Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Bíró Zoltán kapta a Fricsay Richárd Zenei Díjat
Bíró Zoltán kapta a Fricsay Richárd Zenei Díjat Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. október 03.

Image

Idén is több száz fellépővel ünnepelte a zenei világnapot Székesfehérvár. A „Testvér lészen minden ember” című hangversenyen adták át Székesfehérvár zenei díját. Idén Bíró Zoltán, a Hermann László Zeneiskola trombita tanára, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar alapító karnagya vehette át a Fricsay Richárd Zenei Díjat. A Vodafone Sportcentrumban rendezett eseményen átadták az Éneklő Ifjúság Okleveleit és az Év Kórusa elismeréseket is.

 

 

Székesfehérváron évtizedes hagyomány, hogy a Zene Világnapján a város zenei életének legkiválóbb képviselői: kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek együtt énekelnek, muzsikálnak, nem ritkán a közönséggel közösen. A Zene Világnapját 1975 óta a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin és az UNESCO Zenei Tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén. A Vodafone Sportcentrum tízedik alkalommal adott otthon annak a nagyszabású hangversenynek, amellyel Székesfehérvár minden évben tiszteleg a világnapon.

A műsor nyitányaként a Corpus Rézfúvós Kvintett fanfárja egy Szent László himnusszal köszöntötte a közönséget. A Rézfúvós Kvintett kerek évfordulót ünnepel, hiszen húsz évvel ezelőtt alakította meg a Hermann László Zeneiskola Ifjúsági Fúvós Zenekarának öt fiatal tagja Hámori János vezetésével. A fanfárt követően az egyesített énekkar előadásában egy másik Szent Lászlót köszöntő himnusz csendült fel.

 „A Zenei Világnap alkalmából az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre. Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek … A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást … Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással.” Yehudi Menuhin ezen gondolataival kezdődött a fehérvári esemény, amelyen Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a közönséget szerdán este.

„Ízig-vérig muzikális nép a miénk. Ezt az állítást mi sem támasztja alá jobban, mint Székesfehérvár példája. Könnyű bizonyítanunk is: elég, ha eljátszunk a gondolattal, mi lenne, ha kiragadnánk a város életéből egy évet, és egy képzeletbeli hangosító pult segítségével elhallgattatnánk az emberi beszédet, a közlekedés, a gyárak zaját, és semmi mást nem hagynánk szabadon szólni, csupán a zenét. Micsoda hangosnaptárt kapnánk! Próbáljunk csak néhány momentumot felidézni azokból a koncertekből, amelyek a különböző ünnepek, rendezvények, események alkalmával a város utcáin, terein, templomaiban csendülnek fel. Népzene, komolyzene, kórusmuzsika, jazz – megannyi műfaj képviselteti magát városszerte. Ráadásul Székesfehérvár a hétköznapokon sem burkolózna a képzeletbeli hangosnaptár szerint némaságba, hála az ének, a zene és a tán művészetével foglalkozó intézményeknek, egyesületeknek, kórusoknak, ének-zene művelőknek.” Brájer Éva alpolgármester ünnepi beszéde zárásaként felidézet Somorjai Ferenc zenetanár munkásságát, és köszönetet mondott azoknak a ma a városban tevékenykedő zenepedagógusoknak, akik lelkiismeretesen, soha el nem csüggedő, szenvedélyes munkastílussal méltó követői a Tanár úrnak.

 

Kedves hagyománya a Zenei Világnap műsorainak, hogy más, akár távoli, egzotikus országok népzenéjéből, dalaiból ad egy csokorra valót. Izgalmas és érdekes zenei barangolásra hívták az énekesek a közönséget, így a magyar népdalok és kórusművek mellett francia, orosz, japán és thai dallamok hangzottak fel.

Az Éneklő Ifjúság hangversenyein arany érmet érdemlő kórusok közül a szakmai zsűri több együttest kiemelt országos minősítésre javasolt. Ennek eredményét hagyományosan a zene ünnepén, október 1-jén hirdetik ki. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Országos Dicsérő Oklevéllel tüntette ki a Kodály Zoltán Iskola Legkisebbek Kórusát Polgár Zoltánné vezetésével. Országos Dicsérő Oklevéllel ismerte el a Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kórusának kiemelkedően színvonalas műsorát Auth Ágnes vezetésével. Országos Dicsérő Oklevelet ítélt a Kodály Zoltán Gimnázium Fiúkarának – Kneifel Imre vezetésével. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Az Év Kórusa kitüntetésben részesítette a Kodály Zoltán Leánykart Feke Mariann vezetésével. Az Év Kórusa kitüntetésben részesítette a Kodály Gimnázium Pausa kamarakórusát Borbás Károly vezetésével, valamint Az Év Kórusa kitüntetésben részesítette a Kodály Zoltán Gimnázium Vegyeskarát Kneifel Imre vezetésével. A Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskara a Keszthelyi Helikoni Ünnepségek Országos Kórusversenyén a vegyeskari kategóriában a verseny fődíját nyerte el. Az énekkar vezetője Auth Ágnes.

 

Az oklevelek átadása után a város felnőtt és gyermekkórusai egy összeállítással köszöntötte és ünnepelte Szőnyi Erzsébet zeneszerzőt, zenepedagógust, Kossuth-díjas professzort 90. születésnapja alkalmából.

Ezt követően került sor Székesfehérvár zenei díjának, a Fricsay-díj átadására. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a város zenei életében több éven keresztül kifejtett kiemelkedő zenei munkásságának elismeréséül Fricsay Richárd Díjat adományozott Bíró Zoltánnak. A Hermann László Zeneiskola és Zenei Szakközépiskola trombitatanára, a rézfúvós tanszak vezetője és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar alapítója, karnagya Brájer Éva alpolgármestertől vette át a rangos elismerést.

Bíró Zoltán az elmúlt évtizedekben beírta magát a város zenei életének krónikájába, kiemelkedő zenei munkásságával maradandót alkotott. Személyisége szép példája annak, hogyan tud a zene hidat építeni az együtt zenélők között, hogyan tudja lelkünket megszépíteni és mindennapjainkat, valamint ünnepeinket igazi közösségi élménnyé emelni. Ezt az összetartó erőt jól példázza, hogy az Önkormányzat által közzétett felhívás kapcsán nagyon sok jelölés érkezett személyére.

Bíró Zoltán szerepe kiemelkedő volt a hangszeres zene oktatásában, sőt a pedagógusi munka mellett emberként is jó kapcsolatot ápolt és ápol a mai napig tanítványaival, akiket egykor lelkiismerettel, türelemmel és szeretettel terelgetetett.

1989 meghatározó esztendő volt a város zenei életében, amikor három együttes is alakult – köztük a Bíró Zoltán által létrehozott Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. Európa számos országában megismerhették őket, és fehér inges, piros mellényes csapatukat meglátva mi, fehérváriak is azonnal tudjuk: ők a mi ifjúsági fúvósaink. Útjukat tapsban és megszerzett minősítésekben mérhető siker övezte mindig!

A Közgyűlés idén a Fricsay Richárd Zenei Díjjal szeretne köszönetet mondani Bíró Zoltánnak annak elismeréseként, hogy a sok fúvós és ütős hangszeren játszó gyermekből nagyszerű közösséget kovácsolt, hogy immár 25 éve színesítik a város zenei életét fellépéseikkel, öregbítik Székesfehérvár hírnevét vendégszerepléseikkel. És bár a karmesteri pálcát már átadta másnak, a zenekari tagokból álló egyesület a mai napig azon munkálkodik, hogy ahogy ők nevezik: „Zoli bácsi” által elkezdett munkát méltó módon folytassák. Köszönjük azt is, hogy trombita oktatóként annyi gyermeknek adta át a zene szeretetét és több, ma már hivatásos zenészt indított el a pályán. 

A Zenei Világnaphoz és Székesfehérvárhoz méltó ünnepi est Beethoven IX. Szimfoniájával zárult az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a kórusok előadásában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >