Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Hommage ŕ Láng György
Hommage ŕ Láng György Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. szeptember 17.
A Zeneakadémián ad koncertet szeptember 24-én az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Hommage à Láng György című esten Drahos Béla vezényel. A nemrégiben megújult akadémia nagytermében közel kétszáz székesfehérvári lép fel, hiszen a szólisták mellett az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Vegyeskar is közreműködik a különleges komolyzenei esten. Székesfehérvárról - igény szerint - autóbusszal szállítják fel Budapestre a jegyet váltó hallgatóságot. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karnagya és a dr. Bárdos Péterné, az Alba Regia Zeneművészeti Egyesület képviselője.

 

 

Egy újabb, nagyszabású budapesti koncertre készül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A megszépült Zeneakadémia nagytermében szeptember 24-én, szerdán 19.30 órakor kezdődik a Hommage à Láng György est. Az 1908-ban született zeneszerzőt, írót, karnagyot és grafikust a legtöbben "A Tamás templom karnagya" vagy a "Beethoven tavasza"életrajzi regények szerzőjeként ismerik, pedig 1976-ban bekövetkezett haláláig számos kamaraművet is komponált.

Láng György Kodály Zoltán növendéke volt a Zeneművészeti Főiskolán, ahol zeneszerzőként és karnagyként diplomázott. Később a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte. Zsidó származása miatt a II. világháborúban a mauthauseni koncentrációs táborba vitték, de túlélte a háborút. Zeneszerzői főműve a Concerto Ebraico címet viselő hegedűverseny, amelyet a táborban, fejben komponált.

A darab újrafelfedezése az Alba Regia Szimfonikus Zenekart tizenöt éve irányító Drahos Béla nevéhez fűződik. A karnagy a keddi, székesfehérvári sajtótájékoztatón kiemelte: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc által megálmodott, az idei évben felújított Zeneakadémián ismét megmutathatjuk, hogy Székesfehérváron milyen kiváló zenei együttesek működnek. A magyar és a nemzetközi komolyzenét kedvelő közönség előtt mintegy 160 fő lép színpadra. Tisztelgés lesz ez az este Láng György emléke előtt, és számos fellépőnek az Alma Mater előtt is, hiszen a zenészek és énekesek közül sokan végeztek a Zeneakadémián.”

A koncertet rendező Alba Regia Zeneművészeti Egyesület képviselője, Dr. Bárdos Péterné elmondta, a Láng György életéről szóló könyvben olvasta, milyen körülmények között született a Concerto Ebraico. „Az előadásra Szabadi Vilmos hegedűművészt kértük fel. A megbeszélések során kiderült, hogy a mű megszólaltatásához nagyzenekarra is szükség van. Szabadi Vilmos azt mondta, ma, Magyarországon az egyetlen ilyen zenekar az Alba Regia Szimfonikusok. A kottát Láng György özvegyétől kaptuk meg, aki jelenlétével megtiszteli az előadókat és a közönséget is a szeptember 24-i koncerten.” – tette hozzá dr. Bárdos Péterné.

A szeptember 24-én, szerdán 19.30 órakor kezdődő koncerten Fenyő Ervin elszavalja Radnóti Miklós Töredék című versét, majd Láng György: Concerto Ebraico zenekarra és kórusra írt műve csendül fel. Közreműködik Szabadi Vilmos (hegedű), Zemlényi Eszter (szoprán), Balogh Eszter (alt), Dékán Jenő (tenor), Kiss András (bariton), valamint az Alba Regia Vegyeskar (karigazgató:Kneifel Imre)és a Primavera Vegyeskar (karigazgató: Horányi Ottília) és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Drahos Béla karnagy vezetésével. Hogy a koncertet, amelynek díszvendége Láng György özvegye lesz, miért Beethoven IX. szimfóniája zárja, az aligha szorul magyarázatra.

A koncertre szóló jegyeket a tervek szerint a székesfehérvári komolyzenét kedvelő közönség kedvezményes áron vásárolhatják meg a Vörösmarty Színház jegyirodájában. Az előadásra - Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával - három autóbuszt indítanak. Részletes információt a jegyirodában kaphatnak az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >