Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Negyedszázados fennállását ünnepli az Albatrosz Repülő Egyesület Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. szeptember 29.

Image

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Albatrosz Repülő Egyesület megtartotta jubileumi közgyűlését a Városháza Dísztermében. A repülőket dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester, miután megköszönte az elmúlt negyedszázados munkát a székesfehérvári repülő egyesületnek, az ünnepi gondolatok mellett beszámolt a valamennyi jelenlévőt érdeklődő börgöndi repülőtér visszavásárlásának helyzetéről is: „A szóbeli megállapodások már létrejöttek a mai tulajdonos és az önkormányzat között. Múlt pénteken a város közgyűlése egyhangúan megszavazta hozzájárulását, hogy peren kívül megállapodjunk a befektetővel és visszavásároljuk azt a céget, amely jelenleg tulajdonosa a repülőtér működtetéséhez szükséges ingatlanoknak, engedélyeknek, és ipari parknak. A megállapodás a jelenlegi tulajdonossal megtörtént, egy nyitott kérdés maradt még ahhoz, hogy a tárgyalást teljesen le lehessen zárni: megemelkedett a vételár, ha azt akarjuk, hogy minden jog, kötelezettség a városé legyen. A vételár kiegészítéséhez további állami támogatásra van szükség. Várjuk a döntést, de bízunk abban, hogy rövidesen pozitív választ kapunk, és aláírhatom az üzletrész átruházásának szerződését – jogaival, engedélyeivel, kötelezettségeivel, és ami nagyon fontos, minden ingatlan teljes, korlátozásmentes tulajdonjogával együtt.”

Dr. Cser-Palkovics András a jövőről azt mondta, stratégiai partnerként tekint az Albatrosz Repülő Egyesületre, és itt kérte fel Szilády Dezső elnököt, hogy nyújtson segítséget munkatársaival egy hosszútávú stratégia - sport és üzleti célú repülőtér - kialakításához, amelyeknek segítségével a szükséges terveket és pályázatokat az önkormányzat el tudja készíteni, meg tudja valósítani. 

Szilády Dezső, az 1989. május 16-án megalakult Albatrosz Repülő Egyesület múltjáról emlékezett meg. „Az egyesület a megalakulásakor nem örökölt eszközöket, ingatlanvagyont. A semmiből teremtette meg a repülősportok lehetőségét. A nehézségek csapatunkat összekovácsolták. A tíz fővel alakult egyesület mára száz főnél is több tagot számlál. Tagjaink között nagy tudású és tapasztalatú pilóták és ejtőernyősök vannak, akik egyben minősített oktatók is. Az Albatrosz Repülő Egyesület tagjai között nemzetközi sikereket elért sportolók, világbajnoki bronzérmes és magyar bajnokok is vannak. Az Egyesület az elmúlt 25 évben technikai eszközeiben is sokat fejlődött. Hangáraink megteltek vitorlázó és motoros repülőgépekkel, valamint a repülőtér üzemeltetéséhez szükséges egyéb technikai eszközökkel.”

Mára az Albatrosz széles társadalmi kapcsolatokkal rendelkezik. Ezek közül sorolta fel Szilády Dezső a katasztrófavédelmet, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, a Honvédelmi Minisztériumot, Székesfehérvár Önkormányzatát. 

Az Egyesület elnöke végül emlékeztette a jelenlévőket arra is, hogy az Albatrosz másik fontos feladata a hagyományok őrzése: „Székesfehérvár lassan 100 éves repülős múltra tekinthet vissza. 1916-ban a Sóstói területen Budapest után másodikként kezdődött meg a repülőtér építése. Ma már kevesen tudják, de egykoron négy repülőtere volt a városnak.”

A szakosztályok beszámolói után az elismerések átadása következett. Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek elismerő oklevéllel köszönték meg a repülős egyesület tagjai a kiállást a repülőtér visszaszerzéséért, egyesületük megtartásáért. Ládás Károlynak emléklappal ismerték el az egyesület megalakulása óta eltelt időszakban a székesfehérvári ejtőernyős sport megszervezéséért végzett munkáját. Regős Csaba oktató pilótának a fiatalok oktatásában, nevelésében szerzett érdemeit jutalmazták emlékplakettel. Fülöp Imre a hagyományok ápolása és a repülőmúzeum üzemeltetése terén nyújtott munkájáért kapott emléklapot. Kollár Gábort emlékplakettel jutalmazták, mert helikopterével mentette a bajba jutottakat. Pula József azért kapott emléklapot, mert hosszú éveken át volt az ejtőernyős szakosztály oktatója, számos hazai és nemzetközi verseny eredményes résztvevője.  
  
Az ünnepség végén még egy megállapodás aláírására került sor, a Fehérvári Tűzoltó Egyesülettel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >