Atlétikai Magyar Bajnokság - rendezvényein jól vizsgázott az új létesítmény, amelyet a helyi amatőr futók is szép számmal használnak. Szeptemberben is két versenynek ad otthont a fehérvári sportcentrum. 13-14-én az ARAK rendezésében zajlik majd Magyarország Atlétikai Csapatbajnokságának döntője, valamint a Serdülő Csapatbajnokság. Ezek részleteit ismertették a hétfői sajtótájékoztatón.

A felnőtt és a serdülő csapatbajnokságon együttesen mintegy 800-1000 atléta áll rajthoz szeptember 13-14-én a Regionális Atlétikai Központban. 

„Van egy klub, egy város és négy nagy bajnokság csak idén itt, a Regionális Atlétikai Központban. A hétvégén több mint 40 egyesület képviselteti magát atlétáival ezen a pályán, amely nagy örömünkre Székesfehérváron megvalósult. A két nap teljesítménye alapján 30 millió forintot osztunk szét az egyesületek között a teljesítmények alapján – ez nagy dolog a korábbi támogatási lehetőségekhez képest.” – mondta Gyulai Márton. A Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára megköszönte a szervező ARAK munkáját, hiszen nagy és szép feladat ezer atléta számára megszervezni a hétvégi versenyt.

Mint elhangzott, a csapatbajnoksága egy új versenyforma, melynek döntőjén – a tavaszi selejtezők után - 12 csapat indul. Az országban működő atlétikai szakosztályok önállóan és maximum 3 szakosztályt összefogva indíthattak csapatot. Az ARAK-Tatabánya-Győr klubok Pannon Trió néven résztvevői a döntőnek.

A 12 bejutott csapatot mintegy 400-450 fő atléta alkotja, a csapattagok egyes versenyszámokban elért helyezései alapján alakul ki a végleges, csapatok közötti sorrend. 16 éves idősebb sportolók indulhatnak, a csapatokban valamennyi magyar „top atléta” rajthoz áll.

„Egy dupla versenyhétvégére készülünk, hiszen a felnőtt csapatbajnokság döntője és a serdülők számára szervezett program akár önállóan is kitenne egy teljes hétvégét. 13 éves kortól érkeznek versenyzők egészen a felnőttekig mindenki képviselteti itt magát. 40, illetve a fiataloknál 32 versenyszámot bonyolítunk le. Szeretnénk megfelelni a kihívásoknak megfelelni szervezőként és résztvevő klubként is. Reméljük a serdülők versenyén ezt meg tudjuk majd mutatni.” – ismertette a hétvégi terveket Tölgyesi Előd atlétikai szakosztályvezető.

A Serdülő Csapatbajnokságon 13-15 éves fiatalok alkotják a csapatokat. Nemenként 25-30 csapat indulása várható, azaz 500-600 fő versenyez majd a Regionális Atlétikai Központban. Az ARAK hagyományosan jól szerepel ezeken a megmérettetéseken, mindkét nemnél dobogóra várható a csapat a klub vezetői szerint.

A Regionális Atlétikai Központ fontos küldetése, hogy a szabadidejükben sportolóknak teret adjon. „Az élsport a kirakat. Ők azok a nagy versenyzők, akiket a gyerekek szeretnek, akikért hajlandóak elmenni edzésre, és nagyon jó, hogy nekünk ilyen remek atlétáink vannak. A város sportja azonban több lábon áll. Az élsport mellett rendkívül nagy hangsúlyt kap a tömegsport, diáksport és az utánpótlás. 2011-ben a város egészségtervének összeállításakor Hirt Károllyal terveztünk egy olyan szakosztályt, amelynek munkájában az amatőrök is részt tudnak venni. Most ez megvalósul és megteremtődik annak a lehetősége, hogy az a rengeteg ember, aki a városban fut, valóban szakmai irányítással olyan segítséget kapjon, amellyel még eredményesebben, az egészsége érdekében sportolhat.” – emelte ki Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

Nagy megtiszteltetés, hogy az idén lezajlott tisztújításkor Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes is szerepet vállalt az Alba Regia Atlétikai Klub munkájában. Alelnökként segíti a sportszervezet munkáját, és a szabadidősport felé nyitás fő példaképeként is ő szolgál. Példáját követve sokan élnek egészségesebben és mozognak hetente többször szabadidejükben.

„Az amatőr sportnak is nagy szüksége van arra, hogy szakmai felügyelet mellett menjen. Nagyon fontos, hogy a sportolni vágyók megtanulják az alapokat. Egyszerű dolgokról van szó, amelyek mégis nagyon fontosak. Pl. a cipőválasztás, a futótechnika, amellyel a mozgáskultúráját is tudja alakítani. És az egészséges életmódját is meg tudja őrizni. Mi vállalkoztunk arra, hogy elindítsunk egy ilyen futóklubot egy olyan szakember segítségével, aki számomra is egy óriási példakép. Nekem az a dolgom, hogy közszereplőként személyes példamutatással bebizonyítsam, hogy ez mennyire fontos.” – emelte ki Miklósa Erika, az ARAK alelnöke.

A 600 méteres külső, rekortános pályát az átadás óta sokan használják nap mint nap, éppen ezért szeptember 17-étől új korszak kezdődik az ARAK Szabadidősport szakosztályában is. Aktívabban kapcsolatba lépnek a fehérváriakkal, bárki beléphet soraikba, a tagok pedig – a befizetett havi díj ellenében – edzői tanácsokat, futástervet kapnak, valamint a heti három (igény esetén négy) edzésidőpontban a Regionális Atlétikai Központ pályáit, szükség esetén fedett futóköreit is használhatják. 

Woth Klára 
nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is szaktekintélynek számít. Az ő szakmai vezetésével működik majd a szakosztály, amire nemcsak az ARAK, hanem Székesfehérvár is büszke lehet. „A mi tervünk az lenne a szakosztállyal, hogy egy egyénre szóló, preventív jellegű, sokféle mozgásformát megismertető edzésprogramot állítsunk össze a hozzánk csatlakozóknak. Most egy Futó Klubot indítunk, de szeretnénk a mozgás lehetőségét minden korosztályra kiterjeszteni, azaz 14 évestől nyugdíjas korúakig mindenkit szeretettel várunk. Hétfőn, szerdán és szombaton szervezzük a foglakozásokat, ezek 1,5 órás programok lesznek, amelyekbe mindenki képességei és lehetőségei alapján különböző mértékben kapcsolódhat be.” – hangsúlyozta Woth Klára.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >