Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Stratégiai együttműködés a Sapa és az Óbudai Egyetem között
Stratégiai együttműködés a Sapa és az Óbudai Egyetem között Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. szeptember 17.

Image

Együttműködési megállapodást kötött a Sapa Profiles Kft. és az Óbudai Egyetem. A gyártás mellett az innovációs tevékenységét is egyre inkább Székesfehérváron megvalósító cég a most létrejött megállapodással is a hosszú távú partnerséget szeretné hangsúlyozni. Jelenleg is több, az Óbudai Egyetemen végzett fiatal szakember dolgozik az alumíniumipari vállalatnál, ezt a gyakorlatot is megerősíti a kedden ünnepélyes keretek között aláírt stratégiai dokumentum.

 

 

Székesfehérvár Önkormányzata az itt működő kar dolgozóival és diákjaival karöltve állt ki a műszaki képzés városban tartásáért, amelyhez a kormány és az Óbudai Egyetem is csatlakozott. Így alakult meg ezév júliusában az Alba Regia Műszaki Kar, amely immár nemcsak a fehérvári műszaki képzés biztosításának záloga, hanem a kedden aláírt megállapodásnak köszönhetően a Sapa Profiles Kft. stratégiai partnere is. 

Mint az ünnepélyes aláíráson elhangzott, a szervezetek a maguk területén meghatározó szerepet töltenek be a közép-dunántúli régió, sőt hosszú távon az ország gazdaságfejlesztésében. Éppen ezért szeretnék megerősíteni Székesfehérvár város és térsége társadalmi-gazdasági fejlődése iránti elkötelezettségüket. Mindkét fél aláírásával rögzítette, hogy segíti a közép-dunántúli régió vonzó munka- és lakóhellyé tételét, valamint a Sapa Profiles Kft. által képviselt magas szintű munkakultúra, illetve az Óbudai Egyetem és az Alba Regia Műszaki Kar szakmai-tudományos tevékenységének minél szélesebb körű megismertetését. 

Az együttműködés aláírását Égi Tamás alpolgármester is köszöntötte, hiszen az mind a város felsőoktatása, mind a helyi gazdaság szempontjából fontos. „Székesfehérvár jelenleg nemcsak a régió, hanem az egész ország vezető ipari központja, de a következő évek fejlődésének egyértelmű gátja a vállalatok számára szükséges munkaerő hiánya - ezen kívánunk most változtatni. Néhány éve közvetlenül is kapcsolatban van az Önkormányzat a nemzetközi cégek vezetőivel és a felsőoktatási intézményekkel. Célunk, hogy a tényleges ipari termelést folytató, munkahelyeket biztosító cégek és az oktatási intézmények közötti kapcsolatot erősítsük. Nagyon örülök, hogy a Sapa elsőként érezte meg ennek a fontosságát, és mint termelő vállalat hajlandó ezért áldozatot hozni. A diákok számára hosszú távú biztonságot és munkahelyet teremtenek azzal, hogy a cég nemzetközi tapasztalatait felhasználva közösen gondolkozik az Óbudai Egyetemmel.” – mondta Székesfehérvár alpolgármestere. 

Az együttműködési megállapodás keretében az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara vállalta, hogy a Sapa Profiles Kft. által igényelt területeken segíti a szakemberképzést. Ennek keretében a kar olyan szakmailag magas színvonalú gyakorlatorientált képzést biztosít, valamint a felsőoktatás és a felnőttképzés területén olyan struktúrát dolgoz ki, amely a cég által igényelt tudásszintű és számú mérnököt, illetve egyéb szakembert eredményez. 

„…A kormány stratégiájával összhangban célunk az, hogy a hazai kutatás-fejlesztésben és innovációban kiemelkedő szerepet játszó nagyvállalatokkal hatékony együttműködés, azaz stratégiai partnerség jöjjön létre, amely a képzés és kutatás megújításán túl az innovációs célra rendelkezésre álló uniós és nemzeti források minél hatékonyabb felhasználását is elősegíti. A program gyakorlati megvalósítása biztosítja Székesfehérvár és a régió vállalkozásainak sikeres működését, és ezzel a munkahelyteremtést, a felkészült szakember utánpótlást.” – ismertette céljaikat az együttműködés kapcsán Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem kancellárja. 

Megerősítette, hogy „…az Óbudai Egyetem és a Sapa Profiles Kft. összefogása a végzett mérnökök tudásának növelésére olyan tőkeerőt képvisel, amely alapjaiban változtathatja meg a régió felsőoktatását, és mintaértékű lehet. Ez az együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy a Sapa Profiles Kft. továbbra is csúcsminőségű termékekkel szolgálja ki a legmagasabb követelményeket támasztó hazai gépjárműgyártókat, az elektronikai ipari cégeket, a nyílászárókat, az épületi szerkezeti elemeket, napkollektor elemeket, egyéb sajtolt profilokat és alkatrészeket felhasználó vállalkozásokat.”

A Sapa Profiles Kft. ma a legnagyobb alumíniumprofil-gyártó cég Európában. A cég több ezer embert foglalkoztat munkáltatóként szerte a világban, Székesfehérvár életében pedig több mint hat éve van jelen. A Sapa az együttműködés aláírásával kinyilvánította, hogy a tevékenységéhez kapcsolódó, a magyarországi felsőoktatási rendszert érintő képzési, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység vonatkozásában az Óbudai Egyetemet tekinti magyarországi stratégiai partnerének. A rendezvényen a Sapa Profiles Kft. két üzemének ügyvezető igazgatója méltatta a megállapodást és fogalmazta meg a cég célkitűzéseit.

 „Az együttműködés mind a Sapa, mind az egyetem számára nagy sikerrel kecsegtet, hiszen mi olyan diákokat fogunk kapni, akik a legújabb, legmagasabb szintű tudással rendelkeznek, mi pedig a valós szakmai tapasztalatokat tudjuk átadni nekik. Az innováció a Sapa egyik sikerének motorja, így valós tudást biztosíthatunk a bennünket választók számára. Ez mindenképpen egy hosszú távú közös munka lesz részünkről, amelynek a mai nap a kezdete.” – hangsúlyozta Frank Iepema ügyvezető igazgató a keddi programon. Mint mondta: a Sapa folyamatosan dolgozik a termékek és a technológiák fejlesztésén, ehhez a tevékenységhez pedig jól passzol az a gyakorlat-orientált megközelítés, amelyet az Óbudai Egyetemen és az újonnan létrejött Alba Regia Műszaki Kar esetében tapasztalnak. 

„A legvilágosabban látható előny, hogy itt a diákok felvértezhetik magukat gyakorlati tapasztalatokkal, és megírhatják diplomamunkájukat különböző új technológiákról, amelyek megismerését a Sapa biztosítja számukra. Egy nagy multinacionális cégként működünk, amelynek Európán kívül többek között Ázsiában és az USA-ban is vannak kapcsolatai. Egy hatalmas nemzetközi tudásbázist jelent ez ebben az iparágban, amely jó a diákok számára, nekünk pedig azért jó ez az együttműködés, mert a hallgatók új tudást, friss gondolatokat hozhatnak a Sapa életébe, amelyekkel tovább gyarapodhat ez a nemzetközi tudásbázis. ” – emelte ki Hartwin Hagen ügyvezető igazgató az ünnepélyes aláírás kapcsán.

“Néhány hónappal ezelőtt Polgármester úr meghívására részt vettünk egy felsőoktatási fórumon, ahol a helyi felsőoktatás jövője volt a téma, valamint láthattunk néhány nagyon pozitív példát az önkormányzat, a helyi felsőoktatás, és a vállalatok közötti szoros együttműködésre az ország különböző pontjairól. Nagyon büszke vagyok, hogy a régióban elsőként a mi vállalatunk állt e remek kezdeményezés mögé, mely szilárdan hiszem, hogy jelentős lépés mindkét fél számára a fenntartható fejlődés útján, mely magában hordozza egy szebb jövő kialakításának lehetőségét.” - mondta el az esemény kapcsánGyőrffy Viktória, a Sapa Profiles Kft HR igazgatója.

Bakó Szabolcs jelenleg is az Óbudai Egyetem mérnök-informatikus hallgatója, miközben dolgozik a SAPA Profiles Kft-nél. A jelenlévőknek ő mesélt saját tapasztalatairól. Az egyetemet 2011-ben kezdte és egy évvel ezelőtt a fehérvári SAPA-nál töltötte a hathetes gyakorlatát. Korábban a tanulás mellett nem volt ideje munkát vállalni, de az utolsó szemeszter alatt már lehetősége van egyszerre tanulni és a szakmában is dolgozni. Mint elhangzott, már a gyakorlat alatt is nagyon tetszett neki a vállalat és a jövőben is a SAPA IT-csapatát szeretné erősíteni.

A beszédek után került sor a stratégiai megállapodás aláírására, amely a közös munka alapelveit fekteti le, de az elkövetkezőkben számos csatolt dokumentum fogja kiegészíteni. A mindennapokra vonatkozó iránymutatásokat az éves munkatervekben, illetve az egyes projektekre és feladatokra kidolgozásra kerülő egyedi megállapodások adják majd meg

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >