Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megválasztották a Fejér megyei diákokat képviselő delegáltakat
Megválasztották a Fejér megyei diákokat képviselő delegáltakat Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. október 03.

Image

A Városháza Dísztermében tartották a Fejér Megyei Diákparlamentet, amelyen a megye valamennyi általános és középiskolájának, valamint kollégiumának delegáltja részt vett. Itt a novemberi országos találkozó fő témáiról egyeztettek és megválasztották azt a 14 delegáltat, aki az Országos Diákparlamenten részt vesz. A tanulókat és kísérőtanárokat dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Török Szabolcs tankerület igazgató köszöntötte, a fórumot Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok vezette le.

 

 

November 21-e és 23-a között 320 általános és középiskolás delegált érkezik majd hazánk minden tájáról, hiszen Budapest és Zánka után - első megyeszékhelyként - idén Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és annak megyei tankerületei segítik a delegálási folyamatot, a székesfehérvári Városháza Dísztermében tartott Megyei Diákparlamentet Török Szabolcs tankerület igazgató nyitotta meg. 

„Nagy örömmel tekintek végig a széksorokon és a karzaton, ahol szintén sokan ülnek, hiszen ez bizonyítja, hogy van létjogosultságuk a diákfórumoknak. A résztvevők majdan egy demokratikus állam olyan tudatos polgárai lesznek, amelyet most a diákönkormányzati munkában alapnak meg. Az Országos Diákparlament mára hagyománnyá vált, kikerülhetetlen és fontos fóruma a magyar diák érdekképviseletnek, a köznevelésnek, a közoktatásnak. A magyar oktatásról a legilletékesebbek, a diákok is elmondhatják itt véleményüket és igazi párbeszédet biztosít az intézmények között is.” – emelte ki Török Szabolcs tankerület igazgató.

Most Fejér megye valamennyi általános és középiskolájának, valamint kollégiumának delegáltja és kísérőtanáraik, összesen mintegy 150-en vettek részt a Megyei Diákparlamenten. A Városházán Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket, megidézve a város történelmét, amelynek jeles eseményeit a Díszterem falain is megörökítették. 

„Büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt évszázadokban mennyi, a magyar történelemben fontos esemény kötődik a megyéhez és ezen belül Székesfehérvárhoz. Ha valaki az Aranybulla kihirdetésének pillanatát megörökítő festményt megnézi és elolvassa alatta az idézetet is, akkor azonnal érthető, miért városunkban kerül sor idén az Országos Diákparlamentre. Ez az idézet arról szól, hogy hosszú időn át feladata és felelőssége volt az állam akkori vezetőinek, hogy időszakonként eljöjjenek Székesfehérvárra és meghallgassák az emberek véleményét. Éppen ezért megtisztelő számunkra, hogy az Országos Diákparlament novemberben ebben a városban kerül megrendezésre. A Diákönkormányzatok jó fórumok arra, hogy maguk a tanulók fogalmazzák meg azokat az aktuális kérdéseket, amelyek a mai fiatalokat foglalkoztatják. Igazán akkor lépünk előre, ha ezek a gondolatok meghallgatásra is találnak. Remélem, hogy ki-ki a maga szintjén, eszközeivel segíti majd is ezeknek a felvetéseknek a megvalósítását.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, aki a résztvevők segítségét kérte a novemberi program sikeres megvalósításához. 

Az Országos Diákparlamenten résztvevő delegáltakat több lépcsőben választják ki, az intézményi fórumok után szerdán délután azokról a tagokról szavaztak, akik Fejér megye diákságát képviselik majd novemberben. A Megyei Diákparlament ülését Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok vezette le, aki elsőként az Országos Diákparlamentek céljáról és menetrendjéről adott tájékoztatást. 

„Az Országos Diákparlament az általános és középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok legfőbb érdekegyeztető ülése, amelyet a háromévente hív össze az oktatásért felelős miniszter. A legutóbbi találkozó 2011-ben zajlott, amelyen mintegy 600 küldött vett részt. Ennek végén a fiatalok mindig megfogalmaznak egy ajánlássort, az oktatásért felelős minisztérium képviselőinek, hogy mit szeretnének kérni a fiatalok, mit tartanak fontosnak a diákok.” – mondta el Mészáros Attila, aki büszke arra, hogy Székesfehérvár adhat otthont az idei országos fórumnak, amely a fehérvári diákokkal az elmúlt években kialakított ifjúsági élet elismerése is. A tanácsnok kitért arra is, hogy csaknem egy éve zajlik az előkészítő munka és a szakmai előkészítő bizottságnak több fehérvári tagja is van. 

A szerdai Fejér Megyei Diákparlamenten külön ügyrendet, mandátumellenőrző és szavazatszámláló bizottságot választottak a jelenlévő általános és középiskolai, valamint kollégiumi delegáltak. A több mint három órás program keretében számos, a diákokat érintő téma is szerepelt. Szó volt a tankönyvellátásról, a diákönkormányzatok pénzügyi helyzetéről és jogairól, kérésként elhangzott a mindennapos testneveléshez szükséges infrastruktúra kialakítása, valamint a megyén belüli buszközlekedés tanítási órákhoz igazítása. A résztvevők elmondták véleményüket az előrehozott érettségiről és a teljes érettségi rendszer diákszemmel tapasztalt részleteiről.

Ezt követően titkos szavazás kezdődött, amelyen a szeptemberben az egyes intézményekben megválasztott diákok voksolhattak arra, hogy ki legyen az a 14 fő, aki a Fejér megyei diákokat képviseli majd novemberben. A Fejér Megyei Diákparlament 12 fehérvári, valamint egy móri és egy sárbogárdi intézmény diákjának részvételét szavazta meg. Öt póttagot is választottak, akik - a megszerzett szavazatok sorrendjében - egy-egy delegált akadályoztatása esetén bekapcsolódnak az Országos Diákparlament munkájába.

Delegáltak:

Dominik Boglárka
Keresztyén Karolina
Kiss Patrik
Makkos Anna Ráhel
Marton Gergő
Mészáros Attila
Németh Ágota
Pap Dorottya
Povlács Belián
Resch Gábor
Sebők Beatrix
Szili József
Trombitás Orsolya
Varga-Márfy Milán

Póttagok: 
Major Nikolett, Kozári Kristóf, Peresztegi Nagy Zsófia, Boros Szimonetta, Speier Liza

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >