Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Maroshegyi Böndörödő a szüret jegyében
Maroshegyi Böndörödő a szüret jegyében Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. október 03.

Image

Hetedik alkalommal rendezik meg szombaton Maroshegy népszerű szüreti mulatságát, a Maroshegyi Böndörödőt. A rendezvény elsődleges célja, hogy megidézze, és minden generációval megismertesse a hangulatos szüreti hagyományokat. A színes programokra sajtótájékoztatón invitálta az érdeklődőket Brájer Éva alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, illetve Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója.

 

„Több éve már, hogy hosszú hallgatása után életre hívtam a Maroshegyi szüreti mulatságot, mai nevén Böndörödőt. Emlékszem még gyermekkorom szüreteire. Kellemes, napsütötte őszi hétvége, jöttek a közeli és távolabbi rokonok, unkatestvérek sárkereszttúri Nagymamám szőlőjébe. Munka közben beszélgettünk, néha énekeltünk is, öntöttük teli vödreinket a puttonyba. Hiányzik ez a régi hangulat! Talán ezért is különösen jó érzés átélni itt Maroshegyen ehhez hasonlót” – emlékezett vissza Brájer Éva alpolgármester a Maroshegyi Böndörödő mulatságot életre hívó élményére.
  
A bográcsozás reggel 9 órakor kezdődik, a Maroshegyi Kötény Díjas Szakács címért folyó főzőverseny zsűrielnöke ez alkalommal Pataki Zita, az RTL Klub időjósa lesz. 9.30 órakor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház könyvtárban is megkezdődnek a programok, amely fontos helyszíne lesz a Maroshegyi Böndörödőnek. A könyvtár a városban elsőként csatlakozott a Bibi-pont nevű országos akcióhoz, amely az 5-13 éves korú gyermekeket és szüleiket tanítja meg az internet biztonságos használatára - a nap folyamán ez a pont díjmentesen üzemel. 

A könyvtár további programjai között lesz „Hozza-vigye” könyvcsere akció, kedvezményes könyvárusítás, valamint könyvdedikálás: Szőnyegi Hajnalka Ikarus szárnyai című könyvének írójával 15.30-16.30 óráig, Zsohár Melinda Maroshegyi mozaik című könyv szerzőjével 16.30-17-30 óráig találkozhatnak.

A nagyszínpadon 11.30 órakor köszönti a résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester és a városrész képviselője, Brájer Éva. Rendkívüli látványt és maradandó élményt ígér 12.15 órakor a Langaléta Garabonciások gólyalábas bemutatója, 17.00 órakor az Ikarus Néptáncegyüttes műsora, valamint 20.00 órakor a sztárvendég, Rúzsa Magdi koncertje.

Unikális szakácskönyvkiadványokból nyílik kiállítás a művelődési ház kiállítótermében 18.30 órakor – a legrégibb kiadvány 1896-ból való. A Mesélő ételek című kiállítást Zsohár Melinda, a Fejér Megyei Hírlap munkatársa nyitja meg, de a kiállítást egész nap meg lehet nézni. 

Mindezek mellett folyamatosan zajlanak a korábbi évek népszerű programjai: a madárijesztő tárlat, a borlopóverseny, a lopótökméret-verseny, harcművészeti bemutató, kézműves foglalkozások és most is egész nap lesz gyermekjátszóház. A látványos és hangulatos szekeres-hintós-csikós szüreti felvonulás délben indul.

Adorján Viktor hozzáfűzte: „Amint azt a mesebeli hetes szám is mutatja, a maroshegyiek – és már évek óta a nem-maroshegyiek is - szívesen böndörödnek így kora ősszel. Azt gondolom, az elmondottak alapján minden okunk megvan rá, hogy feltételezzük: a mostani Böndörödőt nem csupán ez a hetes szám teszi majd meséssé. Mindez persze nem csak rajtunk, szervezőkön múlik, hanem elsősorban magukon a böndörödőkön. Várunk tehát mindenkit sok szeretettel s kívánjuk, hogy most, hetedszer, böndörödjünk egy olyat, hogy azt még hét év múltán is megemlegessük!”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >