Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Zárókonferenciával ért véget a Kodolányi belső továbbképzése Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Bence Pr-referens   
2008. október 06.

ImageSikeresen pályázott a KJF ”A felsőoktatás Bologna-folyamatához kapcsolódó rendszerszintű változásának tartalmi, módszertani és minőségi megújítása” tárgyú Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programra. Ennek keretében a főiskola lehetőséget kapott 2008. szeptemberében az oktatáshoz és oktatásszervezéshez kapcsolódó belső szakmai továbbképzésre, majd az ezt követő zárókonferencia megszervezésére.

2008. szeptember 30-án került sor Székesfehérváron a két hétig tartó program zárókonferenciájára, ahol az előadók a mai magyar felsőoktatás legfontosabb kérdéseivel foglalkoztak. Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány Erasmus programkoordinátora „A Bolognai folyamat hatása a hallgatókra, tanulás, mobilitás munkavállalás esélyegyenlőség” című előadásában nemzetközi áttekintést adott a hallgatói mobilitás nemzetközi arányairól és a magyar egyetemek programbeli aktivitásáról. A beszámolóból kitűnt, hogy a mutatószámok mind hallgatói, mind oktatói mobilitás tekintetében alacsonyak, ez azonban az európai átlagnak megfelelő. Az EU tagországok mobilitás tekintetében elmaradnak a nemzetközi eredményektől. Az Erasmus programokra jelentkezők között leginkább olyan diákok találhatók, akiknek szülei értelmiségiek és magas beosztásban dolgoznak. A prezentációból kiderült az is, hogy a magyar diákok leginkább a német egyetemekre jelentkeznek szívesen.

 Fonyó Attila, az Oktatási és Kulturális Minisztérium tudománypolitikai referense előadásában az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez kapcsolódó pályázati lehetőségeket és a pályázatok rendszerét tekintette át. Kiemelte, hogy a K+F források a felsőoktatás fejlesztésénél nagyobb arányban irányulnak a gazdaság szereplőire. Dr. Bábosik István professzor, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezető egyetemi tanárának előadása a felsőoktatásban tanulók értékelésével, a hallgatói kompetenciafejlesztéssel, a hatékony oktatás kérdéseivel foglalkozott.

Az előadások után a főiskola rektorának és rektorhelyetteseinek részvételével megrendezett kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol a beszélgetés résztvevői az elhangozott programokat értékelték. Dr. h.c. Szabó Péter PhD rektor hozzászólásában elmondta, hogy a továbbképzések sokat javítottak a belső kommunikáción és külön eredményként értékelte a Szenátus által már korábban elfogadott pedagógiai módszertani alapelvek eredményes érvényesítését.

A rendezvény záró előadásában Dr. Farkas Katalin az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója a Felsőoktatási Minőségdíj pályázatokkal kapcsolatban elképzelhetőnek tartotta, hogy a többszörös minőségdíjas Kodolányi képviselője későbbi pályázati munkákban szakértőként meghívást kapjon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >