Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szívünk Napja - Székesfehérváron is
Szívünk Napja - Székesfehérváron is Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. szeptember 26.

Image

A Szívünk Napján szeptember 28-án a Fehérvári Civil Központban várják mindazokat, akik a megelőzés jegyében szeretnének képet kapni egészségi állapotukról. Koleszterinszint-, vérnyomás- és vércukormérés mellett kardiológiai rizikóbecslés és szakorvosi tanácsadás is lesz. Előadásokkal is felhívják a figyelmet a szívbetegségekre hajlamosító kockázati tényezők kiküszöbölésére, valamint a „TEVAgy a Hős!” program keretében oktatják az újraélesztést. Minderről Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Dr. Tóth László kardiológus főorvos adott tájékoztatást.

 

 

A Szívünk Napját 2000 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján tartják világszerte a Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére. A szövetség két magyar tagja - a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány - már az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz. Azóta számos nagyvárosban – köztük Székesfehérváron is - szerveznek programokat, hogy felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek kockázataira. A Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház közreműködésével szeptember 28-án, vasárnap a Fehérvári Civil Központban (volt Technika Házában) megvalósuló programokat ma sajtótájékoztatón ismertették. 

„Székesfehérvár is mindig csatlakozik azokhoz az országos programokhoz, amelyek a megelőzést szolgálják. Az egyik legfontosabb célunkká vált, hogy csökkentsük a főbb halálozási kockázatokat. Korábban is nagyon sikeresek voltak a szűrések, remélem, hogy szeptember 28-án is sokan eljönnek majd. Nagyon jó, hogy vasárnap kerül sor a Szívünk Napjára, hiszen így azok is csatlakozhatnak, akik hét közben elfoglaltak, munkaidejük nem teszi lehetővé, hogy elmenjenek egy-egy vizsgálatra.” - mondta Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Kitért arra is, hogy mennyire jó együttműködés alakult ki az elmúlt időszakban a város és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház között, így a professzionális egészségügyi ellátórendszeren túl számos szervezett szűrővizsgálatok segíti a fehérváriak egészségmegőrzését.

A statisztikák azt mutatják, hogy sajnos a mai napig is a legtöbben szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg, vagy rokkannak le Magyarországon. Ezért is örül Dr. Tóth László, a kórház kardiológiai osztályának főorvosa a megelőzést népszerűsítő országos programnak. „A szívbetegség korai stádiumában nem fájdalmas, de vannak felismerhető jelei és jól körbehatárolhatóak a rizikófaktorok is. Éppen ezért fontos, hogy azok az emberek, akik esetleg nem is gondolják magukról, hogy betegek, elmenjenek egy-egy szűrővizsgálatra és átfogó képet kapjanak testük állapotáról. Jól bevált megelőző programok vannak Székesfehérváron, azonban a lakosság figyelmét időről-időre fel kell hívni arra, hogy minél korábban ismerik fel a szívinfarktust, annál jobban kezelhető.” – emelte ki Dr. Tóth László. 

A főorvos kiemelte azt is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséhez minden adott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, de szükség van a lakosság egyéni felelősségvállalására is. A Szívünk Napja keretében így lesz kardiológiai rizikóbecslés és állapotfelmérés, koleszterinszint mérés, vérnyomás-, vérzsír- és vércukormérés, valamint dietetikai és szakorvosi tanácsadás. 

A szűrések mellett előadásokkal is készülnek a szervezők, így például szó lesz többek között arról, hogy „Mi is a rizikó?”, azaz mi a veszélye a magas vérnyomásnak, koleszterinszintnek, vagy egyes szokásaink néhány éven belül milyen – egészségünkre káros – következményekhez vezethetnek. A program keretében a „TEVAgy a Hős!” oktatói, Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán mentőtiszt az újraélesztést oktatja majd. Céljuk, hogy minél kevesebb ember haljon meg hirtelen szívhalál következtében.

A Szívünk Napja fehérvári rendezvénye szeptember 28-án, vasárnap 10 és 15 óra között zajlik majd a Fehérvári Civil Központban. A részvétel ingyenes, mindenkit várnak!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >