Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Városálom 2010: nagy siker volt a Fidelitas konferenciája Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas   
2008. október 07.

ImageTöbb száz fiatal részvételével, több mint 20 előadóval, nagy sikerrel zárult a Budapesti Fidelitas "Városálom 2010- Ragadd meg Budapestet!" című városszakmai konferenciája, amelyen székesfehérvári fiatalok is megjelentek. A rendezvény, amelynek Tarlós István volt a fővédnöke, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, telt házas kerekasztal-, és szekcióülésekkel zajlott le.

Schneller Domonkos fővárosi képviselő, a Budapesti Fidelitas elnöke elmondta, hogy Budapest az "élhetőség határán táncol", és 2010-ig nem sok esély van arra, hogy alapvető változások következzenek be. Mint mondta, reményeik szerint egy majdani új városvezetés az élhetőbb fővárost, valamint a fiatalok sajátos szempontrendszerét figyelembe vevő politikát fog folytatni.

A jelenlegi negatívumok közül kiemelte, hogy tavaly a törvényben rögzített 35 helyett 110 napig haladta meg az egészségkárosító értéket a főváros légszennyezettsége, és idén sem lett jobb a helyzet. Kitért arra, hogy naponta 340 ezer gépkocsi hajt be Budapestre, miközben nem látszik elmozdulás az alternatív közlekedés fejlesztésének irányában.

Image
Fotó: Fidelitas

A politikus a jelenlegi városvezetést értékelve hozzáfűzte: nem 100 milliárd forintos grandiózus alagutat kell álmodni a Nyugati és a Déli pályaudvar között, nem kormányzati negyedről kell sajtótájékoztatót tartani, hanem olyan "apró dolgokkal" kell foglalkozni, amelyek a városlakók, köztük a fiatalok mindennapi életét könnyítik meg. Schneller szerint míg a budapesti városvezetés büszke a négy év alatt megépített száz kilométernyi kerékpárútra, addig például Stockholmban több mint 2.000 kilométer van. Hozzátette, hogy a fővárosból hiányoznak a biciklitárolók, és elég lemenni a Ferenciek tere vagy az Astoria alatti aluljáróba, hogy látszódjék: babakocsival és kerekesszékkel szinte lehetetlen közlekedni. A megnyitón részt vett Ágh Péter és Koszorús lászló, a Fidelitas országgyűlési képviselői.

A rendezvényen a budapesti tömegközlekedés helyzetéről Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője beszélt, Rogán Antal belvárosi polgármester pedig a jövő fővárosi fejlesztési irányait vázolta a megjelenteknek. Schneller István, a Corvinus egyetem tanára, Budapest volt főépítésze a városálmokat különböztette meg a "város-rémálmoktól". Lányi András, Illés Zoltán és Lukács András szintén az élhető város megteremtéséről, a környezetvédelem életminőségre gyakorolt hatásáról tartott előadást. László János, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke kiemelte: nem csak kerékpárutakról kell beszélni, hanem a biciklit, mint alternatív közlekedési eszközt kell integrálni. A kulturális szekcióban Molnár Mária művészettörténész, a Praesens folyóirat szerkesztője folytatott élénk vitát Gerendai Károllyal, a Sziget fesztivál főszervezőjével a magas kultúra létjogosultságáról, és a kultúra árucikké válásáról. A konferencián elhangzottakból konferenciakötet fog készülni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >