Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Idén is lesz séta a mellrák megelőzéséért
Idén is lesz séta a mellrák megelőzéséért Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. október 03.

Image

Az időben felismert mellrák gyógyítható. Az országos kampányhoz csatlakozva a szűrővizsgálatok fontosságára évek óta közös sétával hívják fel Székesfehérváron is a figyelmet orvosok, művészek, politikusok, sportolók és civil szervezetek képviselői. Ebben az évben a séta október 11-én, szombaton 10 órakor az Országalmától indul. A mellrák elleni küzdelem támogatására szervezett séta székesfehérvári részleteiről ma sajtótájékoztatón értesülhettünk.

 

 

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok mindenekelőtt meg köszönte azt a széles körű összefogást, amit Székesfehérváron tapasztalt, és ami egyértelműen bizonyítja az ügy fontosságát.”Ez a séta az egészségprogramunk szinte legelső állomása volt. Hat éve, hogy először indultunk el –nem voltunk sokan, de lelkesek voltunk. Elsőként a Nyugdíjas Klub csatlakozott hozzánk, majd az ÁNTSZ, és azóta is évről-évre bővül a megjelentek köre. Én a társadalmi összefogást emelem ki ebben a programban. Azt, hogy Székesfehérvár közösséget alakított ki egy nemes ügy támogatására.”

Orvosi szempontból is nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a mellrák gyógyíthatóságára. Ennek bizonyítására dr. Pásztor László, az FMKH NSZSZ Egészségfejlesztési Osztályának osztályvezető főorvosa statisztikai adatokat ismertetett: „Azért gyülekezünk össze minden év októberében, mert ez az emlőrák elleni küzdelem hónapja, és hagyományosan sétával ünnepeljük azokat, akik eljöttek szűrésre, vagy az időben megtalált betegségből meggyógyultak. A Fejér megyei statiszták szerint 2010-ben 290, 2011-ben 271, 2013-ban 396 beteget érintett az emlőrák.  Üdvözlendő vállalása a magyar kormánynak, hogy kétévente emlőszűrésre hívja a 45-60 év közötti hölgyeket. Ma Magyarországon az átlagos megjelenés alig 30 százalék, Székesfehérváron ez az arány 50-60 százalék körül van. Ez dicséretes, hiszen ez a kulcsa annak, hogy gyógyítani tudjuk a betegséget. Következő lépésként pedig azt tűzhetjük ki magunk elé, hogy még tovább tudjuk emelni ezt az arányt.”

A főorvos türelmet kért azért a pillanatnyi nehézségért, hogy a Távirda utcai szakrendelő felújítása miatt jelenleg a kórház udvarán felállított szűrőkamionban zajlik az emlőszűrés Székesfehérváron, de bizonyára kárpótol majd mindenkit, hogy decembertől a végleges felújított helyén, új gépekkel működik majd a szűrés.

A Rák Ellen Fejér Megyében és Térségében Alapítvány Kuratóriumának elnöke és a Kézenfogva Klub vezetője dr. Cseh József, aki a megyei Szent György Kórház onkológia osztályának vezető főorvos is, arról a munkáról számolt be, amit a rendszerváltozást követően alakult civil szerveződés élén végzett: „Alapítványunk valamennyi daganatos beteggel kapcsolatot tart, ezért is bizton állíthatom, hogy vannak daganatos betegségek, amik szűrhetőek, és amik nem szűrhetőek. Az emlőrák egyértelműen a gyógyítható betegségek közétartozik.  Ma már mindenkinek lehetősége van arra, hogy részt vegyen egy mammográfiás szűrésen, ami pár percig tart csak és pici kellemetlenséggel jár, és ami eltörpül a gyógyítással járó kellemetlenségekkel szemben. Érdemes tehát rendszeresen rászánni az időt.”

A séta háziasszonya, mint korábbi években is, Závodszky Noémi lesz, a Vörösmarty Színház színésze. „Akik ismernek tudják, feladataimat érzelmi alapon ragadom meg. Én a megelőzésre fordítom a hangsúlyt – sajnos személyes indíttatásom is van, unokatestvérem nemrég megbetegedett, szerencsére időben észrevette és megkezdődhetett a gyógyítása. Arra hívom fel minden nő figyelmét, hogy sokkal többet foglalkozzanak magukkal.” 
A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva Burcsa Győző a Videoton FC igazgatója egy aláírt labdát és mezt ajánlott fel árverezésre, amelynek bevételét a Rák ellen Fejér Megyében és Térségben Alapítványnak ajánlják fel. Az árverezés a sportklub honlapján követhető nyomon, illetve ott zajlik. A focisták egyébként a Debrecen elleni hazai bajnoki mérkőzésen öltenek rózsaszín mezt, illetve a játékosokat kísérő gyerekek vonulnak ki rózsaszín léggömbökkel, hogy így is felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára. 

Az Alba Fehérvár kosarasai az elmúlt évben bocsátották árverezésre azokat a rózsaszín mezeket, amelyekben tavaly októberben játszottak, ezzel támogatták a szűrés programját. Ezt a támogatást  a Kézenfogva Klub részéről dr. Cseh József oklevéllel köszönt meg Halmi Roland edzőnek és a csapatkapitánynak, Kovács Balázsnak. Halmi Roland idei felajánlásukat ismertette: rózsaszín szalagot viselnek játékosaik, hogy minél több hölgyhöz eljusson az üzenet. A Fehérvár KC kézilabdázói a hétvégi Ferencváros elleni mérkőzésükön viselik majd a rózsaszín szalagot a kampány támogatására, illetve a fiatalabb játékosokon keresztül eljuttatják a szülőkhöz is a kampányhoz való csatlakozás fontosságát. A Fehérvár AV19 hokisai október 11-én és 12-én is hazai pályán játszanak, ők virágot osztanak a hölgyeknek, így csatlakoznak a figyelemfelhíváshoz.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >