Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Térítésmentesen kérhető a HPV elleni védőoltás Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Megyei Kormányhivatal   
2014. szeptember 12.

Image

Ezekben a napokban kérhetik a szülők 7. osztályos leányaik számára a térítésmentes, önkéntes HPV-védőoltást. A kormányzat jelentős költségvetési támogatást biztosított arra, hogy idén ősszel bevezetésre kerülhessen az átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként a humán papillomavírus elleni védőoltás. Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztat a tudnivalókról.
 
A HPV védőoltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola 7. osztályát a 2014/2015. tanévben kezdő leányok kaphatják. A HPV-védőoltás térítésmentes, önkéntes oltás. A szülők egy számukra eljuttatott tájékoztató és beleegyező nyilatkozat segítségével kérhetik leányuk számára a védőoltást. Válaszukat az általános iskolák iskola-egészségügyi szolgálatai, iskola védőnők és iskolaorvosok szeptember 15-éig várják, hogy a védőoltások az állami programban megjelölt időben, rendben megtörténhessenek. Az első védőoltás beadására ez év októberében, a második oltásra 2015 áprilisában kerül sor, iskolai kampányoltások keretében.
 
------ Mi a HPV?
 
A HPV a humán papillomavírus rövidítése. A HPV-nek több mint 130 típusa ismert. Ezek között vannak alacsony kockázatú, nem rákkeltő vírusok, amelyek a bőrön, nyálkahártyán, külső nemiszerveken okozhatnak szemölcsöket. A humán papillomavírusok között vannak azonban daganatképző tulajdonságuk alapján magas kockázatú típusok is, amelyek méhnyakrákot okozhatnak. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus tehető felelőssé a méhnyakrákok mintegy 70 % százalékáért.
 
A felajánlott, térítésmentes védőoltás e két típus ellen nyújt védelmet. A humán papillomavírus leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik. A vírus a bőr, szájüreg, végbélnyílás és nemi szervek hámrétegében szaporodik. A szexuális életet élő nők kb. 80 %-a átesik a fertőzésen, többségük egyáltalán nem is tud róla. A fertőzések 90 %-a az immunrendszer segítségével magától gyógyul. A fertőzöttek kb. 10 %-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, amely több év elteltével rosszindulatú daganattá fajulhat.
 
------ Mi a méhnyakrák?
 
A születendő gyermek az anyaméhben fejlődik. A méhnyak az anyaméh alsó elkeskenyedő része, amely az anyaméhet köti össze a hüvellyel, ennek a keskeny résznek a rosszindulatú daganatos megbetegedése a méhnyakrák. 2012-ben a méhnyakrák a világon a nők körében a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés és a 9. leggyakoribb rákos halálok volt. Magyarországon évente 30-35 ezer ember hal meg különböző rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében. 2008 és 2012. között évente átlagosan 1490 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak.
 
A betegség időben felfedezve gyógyítható, mégis hazánkban évente több mint 400 méhnyakrák okozta haláleset fordul elő. A női daganatos halálokok sorában jelenleg a negyedik helyet foglalja el. A méhnyakrák, illetve a rákelőző állapot szűrővizsgálattal időben felfedezve, megfelelő orvosi ellátással jól gyógyítható. A magas halálozás hátterében az áll, hogy az elváltozás nagyon sok esetben késői stádiumban kerül felismerésre, amikor már a gyógyítás lehetőségei korlátozottak. Lényegében valamennyi méhnyakrák megbetegedés összefüggésbe hozható a HPV fertőzéssel, de az esetek kb. 70 %-ában mindössze két típus, az oltóanyagban is megtalálható HPV 16 és HPV 18 tehető felelőssé a rosszindulatú megbetegedésekért.
 
------ Hogyan előzhető meg a méhnyakrák?
 
A súlyos következményekkel járó méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A HPV elleni védőoltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák-megelőző állapot és a tartósan fennálló fertőzés ellen. A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban védőoltásban részesülnek. A védőoltás azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek HPV-vel. A vakcina a HPV fertőzések gyógyítására nem alkalmas. A hazai oltási programban a 12. éves korukat betöltött, 7. osztályos lányok számára a kétkomponensű méhnyakrák elleni Cervarix oltóanyag biztosított.
 
A védettség eléréséhez 15 éves korig két, hat hónap időközzel beadott oltásra van szükség, 15 éves kor elérése után 3 oltásra van szükség. A méhnyakrák korai felismerésének hatékony eszköze a szűrővizsgálat, célja a vírus okozta kóros sejtelváltozások, rákelőző állapotok minél korábbi felismerése. A vizsgálat a méhnyakról vett sejtkenet vételből és annak laboratóriumi vizsgálatából áll. A szűrővizsgálat fájdalmatlan. A 25-64 év közötti nők számára 3 évenként javasolt a szűrővizsgálat elvégzése. A méhnyak sejtjeiben végbemenő rákképződés igen hosszú folyamat. Így a rendszeres szűrővizsgálat eredményes módja a megelőzésnek.
 
------ Vannak-e mellékhatásai a HPV védőoltásnak?
 
Az oltóanyag biztonságos. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza. Nem tartalmaz élővírust, amely szaporodhatna a szervezetben, genetikai anyagot sem, amely sejtbe épülve megváltoztathatná a sejt működését és rosszindulatú elváltozáshoz vezethetne. A HPV elleni védőoltással már több millió nőt oltottak be a világon. Az Európai Unió tagállamainak többsége rendelkezik HPV védőoltási programmal.
 
A klinikai vizsgálatok által kimutatott leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén kialakuló enyhe duzzanat, bőrpír, múló fájdalom, esetleg fejfájás. Az esetek 1-10 %-ában figyeltek meg émelygést, viszketést, ízületi fájdalmat, illetve hőemelkedést. Ezek a kellemetlenségek rövid idő alatt maguktól megszűnnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges múló kellemetlenségek jóval kisebb kockázatot jelentenek, mint a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló daganatos megbetegedés.
 
------ Kihez fordulhatnak a szülők kérdéseikkel?
 
A szülők a HPV elleni védőoltásokkal kapcsolatos kérdéseire lehetőség nyílik az általános iskolákban, szülői értekezleteken. Kérdéseiket az iskolaorvosnak és az iskola védőnőnek feltehetik, akik szakszerű tájékoztatást nyújtanak.
 
Részletes lakossági tájékoztató anyagot olvashatnak az ÁNTSZ (www.antsz.hu) honlapján a HPV-oltásokkal kapcsolban: ANTSZ - HPV - Lakossági tájékoztatás
 
Az ÁNTSZ honlapján ezzel kapcsolatos szakmai tájékoztató anyagok is megtalálhatók: ANTSZ - HPV - Szakmai tájékoztatás
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >