Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Döntőjéhez érkezik a nyugdíjasoknak meghirdetett Szent László király vetélkedő Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. szeptember 23.

Image

Döntőjéhez érkezik csütörtökön a „Szent László király és két legfontosabb városa, Székesfehérvár és Nagyvárad” című vetélkedő, melyet az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület hirdetett meg tagsága körében. A májusi elődöntőn legsikeresebben szerepelt hat csapat a Hiemer-házban méri össze tudását az uralkodó életéről, koráról, valamint a hozzá kötődő két város történelméről. Ugyancsak szerepel a feladatokban a partiumi várossal szoros kapcsolatban állt Ady Endre költészete. A szervezők nagy érdeklődésre, magas színvonalú szellemi megmérettetésre számítanak a döntőben. – hangzott el a részleteket ismertető sajtótájékoztatón.

 

 

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület a 2013-as Szent István Emlékévben megrendezett verseny fogadtatásán és sikerén felbuzdulva hirdette meg idén a „Szent László király” című szellemi vetélkedőt az egyesülethez tartozó klubok részére. A verseny foglalkozik az uralkodó életével, korával, Székesfehérvár és Nagyvárad történelmével, a partiumi nagyváros és Ady Endre kapcsolatával, illetve a Szent István Emlékév eseményeivel. Májusban 13 csapat részvételével rendezték az elődöntőt, ahonnan hat csapat jutott tovább a szeptember 25-én, csütörtökön, a Hiemer-ház Báltermében megrendezésre kerülő döntőre.

A nyugdíjas klubok tagjai nagy igyekezettel készülnek a fináléra.Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke hangsúlyozta: a tavalyi megmérettetés mindnyájukat arra buzdította, hogy folytassák a rendezvényeiket, hagyományaikat. Székesfehérvár legnagyobb nyugdíjas közösségeként fontosnak tartják tudatosítani, hogy az Árpád-házi királyok milyen értéket képviselnek történelmünkben, életünkben, múltunkban, jelenünkben és jövőnkben. Az idei vetélkedőn feldolgozzák Szent László király uralkodásának eredményeit, cselekedeteit, székesfehérvári és nagyváradi kötődéseit. Ugyancsak érintik a XX. század költőóriása, Ady Endre munkásságát, de foglalkoznak a 2013-as Szent István Emlékév székesfehérvári eseményeivel is. Csetényi Attiláné hozzátette: a tavalyi vetélkedő nagymértékű szellemi és lelki feltöltődést adott a nyugdíjasoknak, akik ezúttal is nagyon szívesen jelentkeztek a versenyre.

Amikor a nyugdíjasok elhatározták a Szent László vetélkedő megrendezését, még bennük él a 2013-ban, Szent István király életét feldolgozó erőpróba eredményessége és sikere. – hangsúlyoztaFejes Rudolf, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület titkára. Elmondta: a májusi elődöntőn a csapatoknak 65 kérdésből álló feladatalapot kellett megoldaniuk, az átlagteljesítmény 79 százalékos lett, ami rendkívül jó eredménynek számít. Kemény szellemi küzdelemre számítanak a csütörtöki fináléban is, ahol a korábban lezajlott sorsolás szerint a csapatoknak be kell mutatniuk Szent László uralkodásának egy-egy periódusát, szó lesz többek között az uralkodó belpolitikájáról, László herceg életéről és tetteiről ellenkirállyá választásáig..stb. Várhatóak kérdések, játékos vagy éppen jelentős ismereteket igénylő feladatok a 2013-as Emlékév eseményeiről. A szerencsétől is függ, hogy melyik csapat éppen milyen kérdéseket kap a sorsolás alapján.
Fejes Rudolf hozzátette: a vetélkedőre való felkészülés jelentős munkát igényelt a csapatoktól, ami elősegíti a szellem és a gondolkodás felfrissülését.

Nagy öröm volt részt venni a 2013-ban megrendezett, Szent Istvánnal kapcsolatos vetélkedőn, ami színvonalas és nehéz verseny volt. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója. Gratulált a csapatok teljesítményéhez és elmondta, hogy idén is hasonlóan maga színvonalú, tartalmas döntőre számítanak. Amikor négy évvel elkezdődött a Szent István Emlékév szervezése, a rendezők remélték, hogy új hagyományok születnek és élnek tovább 2013 után is Székesfehérváron. A nyugdíjasok szellemi versenysorozata is ezen programok közé tartozik, amit reményeik szerint legalább 2022-ig folytatni fognak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >